:

Beszéljünk akkor a Putyinnal készült „interjúról”

Beszéljünk akkor a Putyinnal készült „interjúról”

Egy amerikai konteóterjesztő kérdezhette két órán át Vlagyimir Putyint. Hívhatjuk-e egyáltalán interjúnak a trumpista médiaszemélyiség, Tucker Carlson alákérdezését?

Megtörtént a nagy, exkluzív Putyin-interjú, a korábban Orbán Viktorral is interjút készítő amerikai, a Trump-párti Tucker Carlson ülhetett le az orosz államfővel szemben. Nehéz azt hinni, hogy nem csupán orosz propagandacélokból. A teljes interjú itt.

Mi történt? Az amerikai konteóterjesztő és trumpista kommentátor, az ex-Fox News-os Carlson volt az első külföldi médiaszemélyiség, aki interjút készíthetett Vlagyimir Putyinnal, amióta az orosz elnök csaknem két éve támadást indított Ukrajna ellen. Valójában kevés kérdés hangzott el a kétórás interjún, annak is a java csak alákérdezés volt. A Szabad Európa cikke szerint sokan igazából úgy vélik, Carlson valójában csak propagandaplatformot adott Putyinnak, aki az eddigi üzeneteit hangoztatta, Carlson pedig nem tért ki számos kérdésre.

„Putyin azt üzent, amit csak akart”

– így gondolja a New York-i politológus, Ian Bremmer, az Eurasia Group nevű kockázatelemző műhely elnöke.

Miért fontos ez? Az interjú időzítése azért is érdekes, mert kérdésessé vált az Egyesült Államok katonai támogatása. Joe Biden demokrata elnök hatvanmilliárd dolláros segélycsomagját a republikánusok blokkolják, ebben a hangulatban pedig nyilván az segít Putyin háborús céljain, ha egyre inkább apadnak vagy ellehetetlenülnek az Ukrajnába áramló támogatások.

Részletek. Az ismételt panelek között volt például Oroszország és Ukrajna történelmének zavaros putyini értelmezése, és hogy Ukrajna fenyegetés Oroszország számára, mert a Nyugat beviszi az országot a NATO-ba (egy állítás, ami a katonai szövetség szerint hamis). Elhangzott az is, hogy Oroszországnak nem érdeke a NATO-tag Lengyelország megszállása, szerinte ilyen csak akkor fordulhat elő, „ha Lengyelország megtámadja Oroszországot”. Amikor Putyin a beszélgetés egy pontján arra utalt, hogy a Kárpátalján élő magyarok vissza akarnak kerülni történelmi területeikhez, Carlson kérdésére, hogy Putyin szerint joga van-e Magyarországnak visszavennie Kárpátalját, az elnök azt mondta, ő nem tudja, de „néhányan azt mondják”, de állítja, hogy Orbán Viktorral sosem beszélt a terület sorsáról.

Kontextus. Carlson már az interjú előtt magára haragította a világsajtót, amikor az interjút beharangozó videójában kijelentette: az amerikai média az ukrán elnökre összpontosít, Putyin hangjának nem ad platformot, a nyugati újságírók pedig az orosz támadás óta nem „vették a fáradságot”, hogy meginterjúvolják az orosz elnököt. Utóbbit nyugati újságírók mellett maga a Kreml is cáfolta: számos interjúkérelem érkezett az elnökhöz, de csak olyan,

„hagyományos tévécsatornáktól és nagy napilapoktól jött, amelyek meg sem próbálnak pártatlannak tűnni a tudósításaikban. Természetesen nincs kedvünk ilyen médiával kommunikálni”,

közölték.

Moszkva, 2024. február 9. Vlagyimir Putyin orosz államfõ válaszát hallgatja Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiség a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben készített exklúzív interjú alkalmával 2024. február 9-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

Csakhogy a kivételes helyzetbe került Carlson olyan témákat vagy hitelesnek bizonyult vádakat nem hozott szóba például, minthogy Oroszország háborús bűnöket követett-e el, de a politikai indíttatásból bebörtönzött, ellenzéki oroszokról sem esett szó (pl. Alekszej Navalnij, Vlagyimir Kara-Murza).

Az interjúra ráadásul úgy került sor, hogy mindeközben Oroszország több amerikai újságírót is fogva tart, a The Wall Street Journal és a Szabad Európa munkatársát is, Evan Gershkovichot, valamint Alszu Kurmasevát. Közülük csak az előbbinek az esetére tértek ki, Putyin azt állítja, „elérhető a megegyezés” Gershkovich szabadon engedéséről, a jelek szerint fogolycserét javasol egy „patrióta” orosz állampolgárra.

Előzmények. Carlson 2020-ban azután hagyta ott a Fox Newst, hogy a csatorna rágalmazási pert indított ellene (majd a csatorna meg is nyerte) egy akkori, az elnökválasztásról szóló beszámolója miatt. A Fox 787 millió dollárt fizetett a Dominion nevű, szavazógépeket gyártó cégnek, ami olyan álhírek terjesztéséért perelt, melyek azt híresztelték a gépekről, hogy hátrányba hozzák a volt amerikai elnököt, Donald Trumpot. Carlson a 2024-es amerikai elnökválasztáson is Trump újraválasztását támogatja, segíti.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2024. február 9-én.

The post Beszéljünk akkor a Putyinnal készült „interjúról” appeared first on Forbes.hu.