:

Lezuhant egy 2300 kilogrammos műhold

Lezuhant egy 2300 kilogrammos műhold

Lezuhant egy közel 2300 kilogrammos műhold 30 űrben töltött év után – írja a Live Science. Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, az Európai Űrügynökség (ESA) előre jelezte, hogy ERS-2 nevű eszközük visszazuhan majd a Földre, azt azonban egészen pontosan nem tudták meghatározni, hogy mikor és hol fog ez megtörténni.

A műhold végül magyar idő szerin 18:17-kor lépett be bolygónk légkörébe a Csendes-óceán felett, nagyjából félúton Alaszka és Hawaii között.

Egyelőre nem tudni, hogy csapódott-e be törmelék, vagy az eszköz teljes egészében elégett zuhanás közben, károkról viszont eddig nem számoltak be.

Az ERS-2 éghajlatfigyelő műholdat 1995-ben állították pályára és egészen 2011-ig működött, azóta viszont szép lassan közeledett a Föld felé. Nem ez az egyetlen űrszemét, amely idén eléri majd a légkört: az ESA elmondta, csak ebben az évben több száz objektum tér majd vissza az atmoszférába. Ezek többsége nem éri el az egy méteres átmérőt, de a szakértők szerint még az olyan nagy eszközök, mint az ERS-2 sem jelentenek veszélyt az emberekre. Mint mondják: annak az esélye, hogy valakit eltalál egy lezuhanó űrszemét 10 milliószor kisebb, minthogy villám csap belé.

Ez annak köszönhető, hogy az objektumok többsége oceánok és lakatlan területek felett lép be a légkörbe, ráadásul nagy részük még földet érés előtt porrá ég.

Kapcsolódó Egy birkatenyésztő földjére csapódott be a SpaceX 3 méteres űrszemete Az ausztrál farmer igencsak meglepődött az eseten.

The post Lezuhant egy 2300 kilogrammos műhold first appeared on 24.hu.