:

Meghalt Alekszej Navalnij

Meghalt Alekszej Navalnij

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus 47 éves volt.

Mi történt? Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin elnök éles hangú bírálója – írja a Sky News az oroszországi börtön közlésére hivatkozva. Putyin legnagyobb oroszországi kritikusa és ellenfele állítólag egy séta közben lett rosszul, a politikus halálhíréről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat helyi adminisztrációja számolt be.

A 2021-ben bebörtönzött 47 éves ellenzéki politikus szóvivője tavaly azt közölte, Navalnij hollétéről három hétig semmit sem lehetett tudni, aztán tavaly decemberben Navalnij-t az északi sarkkörtől is északra fekvő egyik börtönbe szállították át. Onnan még többször hírt adott magáról.

A börtönben. A 47 éves, Putyin-ellenes Navalnijt 2021 januárjában börtönözték be, eredetileg szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt ítélték 12 év börtönre. Pontosabban Navalnij 11 és fél éves börtönbüntetését töltötte többek között csalás vádjával, az ítéletnek szerinte csak az volt a célja, hogy elhallgattassák. Tavaly augusztusi tárgyalásán ezen felül bűnösnek találták szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges tevékenységek finanszírozásában és számos más bűncselekményben, és további 19 évnyi fegyházra ítélték.

Merénylet. Bezárását, és az azt közvetlenül megelőző, által feltárt gyilkossági kísérletet, amellyel már egyszer megpróbálták meggyilkolni, egy dokumentumfilm alaposan feldolgozta. A Kreml legfőbb bírálóját, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány létrehozóját, Alekszej Navalnijt 2020 augusztusában mérgezték meg, amikor feleségével és munkatársaival együtt a szibériai Tomszkból Moszkvába tartott. A filmről itt írtunk bővebben:

Üzlet G. Tóth Ilda 10 perc olvasás
Megrázó, díjnyertes film készült az ellenzéki vezetőről, akinek a nevét ki sem ejtik a Kremlben
Üzlet Vaszkó Iván 1 perc olvasás
Navalnij: még 19 év Putyin legnagyobb kritikusának

„What the fuck? Ez baromság. Ne viccelj! Hogy megmérgeztek? Putyin nem lehet olyan buta, hogy ezt a novicsokot használja ellenem. Ha valakit meg akarsz ölni, egyszerűen csak lődd le!” Állítólag ezek voltak az első szavai a kómából ébredő Alekszej Navalnijnak 2020 szeptemberében, miután elmesélték neki, hogy mi is történt vele pontosan. Navalnij azért csodálkozott leginkább, mert szerinte novicsokkal ölni próbálni majdnem olyan, mintha a gyilkos aláírását hagyná ott a tett színhelyén 

– a speciális, gyorsan kiürülő idegméreg lényegében Putyin kézjegye.

A Forbes.hu korábban interjút készített Navalnij szóvivőjével is, ezt itt lehet olvasni.

The post Meghalt Alekszej Navalnij appeared first on Forbes.hu.