:
Breaking News

Ezért nem indult még be az üvegvisszaváltó rendszer

Sok dolog hiányzik ahhoz, hogy működjön az üvegvisszaváltó rendszer, holott elvileg már január elsejével élesedett. Tavaszra várható az indulás – írja a Népszava.

Mi hiányzik? A hazai élelmiszerüzletek jelentős részében még nem üzemel üvegvisszaváltó automata, holott január 1-jétől minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségbe kötelező lenne kitenni. Az üzletek negyedében hiányzik az automata. Fennakadásokat azonban ez már csak azért sem okoz, mert nincsenek is visszaváltható palackok.

Mikortól lehet változás? A Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (Mohu) szerint március-április környékén jelenhetnek meg az élelmiszerboltok polcain a visszaváltható palackok. Az átmeneti időszak július 1-ig tart, addig a gyártók még régi kiszereléseket is szállíthatnak. A Mohu nem ígérte, hogy minden bolt készen fog állni erre az időszakra az automatával. A legkisebb boltok egyébként kézi átvételt is vállalhatnak.

Kontextus. Januártól működne elviekben a visszaváltási rendszer, mely az üvegek nagy részét, az alumíniumdobozokat és PET-palackokat érinti. A legtöbb palackozott italt 50 forinttal drágábban lehet majd megvenni, ezt az árat azonban visszakapjuk és levásárolhatjuk. De ennek is megvannak a szabályai. Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége miatt csúszik a visszaváltási rendszer kötelező bevezetése.

The post Ezért nem indult még be az üvegvisszaváltó rendszer appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés