:

Varázslat a Cepheusban

Varázslat a Cepheusban

Az NGC 7380 egy fiatal nyílthalmaz az északi csillagkép, a Cepheus területén. A forró csillagokat látványos emissziós köd veszi körül.

Varga István, Cserszegtomaj

A tőlünk körülbelül 7000 fényévnyi távolságban lévő Varázsló-köd újfent egy szép példája annak a jelenségnek, amikor egy fiatal, mintegy 5 millió éves csillaghalmaz szétrombolja a bölcsőjét. Pedig ez a bölcső nem kicsi, mintegy 110 fényév kiterjedésű. Korábban próbálkoztam RGB kamerával fotózni, de a sűrű csillagmezőben eléggé jellegtelennek mutatkozott akkor. A mostani sorozat keskenysávú szűrőkkel készült, de a csatornákat úgy variáltam, hogy az inkább egy hagyományos RGB képhez hasonlítson. Ezzel a módszerrel az R csatornát az SII és H-alfa, a G csatornát az OIII és H-alfa, valamint a B csatornát az OIII szűrővel készült sorozatok alkotják.

A felvételt készítésének adatai:

Fotó:Varga IstvánDátum:2023-10-23   Távcső:Celestron RASA 8″ f/2 OTATávcső:Artesky Guidescope UltraGuide 70mmMechanika:Celestron CGX Goto mechanikaKamera:ZWO ASI 183 MM-Pro monokróm hűtött kameraKamera:ZWO ASI 120MM mini monokróm kameraSzűrő:Baader Ha, SII, OIII szűrőkKorrektor:ZWO ASIair kamera/mechanika vezérlő-egységExp. idő:3x25x180 secHelyszín:Cserszegtomaj

Hirdetés

Cimkék

Keresés