:

Jelentősen visszaesett az ipari termelésünk

Jelentősen elmaradt 2023 decemberében az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, 13,7 százalékkal.

Mi történt? A KSH legfrissebb, Forbes.hu-hoz eljuttatott adatai szerint a munkanaphatástól megtisztítva a termelés 8,7 százalékkal csökkent. 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022-ben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. novemberinél 0,3 százalékkal kisebb volt.

Mi minden esett vissza? Az ipari export volumene 12,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 13 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 13,9 százalékkal csökkent. Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 12,5, a csekély súlyú bányászaté 52, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 25 százalékkal csökkent.

Van egyáltalán, ami nőtt? A vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés, decemberben 3,9 százalékkal emelkedett a kibocsátás.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legerőteljesebben, 16,4 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, elsősorban belföldi értékesítése növekedésének köszönhetően. Az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 12,2 százalékkal nőtt.

Hogy állunk az egy évvel ezelőttihez képest? Az ipari termelés 2023-ban 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, 6,1 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 4,3, az energiaiparé 23, a csekély súlyú bányászaté 31 százalékkal visszaesett 2022-höz viszonyítva.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában. Az ipari export 3,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál Az ipar belföldi értékesítése 14,8, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1 százalékkal kisebb lett. Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (3,8 százalékkal). A többi régióban 1,8 és 12,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

The post Jelentősen visszaesett az ipari termelésünk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés