:

Nem látsz rosszul, tényleg idáig zuhant az infláció

Nem látsz rosszul, tényleg idáig zuhant az infláció

Egy fontos szám péntek reggelre: 3,8 százalék. Ilyen alacsony inflációs adatot is rég láttál, márpedig a KSH szerint ekkora volt a drágulás átlagos mértéke 2024 januárjában. Nem biztos, hogy egész évre kitart az 5 százalék alatti infláció.

Mi történt? A piaci várakozáshoz képest kedvezőbben alakult a januári inflációs adat, legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint. 2023 januárjához képest átlagosan 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, jelentették be péntek délelőtt. 2023 decembere óta átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Nyolc év, egy hónap, három nap – ma is számolja Petke Zsolt addiktológus főorvos, hogy mióta józan 

Kontextus.

Ha tételesen nézzük, 12 hónap alatt most januárra az élelmiszerek 3,6 százalékkal drágultak, azon belül is a cukor (+38,2 százalék) drágult durván, de például 19 százalékkal lett olcsóbb a liszt, 17,8-cal a tojás vagy 15,6-tal a sajt. A háztartási energia a KSH szerint 11,3 százalékkal lett olcsóbb, ezen belül a vezetékes
gázért 25, míg az elektromos energiáért 3,4 százalékkal kevesebbet fizetünk. A járműüzemanyagok 11,9 százalékkal lettek olcsóbbak. Ugyanakkor a szolgáltatások drágultak, átlagosan 10,4 százalékkal, leginkább a lakbéreknél (+13,9 százalék), valamint a járműjavításnál és karbantartásnál (+11,9) érhető tetten a drágulás. Ami a szeszes italokat és a dohányárukat illeti, itt átlagosan 8,1 százalékos az áremelkedés. Az állateledel-infláció továbbra sem tréfa, januárban egy év alatt 20 százalékos drágulást mért a KSH. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban, ezen belül a használt személygépkocsik 9,9 százalékkal jobb áron futottak.

Mi következik ebből? 2023 decemberében 5,5 százalékos inflációt mért a KSH. Reggeli gyorsjelentésében az OTP Global Markets azt írta, hogy a piac 4,4, míg az OTP Elemzési Központja 4 százalékos adatra számít, ehhez képest a 3,8 százalékos adat mindenképp kedvezőbb. De ahhoz képest pláne, hogy 2023-ban éves szinten 17,6 százalék volt az infláció a kiugró havi adatok miatt.

Hogyan tovább? Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója nemrég az Átlátszónak arról beszélt, hogy 2024-re 10 százalék alá eshet az egész éves infláció, az előrejelzések 3,5 és 6 százalék közé várják. Bár az se mindegy, hogy a sáv aljára vagy tetejére esik-e majd a végleges adat, vagy hogy számíthatunk-e valamilyen rendkívüli áremelésre, például súlyosabb adóemelésre, ami 6 százalék fölé lökhetné az adatot.

Korábbi elemzések azt várták, hogy az év első felében csökken és stabilizálódik az inflációs mutató, majd utána újra felgyorsulhat. Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezetője szerint a körülbelüli 10 százalékos bérnövekedés miatt lesz magasabb az árnyomás, írja a Bank360.hu.

The post Nem látsz rosszul, tényleg idáig zuhant az infláció appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés