:

Csökken az infláció, a forint mégis gyengül. Ez az oka

Csökken az infláció, a forint mégis gyengül. Ez az oka

Kedvezőbb inflációs adat érkezett, ami viszont a forint pályájának nem kedvez. Miért?

Most, hogy a piaci várakozáshoz képest még alacsonyabb, 3,8 százalékos volt a januári infláció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bejelentése szerint, a forint hirtelen romlásnak indult péntek délelőtt az euróval szemben.

Nem látsz rosszul, tényleg idáig zuhant az infláció

Mi történt? Csütörtökön 388,7 körül zárt az árfolyam, péntek kora reggel még e körül a szint körül stagnált, majd a KSH-s adat után hirtelen átpattant 389-en túlra az árfolyam. Némi korrekció után maradt a 389,1-2 körüli szint – a kérdés nemcsak az, hogy újra megközelíti-e a 390-et az árfolyam, hanem hogy egy eleve kedvező mutató hogyan lehet rossz hatással az euróárfolyamra.

Kontextus. A Portfolio szerint egyszerű a magyarázat: a vártnál alacsonyabb inflációs adattal ismét fokozódhatnak a kamatcsökkentési várakozások. Avagy nagyobb lett rá az esély, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa február végén gyorsítani fog az eddigi 75 bázispontos kamatvágási tempón, ami pedig a korábbi tapasztalatok alapján végső soron a forintot érintheti negatívan.

Hogyan tovább? Az infláció volt a nap legfontosabb történése a forint szempontjából, de a Portfolio szerint érdemes lesz figyelni a nemzetközi hangulatot is, illetve hogy tud-e tovább erősödni a dollár. Jelen pillanatban egy dollárért 361 forintot kérnek el, ez hétfő óta csaknem másfél százalékos erősödés a dollárnak a forinttal szemben.

Figyelem, ez egy devizapiaci hír, ami gyorsan elavulhat. Friss forinthírekért kattints ide. Borítókép: Google Finance.

The post Csökken az infláció, a forint mégis gyengül. Ez az oka appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés