:

Kilőttek a lakásárak, de nem mindenütt

Az erős ingatlanpiaci évkezdés áremelkedést hozott Budapesten. A tempós drágulás nem mindenütt jelentkezett, eltérő pályát jártak be a fővárosi és az országos ingatlanárak az ingatlan.com közlése szerint.

Mi történt? 2024 januárjában a várakozásoknak megfelelően országosan 0,1 százalékkal csökkentek, vagyis stagnáltak a lakásárak tavaly decemberhez képest. Budapesten viszont az erős ingatlanpiaci évkezdet havi 1,9 százalékos áremelkedéssel párosult, ami tempós drágulást jelent.

Éves szintre vetítve az országos lakásárak 1,2 százalékkal kerültek feljebb januárban, miközben Budapesten 2,4 százalékos volt a lakásár-emelkedés mértéke tavaly januárhoz képest.

Ez mit jelent? Az országos lakásárak minimális csökkenése nem jelent meglepetést, viszont a fővárosban az elmúlt év stagnálását követően megmozdultak a lakásárak. De a lendületes évkezdet ellenére országosan sem várható jelentős, 15-20 százalékos lakásáremelkedés 2024 egészére vonatkozóan Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint.

A januárban mért évi 1,2 százalékos országos lakásáremelkedés kiszámítható pályára terelte a lakások és házak felértékelődését. Ez pedig a januárban indult állami támogatásokkal és a csökkenő hitelkamatokkal együtt hozzásegítheti a lakáspiacot ahhoz, hogy idén magára találjon.

Mennyibe kerül akkor egy lakás? Budapesten a használt lakások átlagára januárban ugyan 975 ezer forint volt négyzetméterenként, de már kilenc kerületben haladták meg az egymillió forintot az átlagos négyzetméterárak, szemben az egy évvel korábbi hét kerülettel.

Idén januárban már csak négy fővárosi kerületben maradt egymillió forint alatt az átlagos négyzetméterár az új lakások esetében.

Korábban nem volt példa arra, hogy az új lakások átlagos négyzetméterára több vármegyeszékhelyen is átlépje a milliós lélektani határt, idén viszont ez is megtörtént. Debrecenben és Zalaegerszegen.

The post Kilőttek a lakásárak, de nem mindenütt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés