:

Hiába ellenzi Orbán, mégis újrázhat Ursula von der Leyen az Európai Bizottság élén

A német kereszténydemokraták konzervatívabb politikát várnak tőle támogatásukért, a Fidesz pedig pénzt. Minden egyéb úton Orbán Viktor és pártja ellenezné Ursula von der Leyen újraválasztását.

Mi történt? A Politico hírleveléből derült ki, hogy Ursula von der Leyen újabb ciklusra készül az Európai Bizottság (EB) élén. Hétfőn Berlinben ülésezik a Kereszténydemokrata Unió (CDU), ami őt fogja jelölni a tisztségre, és délután fél 1-kor sajtótájékoztatón tesznek erről bejelentést.

Mi áll a háttérben? Von der Leyen, aki korábban német védelmi miniszter volt, 2019-ben váratlanul lett az EB elnöke, de hamar olyan kihívásokkal találta magát szembe, mint például a koronavírus-világjárvány és Oroszország Ukrajna elleni háborúja. A jobbközép Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjeként – amely jelenleg is vezet a felmérésekben a júniusi európai parlamenti választások előtt –, Ursula von der Leyen újabb öt évre biztosíthatja pozícióját, ha elnyeri az uniós vezetők támogatását és az új parlament többségét. A 65 éves von der Leyent várhatóan hivatalosan a német CDU fogja jelölni, és valószínűleg a görög Új Demokrácia és a lengyel Polgári Platform is támogatná. Jelölése az uniós tisztviselők és diplomaták körében felmerült spekulációkra reagál, és széles körű támogatottsága van egy második ciklusra, már amennyiben bármely szélsőségesebb jelölttel kell felvennie a harcot.

Mi köze ehhez Orbánnak? A magyar kormányfő már korábban is élesen bírálta a néppári bizottsági elnököt, noha Orbán Viktor jelenleg egyetlen uniós pártcsaládban sem meghatározó tényező. A szabályok szerint minősített többséggel az Európai Tanácsban döntenek az Európai Bizottság elnökjelöltjéről, majd azt az Európai Parlamentnek többségi szavazattal jóvá kell hagynia.

The post Hiába ellenzi Orbán, mégis újrázhat Ursula von der Leyen az Európai Bizottság élén appeared first on Forbes.hu.