:

Ezt kapd ki: Putyin nem szereti, ha alákérdeznek neki

Valójában kevés kérdés hangzott el a múlt héten megjelent kétórás propagandainterjún, annak is a java csak alákérdezés volt Tucker Carlsontól, Putyin pedig azt üzent, amit akart. Utóbbi szerint kár.

Az amerikai trumpista médiaszemélyiség, Tucker Carlson a múlt héten jelentette meg alákérdezős, tulajdonképpen orosz propagandának is kiváló interjúját az elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. Valahol nagyon meta, hogy most egy orosz propagandacsatornán panaszkodik Carlson propagandainterjúja miatt, mondván, még ő is túl puhánynak érezte a kérdéseket ahhoz képest, hogy „nyugati újságíró” kérdezte a Kremlben (ő hívta így Carlsont, nem mi).

„Őszintén, nem teljesen élveztem ezt az interjút”,

mondta nevetve.

Mi történt? A Reuters fordítása szerint Putyin azt is mondta, „agresszívabb” magatartásra és „élesebb” kérdésekre számított, sőt kifejezetten akarta is, hogy Carlson keményebben kérdezze, mert arra ő is keményebb válaszokat adhatott volna. Ehhez képest az orosz elnök úgy érezte: alig-alig szakította csak félbe Carlson, utána türelmesen végighallgata „hosszú, történelmi vonatkozású anekdotáit”, avagy zavaros értelmezéseit Oroszország és Ukrajna történelméről, és hogy szerinte Ukrajna fenyegetés Oroszország számára.

Mi következik ebből? Kevesen képesek rá, hogy nemcsak nyugatról, de keleti irányból is csalódjanak benne. Ez mindenképp elismerésre méltó teljesítmény Carlsontól, aki egyébként az interjú után is folytatta a Putyin-simogatást azzal, hogy szerinte Moszkva „sokkal szebb” minden más amerikai városnál.

Kontextus. Putyin az orosz invázió óta először adott interjút, mint ő fogalmazott, „nyugati újságírónak”. Valójában csak egy konteóterjesztő trumpistának, aki tavaly otthagyta azt a csatornát, amelyik még 2020-ban indított ellene rágalmazási pert – amit a Fox News meg is nyert – egy akkori, az elnökválasztásról szóló beszámolója miatt. Most persze Putyin büszkélkedhet vele, hogy egy „nyugati újságírót” dominált le, pedig valójában csak egy szélsőjobboldali véleményvezért, akinek mániája, hogy autokrata vagy autokratikus modelleket követő vezetőknek hódoljon be és kérdezzen alá, lásd a tavalyi interjúját Orbán Viktorral.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2024. február 9-én.

The post Ezt kapd ki: Putyin nem szereti, ha alákérdeznek neki appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés