:
Breaking News

Meg is van a pénz egy része, ami a Budapest Airportra kell

Megérkezett a pénz a kormány bevásárlásokat intéző cégébe, ami részben fedezi a ferihegyi reptér megvásárlásához szükséges összeget. A vártnál gyorsabban lezárulhat az üzlet

Mi történt? A kormány „nagybevásárló” cége, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. számlájára 848,8 millió euró, azaz mintegy 328,5 milliárd forint érkezett, amivel az állam megszerezheti a Budapest Airport Zrt. részvényeit – írja a 24.hu. Pontosabban a repülőtér-üzemeltető anyavállalatának, az Airport Holding Tanácsadó Kft. 80 százalékának megvásárlásáról van szó.

Kontextus. A repteret üzemeltető vállaltban az állami Corvinus Zrt. és a francia Vinci szerzi meg a részvényeket 80:20 százalékos arányban, majd katari befektetőt vonhatnak be, és ezzel 51 százalékra csökkenhet az állam tulajdonrész. Az ügyletben a Nagy Márton gazdasági miniszter testvéréhez szorosan kötődő ügyvéd lát el jogi képviseletet.

Mennyi lesz a végösszeg? A vételárról eddig nem nyilatkozott Nagy Márton, annyit tudni, hogy az ügylet nagysága meghaladja a Vodafone-bevásárlásét, amely összességében 660 milliárd forintot tett ki. Számítások szerint 774 milliárd forintot kellene fizetni a repülőtér 80 százalékos tulajdonrészéért.

Miből? A konkrét forrásokról karácsony előtt Nagy Márton tárcája azt közölte, hogy a Corvinus Zrt. sikeres vagyonértékesítéseket hajtott végre a Budapest Airport visszavásárlása érdekében, összesen több mint 700 millió euróért, azaz csaknem 270 milliárd forintért értékesített vagyonelemeket. Eladta például az Erste Bank Hungary Zrt.-ben lévő 15 százalékos és a Yettel Magyarországban lévő 25 százalékos tulajdonrészét.

The post Meg is van a pénz egy része, ami a Budapest Airportra kell appeared first on Forbes.hu.