:
Breaking News

Brutálisan bezuhant a prémium állampapírok eladott mennyisége

Brutálisan bezuhant a prémium állampapírok eladott mennyisége

Hivatalosan is vége a Prémium Magyar Állampapír egyeduralmának, kutyának sem kell már az előnyeitől megfosztott konstrukció.

Mit történt? Több mint egyéves mélypontra süllyedt a prémium állampapírok eladott mennyisége a február 12. és 18. közötti hetedik héten – derül ki az Államadósság-kezelő Központ ÁKK) közleményéből. Eszerint ezen a héten csak 7 milliárdot adtak el ebből a típusú állampapírból, miközben tavaly volt olyan, hogy egy hét alatt 189 milliárd ment el elődjéből.

Forrás: ÁKK

Mit jelenthet ez? A kereslet visszaesése egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy az ÁKK tavaly nyár óta fokozatosan rontotta a prémium papírok kamatozását. Ezek a sorozatok nagyon sokáig az előző évi infláció fölött 1,5, majd 1, majd 0,25 százalék kamatprémiumot fizettek. November végén viszont ezt megszüntették, és bevezettek egy olyan hibrid sorozatot, amely az első másfél évben fix 9,9 százalék kamatot fizet, ezt aztán február elején tovább rontották, a most elérhető 2032/J sorozat az első időszakban már csak fix 7,9 százalékot fizet. Ez nem sokkal több, mint amennyit a 3 éves, fix kamatozású FixMÁP ad (7 százalék), de még az egyéves 1MÁP 6,5 százalékos kamatozásától sincs messze.

Ráadásul ha 2024-től alacsonyabb lesz az infláció, akkor az inflációkövető papírok kamatozása jövőre jelentősen romolhat. Vélhetően ez is indokolja a Telex cikkében szereplő grafikonokon látható adatokat, melyek alapján az értékesített állampapírok összmennyisége is jelentősen csökkent, vagyis a kereslet nem ment át (azonnal) a többi típusú állampapír felé. 

Mit érdemes még tudni? A következő hónapokban ezermilliárdos nagyságrendben fizet kamatokat az állam az állampapírok után. Már régóta látszott, hogy idén és jövőre iszonyatos kamatkiadásai lesznek az államnak, ezt pedig minden újonnan eladott PMÁP tovább emelt, a papírrontás hátterében is vélhetően ez állt.

Pénz Ács Gábor 6 perc olvasás
Vigyázz, ha menő magyar állampapírt veszel, könnyen visszaélő lehet belőled
Pénz Ács Gábor 7 perc olvasás
Lebutították, kiherélték, most le is fejezték a legnépszerűbb állampapírt

The post Brutálisan bezuhant a prémium állampapírok eladott mennyisége appeared first on Forbes.hu.