:

Évértékelő: volt néhány meglepő mondata Orbánnak

Idén 25. alkalommal értékelte az évet a miniszterelnök, aki először állt a nyilvánosság elé a köztársasági elnök bukása óta. Alapvetően nem túl izgalmas beszédet hallottunk, de akadtak meglepő mondatok. Összefoglaló.

A Várkert Bazárban a sajátjai előtt beszélt a miniszterelnök, aki kifejezetten visszafogott beszédet mondott. A közel egy óra alatt összegezte azt, amit a kormány eddig is kommunikált a gazdaságról vagy a külpolitikáról. Egyértelműen Novákra kente a kegyelmi ügy felelősségét és odaszúrt a németeknek is. Nézzek a legfontosabb kijelentéseket és gondolatokat.

Kegyelmi ügy

Az országnak is nagy veszteség, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondott a kegyelmi botrány miatt, de Orbán a beszédében egyértelműen rá tolta a politikai felelősséget, mondván, a kegyelem Novák döntése volt. Orbán szerint Novák döntése megbontotta a nemzeti egységet, így végül helyes volt, hogy ezt helyreállítandó távozott. Jó emberek is hoznak rossz döntéseket – összegzett. Varga lemondása szerint igazságtalan volt, de megköszönte az ő és Novák munkáját is. Fontos, hogy a kormány áttekinti, hogyan lehetne javítani a gyermekvédelmi szabályozáson, szigoríthatják például a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését is. (Kérdés, hogy belecsempésznek-e olyan részleteket, mint a gyermekvédelminek nevezett jogszabály esetében, amiben összemosták a pedofíliát a homoszexualitással).

A jövőbeni tervek és kihívások

Orbán szerint a stabil kétharmados többség lényege, hogy gyorsan tudnak reagálni, és ez nagy politikai versenyelőny. Zöld átállás: Magyarországnak kapóra jön és megszabadulhatunk az energiafüggőségtől. Szélsebesen építünk majd naperőműveket és Paks II is megépül. Odaszúrt a németeknek: az atomenergiát zöld energiának kell minősíteni, ezt Brüsszelben is belátták, mert a vitában ott voltak a franciák. A jövőbeni célok között megjelölte: újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk. Fejlesztjük a vasutat és a repteret, nyitottak leszünk, nem blokkosodunk, mert az hidegháborúhoz vezet. Teljesen új, a világban vezető iparágakba fogunk majd fektetni – azt nem jelölte meg, ezek melyek lesznek. Támogatjuk az exportban erős magyar cégeket. Közel a megegyezés a svédekkel. A Parlament tavaszi ülésszakának elején Magyarország is ratifikálhatja Svédország NATO-tagságát – utolsóként a tagállamok közül.

EU, háború, külpolitika

Magyarország természetes létezési közege az EU, de 2023 a közösség kudarcainak éve volt a miniszterelnök szerint. Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott. Magyarország a háborús és szankciós politika ellen van (Orbán valamennyi szankciós csomagot megszavazott eddig – a szerk.) Műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk, tücsök-bogárral etetnek minket, nemcsak mondanak – mondta a gazdatüntetések kapcsán és az ukrán gabona beengedése kapcsán. 2024: szuper választási év lesz. „Ha a Jóisten megsegít minket, Magyarország külpolitikai mozgástere olyan nagy lehet, mint régen.” Azt mondta, szeretné, ha Trump újra amerikai elnök lenne. „Döglött lóra nem verünk patkót” – mondta a brüsszeli bürokratákra, és annak kapcsán, hogy egy új európai jobboldalra van szükség.

The post Évértékelő: volt néhány meglepő mondata Orbánnak appeared first on Forbes.hu.