:
Breaking News

Már nemcsak repteret venne a kormány

Szijjártó Péter külügyminiszter maga lobbizott Madridban a magyar konzorcium mellett, ami beszállna a Talgo vonatgyártóba.

Mi történt? A Hernádi Zsolthoz köthető Magyar Vagon konzorciumban szerezné meg a patinás spanyol Talgo 40 százalékát egy befektetési alaptól. A spanyoloknak jól jönnének a magyar telephelyek – például a Dunakeszi Járműjavító –, a Magyar Vagon pedig terjeszkedne, kapacitásokra van szüksége. Az IHO arról ír, a magyar külügyminiszter személyesen lobbizott az üzletért Madridban spanyol kollégájánál, arra ugyanis a spanyol kabinetnek is rá kell bólintania.

Mekkora üzlet jöhet össze és miből? 240 milliárd forint, 632 millió euró – ez kicsivel több, mint az első ajánlat (a Talgo tőzsdei cég). A magyar konzorciumban 45 százalékkal benne van az állam, vagyis nemcsak repteret venne a kormány, de vasúti gyártócéget is. A többi a magántőkealap mögé rejtett szereplőé, de Hernádi Zsolt Mol-vezérhez vezetnek a szálak.

Összejöhet az üzlet? A Magyar Vagonnak van egy nagy egyiptomi megbízása, szüksége van a Talgo kapacitására, tudására. Az üzlet illeszkedik a kormány kifektetési stratégiájába is. A Talgo komoly adóssághegyen ül, a finanszírozó bankok egy állami részvétellel megerősített tőkeerős vevőnek valószínűleg örülnének, a mostani árfolyamon a 40 százaléktól jó hozam mellett búcsúzhatna el a jelenlegi tulajdonos, ami egy befektetési alap. A kérdés az, hogy a spanyol kormány rá akar-e bólintani arra, amit már a spanyol üzleti sajtó is megírt: a Talgo „Orbán Viktor közelébe” kerülhet így.

Kontext. Vasútban, pléne fuvarozásban nagy a mozgolódás most, ami nem véletlen. A Tiborcz érdekeltségébe kerülő Waberer’s is nemrég vett egy vasúti szállítmányozásban erős céget. Az akkugyárak betelepülésével a vasúti szállítás még jobban fel fog értékelődni Magyarországon.

The post Már nemcsak repteret venne a kormány appeared first on Forbes.hu.