:

Rogán, offshore, milliárdok – egy rejtélyes üzlet

A Magyar Péter által is kipécézett Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs és családja, valamint a letelepedési kötvénybiznisz kínai kedvezményezettje, Lian Wang tűnik fel egy meglehetősen furcsa, offshore cégeken keresztül folytatott, közel 3 milliárdos összértékű „tranzakciósorozatban”.

Mi történt? A 24.hu oknyomozásából derül ki, hogy Rogán Antal propagandaminiszter egészen Fidelitasos múltjáig visszanyúló, a belvárosi polgármestersége alatt is kitartó bizalmi embere, Kertész Balázs és annak családja érdekelt két olyan vagyonkezelő cégben, aminek tulajdonosa jelenleg egy svájci hátterű, szintén Kertészhez köthető vállalat. Ám mielőtt a Green Protagonist AG (a Kertészhez köthető svájci cég) tulajdonosként megjelent volna a vagyonkezelőkben tavaly, történt egy csavar. Az alapítás után nem sokkal megjelent a cégekben Lian Wang, a magyar letelepedési kötvények kínai forgalmazásának egyik kedvezményezettje. Wang az egyik Virgin-szigeteki, offshore hátterű cégén, a Delight Capital Global Holdings Limited-en keresztül nagyjából hárommilliárd forint értékben tőkét emelt a társaságokban, majd azok tulajdonjogát átadta a Green Protagonist-nak.

Kontextus. Még 2012-ben Rogán szinte egymaga nyomta keresztül a parlamenten a letelepedésikötvény-törvényt, aminek értelmében nem EU országok állampolgárai 250–350 ezer eurónyi (nagyságrendileg 100 millió forintnyi) államkötvényért cserébe letelepedési engedélyt és üzletalapítási lehetőséget, valamint az unión belüli szabad mozgás jogát kaphatták meg. A konstrukció forgalmazási jogát minden kiemelt célpiacon egy-egy baráti cég kapta meg, többek között Kínában kizárólag a Lian Wang-féle Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) adhatott el letelepedési kötvényeket. A bizniszből a magyar állam kivételével mindenki jól járt, az értékesítési jogok tulajdonosain kívül Rogánhoz köthető ügyvédi irodák, tanácsadók is milliárdos összegeket zsebelhettek be a program alatt. A letelepedésikötvény-program kedvezményezetti körében volt néhány rejtélyes eset, valamint nemzetközi bűnözők és diktatúrák pénzemberei is juthattak letelepedési engedélyhez a program által.

Volt már hasonló eset. A 24.hu cikkében kitér arra az esetre, ami Rogán belvárosi polgármestersége alatt történt: az Aulich utcában egy 250 négyzetméteres lakást Rogán másik bizalmasa, a fogorvos Fürstner József 44 millió forintért vehetett meg még 2011-ben. Ám a vételárból kapott 42 millió forint önkormányzati kedvezményt, így végül csak 2 millió forintot kellett fizetnie, azt is évek alatt. Ezután Fürstner beszállt Kertész Monavis nevű cégébe, és a 10 százalékos tulajdonrészért az Aulich utcai ingatlan apportjával fizetett. Majd nem sokkal később eltűnt a cég tulajdonosai közül, hátrahagyva a Monavisban az Aulich utcai ingatlanvagyont.

The post Rogán, offshore, milliárdok – egy rejtélyes üzlet appeared first on Forbes.hu.