:
Breaking News

Hova fektette a pénzét a tőzsde abszolút sztárja? Megnéztük

Hova fektette a pénzét a tőzsde abszolút sztárja? Megnéztük

Az Nvidia negyedéves tőzsdei jelentésére várva megnéztük, hogy a cég befektetési szárnya milyen vállalatokban bír részesedéssel. A portfólióban szereplő cégek elég vegyes képet mutatnak arról, hogy milyen kifutása is lehet a mesterséges intelligencia-kapcsolt cégek körül kialakult felhajtásnak és a jelentés újabb játszótereket nyithat a magukat „degenerált trader”-ként jellemző militáns kisbefektetőknek a WallStreetBets Reddit fórumról.

Mi fán terem a 13F?

Az Egyesült Államokban minden olyan befektetői társaságnak, ami 100 millió dollárt meghaladó vagyont kezel, köteles az SEC, avagy az Amerikai Tőzsdefelügyelet felé jelentenie a befektetési pozícióit. Ami még jobb, hogy mindezt nyilvánosan elérhetővé is kell tenniük. Ez az úgynevezett 13F jelentés, célja a transzparencia növelése az intézményi befektetői világban. Az elmúlt években egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a jelentéseknek a kisbefektetők is, akik a „nagyok” kereskedési stratégiáit szeretnék másolni. Ki ne akarna olyan sikeres lenni, mint a Berkshire Hathaway-jel Warren Buffet vagy a 2008-as válságot előrejelző Michael Burry? Hát tessék, lehet turkálni a pozíciókban és lemásolni őket!

Azonban, mint oly sok felügyeleti kötelezettséggel kapcsolatban, itt is vannak elemek, amik miatt nem feltétlen nyújt mindez teljes képet az adott alapkezelő vagy befektető tevékenységével kapcsolatban. Így az ilyen jelentések tartalmára alapozott kisbefektetői kereskedési stratégiákkal érdemes vigyázni.

A jelentést negyedéves időközönként kell közölniük az intézményi szereplőknek és csak a negyedév végén meglévő pozíciókat kell benne kimutatni, és azok közül is csak a vételi pozíciókat.  A jelentés leadását a tárgy negyedév végétől számított 45 napon belül kell nyilvánosságra hozniuk, tehát könnyen elképzelhető, hogy az abban szereplő eszközök és pozíciók addigra elavulnak. Továbbá, ha egy kereskedési pozíciót negyedéven belül nyitott és zárt a befektető, akkor ebből a jelentésből az biztosan nem fog kiderülni (ha nyert, ha bukott).  Ráadásul short ügyletekről, opciós és egyéb derivatív instrumentomokról nem kell beszámolniuk. A riportok alapján kivitelezett befektetések erősítik a csordaösztönt a piacokon, ami túlkapásokhoz vezethet. 

Azonban a 13F jelentéssel kapcsolatos problémák ismeretében is a piacok tűkön ültek, hogy a világ jelenleg legforróbb vállalata, az AI-vonaton megállíthatatlannak tűnő Nvidia még a negyedéves jelentése előtt közzé tegye első 13F dokumentumát, miután a cég befektetési szárnya által kezelt vagyon értéke meghaladta a 100 millió dollárt. A tőzsde szerelmeseinek vágya végül Valentin-napon teljesült, ugyanis ezen a napon hozta nyilvánosságra jelentését a vállalat.

Az AI-titán csemetéi

Az Nvidia befektetési pozíciói nem meglepő módon a mesterséges intelligenciához köthető technológiai vállalatokban koncentrálódnak. Az alábbi táblázat az Nvidia befektetéseit foglalja össze a 13F riportjuk alapján:

Az Nvidia 13F jelentésében szereplő cégek adatai. Forrás: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1045810/000104581024000021/xslForm13F_X02/information_table.xml

Nézzük meg melyik cég pontosan mivel foglalkozik és hogyan teljesítenek jelentés megjelenése óta. Látni fogjuk, hogy nem mindegyik befektetés volt kiemelkedő siker.

A chip-ARMageddon győztese

A brit székhelyű ARM Holding a világ egyik legfontosabb független chip-architektúráját létrehozó, megbízásos alapon chipeket tervező vállalata. Az ő architektúrájuk szolgál alapul számos mobil-processzornak és egyéb beágyazott megoldásnak olyan alkalmazási környezetben, ahol a számítási kapacitás mellett az energiahatékonyság is fontos tényező. 

A cég egyik legnagyobb ügyfele az Apple, akik kezdetben a házon belül tervezett Iphone A-szériás chipekhez használták az ARM-architektúrát, majd a Mac termékcsaládban is megjelent az ARM-architektúra, miután leváltották az Intelt a saját fejlesztésű M-szériás processzorokra, aminek második változata például az Apple Vision Prót is hajtja.

Az Nvidia és az ARM története elég viharos, ugyanis még 2020-ban az Nvidia egy 40 milliárd dolláros vételi ajánlatott tett a cégre, aminek keretében az ARM tulajdonosai Nvidia részvényt kaptak volna az ARM-részvényekért cserébe. Végül 2022-ben a felvásárlás dugába dőlt, miután az EU versenyhivatala és az Egyesült Királyság kormánya is versenykorlátozási és nemzetbiztonsági aggályokat fogalmazott meg az ügylettel kapcsolatban. Az ARM nagytulajdonosa, a Softbank csoport a meghiúsult tranzakció után 2023-ban bevezette az ARM részvényeinek 10 százalékát az amerikai Nasdaq-ra (az Egyesült Királyság vétójára reagálva egyfajta bosszúból a kézenfekvő  londoni tőzsde helyett), aminek továbbra is 89,9 százalékos tulajdonosa maradt. 

De a Softbank és Masayoshi Son végül nagyon jól jártak, ugyanis az ARM jelenleg 130 milliárd dollár körüli árfolyamon mozog a tőzsdén. Ennek oka, hogy február elején befektetői várakozásokat felülmúló pénzügyi jelentést közöltek, aminek köszönhetően az amúgy is AI-lázban égő amerikai befektetők pár nap alatt 93 (!) százalékkal feljebb verték az árfolyamot, ami azóta korrigált valamelyest, de az Nvidia 13F jelentése után is még közel 6 százalékot emelkedett az árfolyam napon belül. Az Nvidia végül csak 0,19 százalékos tulajdonos lett a cégben, aminek értéke a jelentés idején több mint 143 millió dollár volt.

Az ARM Holding árfolyama. Forrás: Google Finance

Az önmagukat ismétlő gyógyszerek

Az Nvidia második legnagyobb pozíciója az amerikai Recursive Pharmaceuticals nevű vállalatban van, ami 2021-ben lépett tőzsdére. A cég alapvetően a gyógyszerfejlesztés különböző fázisaiban alkalmaz komplex technológiai megoldásokat, így mesterséges intelligenciát is saját fejlesztésű biológiai adatelemző platformján.

Bár a cég részvényei elérhetőek a tőzsdén, az Nvidia mégis egy úgynevezett PIPE-tranzakció (Private Placement for Public Equities, vagyis nyilvános részvények zártkörű kibocsátása) során vásárolta be magát a vállalatba 3,7 százalékos tulajdonrész erejéig, aminek a jelentéskori piaci értéke 75 millió dollár felett volt. A cég papírjai azonban a jelentés megjelenése óta közel 15 százalékot emelkedtek, ami tovább növelte az Nvidia részesedésének értékét.

A Recursion Pharmaceuticals árfolyama. Forrás: Google Finance

A nagyothalló vadászkutya visszatér 

Az Nvidia még 2017-ben, egy akkor 75 millió dolláros befektetési körben szállt be a SoundHound cégbe. A SoundHound aztán 2022-ben egy SPAC-en (kiürített, de már tőzsdére vitt cégen) keresztül tőzsdére lépett, és a befektetési prezentációban az Nvidia stratégia befektetőként volt megjelölve. Bár a cég árfolyama a tőzsdei bevezetése óta az Nvidia 13F jelentése előttig közel 73 százalékkal volt alacsonyabb, azonban a jelentés hatására az árfolyam szárnyalni kezdett, a jelentés körül 67 százalékot, az egész februári hónapot nézve pedig 105 százalékot nőtt a cég tőzsdei értéke. Ettől még az eredeti SPAC-szponzorok valószínűleg nem örülnek, mondjuk ezzel nincsenek egyedül.

A SoundHound AI árfolyama. Forrás: Google Finance

A robotkamionok lázadása

A kínai TuSimple egy kamionokat robotizáló cég, amibe az Nvidia szintén még 2017-ben fektetett be egy 20 millió dolláros kockázati tőke befektetési körben. A cég aztán 2021-ben 40 dolláros részvény áron ment tőzsdére, az Nvidia 13F bejelentés előtt 30 centen állt az árfolyam, szóval nem nevezhetjük egy „sztárpapírnak”. Olyannyira, hogy a cég idén bejelentette, hogy a tőzsdei kivonulást fontolgatják. Az Nvidia tulajdonrészének közlése után azonban a cég árfolyama kilőtt és már az „asztronómikus” 50-60 cent körüli magasságokban kereskednek vele, ami bár jelentős értéknövekedés, azért akik az IPO körül vásároltak be a cégbe és még tartják, továbbra sem lehetnek boldogok.

A Tusimple Holdings árfolyama. Forrás: Google Finance

A Zebrás Nano képek

Az Nvidia legkisebb közzétett pozíciója az izraeli székhelyű, de a Nasdaq-on listázott orvosi képalkotó technológia cég, a Nano-X Technologies. Az Nvidia részesedése ebben a cégben is elég kalandos úton valósult meg: még 2018-ban fektetett be egy szintén izraeli és szintén orvosi képalkotó technológiai vállalatba, a Zebra Medical Vision-be. A Zebrát 2021-ben más vállalatokkal együtt bekebelezte a Nano-X egy részvénycserés ügylet keretében, ahol a Zebra tulajdonosok Nano-X részvényt kaptak. A felvásárlások sem nagyon tudták megmenteni a részvényt, a 2021 augusztusi IPO óta a cég papírja 73 százalékkal értek kevesebbet február 14-ig, amikor is a befektetők a Valentin-napi mámor és az Nvidia 13F jelentésének köszönhetően újra beleszerettek a cégbe és a bejelentés után közel-, azóta, több mint duplázott az árfolyam. 

A Nano-X Imaging árfolyama. Forrás: Google Finance

Új WallStreetBets játszóterek?

Az Nvidia az elmúlt évek egyik legsikeresebb tőzsdei sztorija (a keddi korrekció ellenére is). A kisbefektetők egy „speciális” szegmense, az opciós kereskedést előszeretettel űző WallStreetBets Reddit fórum felhasználói is nagyon szeretik a cég papírjait és mindent ami a cég körüli felhajtásból fakad, így nem elképzelhetetlen, hogy az ARM kivételével ezeknek a „Magnificient Seven”-léptékkel felfoghatatlanul kicsi cégeknek az árfolyamát a 15 milliós Reddit-tábor kénye kedve szerint rángatja és rángathatja a jövőben, hiszen rajta van az Nvidia-plecsni, és ez az ami számít, amíg kitart az AI-hájp. A hájp időtartamáról pedig ma egy kicsit többet is megtudhatunk, ugyanis ma jelent az Nvidia.

The post Hova fektette a pénzét a tőzsde abszolút sztárja? Megnéztük appeared first on Forbes.hu.