:

Célpontban: Joe Biden memóriája

Célpontban: Joe Biden memóriája

Egy ügyészségi jelentés hatására ismét téma lett az amerikai elnök memóriája. Joe Biden a lehető legrosszabbkor bakizott.

Joe Biden, olybá tűnik, kicsit belezavarodott a memóriáját ért vádakba: miközben a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján hevesen próbálta védeni magát, hogy neki bizony „rendben” a memóriája, és hogy „tudom, mi a fenét művelek”, nem sokkal utána össze is keverte Egyiptom és Mexikó elnökét.

Mi történt? Biden a csütörtöki sajtótájékoztatón védekezett a memóriáját ért kijelentéseket illetően, majd amikor újságírói kérdésre a gázai helyzetről beszélt, Abdel-Fattáh esz-Szíssi egyiptomi elnököt tévesen Mexikó elnökének nevezte.

„Mexikói elnöke, esz-Szíszi, mint tudjuk, nem akart kaput nyitni a humanitárius csomagok előtt, de beszéltem vele, és meggyőztem őt”

– hangzott el Bidentől.

Nyolc év, egy hónap, három nap – ma is számolja Petke Zsolt addiktológus főorvos, hogy mióta józan 

Kontextus. A The Daily Beast összefoglalója szerint Robert Hur különleges ügyész egy jelentésben arról írt csütörtökön, hogy az amerikai elnök

„szimpatikus, jó szándékú, idős ember, akinek a memóriája rossz” és „jelentős korlátokba ütközik”.

Az Axios szerint Hur arra jutott, hogy nem emel vádat Biden ellen a titkos dokumentumok kezelésével kapcsolatos vizsgálatát követően, ellenben a közzétett jelentésében azt írja, hogy Biden tettei „komoly kockázatot jelentettek a nemzetbiztonságra”, az egy éven át tartó vizsgálat pedig megállapította, hogy Biden szándékosan tartott meg titkosított anyagokat, majd hozta őket nyilvánosságra alelnöksége után magánemberként”.

Ki mit mond? A Donald Trump-tábor tanácsadói természetesen be is támadták Bident, hogy „nem lehet rá számítani”. Aaron Fritschner demokrata tanácsadó szerint Biden lehetőséget teremtett a kérdezésre az Izrael és Hamász közti konfliktus témájában, türelmesen végighallgatta a vadul bekiabált kérdéseket, és kimerítő választ adott, most pedig egy „bakiba kapaszkodnak”.

Hogyan tovább? Nos, kampány van az Egyesült Államokban, szóval nagyjából így.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden a dél-karolinai előválasztás alakulását nézi óriáskivetítőn a Demokrata Párt kampányközpontjában, a Delaware állambeli Wilmingtonban 2024. február 3-án.

The post Célpontban: Joe Biden memóriája appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés