:

Szuperföldet találtak egy közeli rendszerben

Szuperföldet találtak egy közeli rendszerben

Egy friss tanulmány alapján új szuperföldet észlelt a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űreszköze – írja a Space.com. A TOI-715 b jelű objektum egy viszonylag közeli vörös törpe lakható zónájában kering. A felfedezés azért jelentős, mert gyakran azt feltételezik, hogy a Napnál kisebb és hűvösebb vörös törpék körül lehet a legnagyobb valószínűséggel kis, potenciálisan lakható kőzetbolygókra bukkanni.

A TOI-715 b szélessége körülbelül másfélszerese a Földének, és csillaga azon régiójában van, ahol elvileg jelen lehet az általunk ismert élet alapja, a folyékony víz. Ebben az úgynevezett lakható zónában a hőmérséklet alkalmas lehet a folyékony víz fenntartására.

Georgina Dransfield, a Birminghami Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a TOI-715 b 19 földi nap alatt kerüli meg csillagát, amely tőlünk mintegy 137 fényévre fekszik.

A TOI-715 b-t viszonylagos közelsége, szuperföld jellege, valamint lakható zónában való elhelyezkedése a James Webb űrtávcső (JWST) további vizsgálatainak egyik elsődleges célpontjává teheti.

Érdemes hozzátenni, hogy a csillagtól való kellemes távolság még nem jelenti azt, hogy az érintett égitest ténylegesen lakható. A Vénusz és a Mars is a Nap lakható zónájában kering, mai tudásunk alapján viszont teljesen alkalmatlanok az élet számára.

A JWST megfigyeléseivel a kutatók még többet kideríthetnek a TOI-715 b-ről, többek között tömegét, valamint lehetséges légkörét is felderíthetik. Akár arra is következtethetnek, hogy van-e víz az objektumon.

A szakértők további célja, hogy a rendszert vizsgálva megerősítsék egy kisebb bolygó jelenlétét. A potenciális égitest a TOI-715 c jelet kaphatná, amennyiben az objektum valóban létezik, úgy az eddigi legkisebb bolygó, amelyet a TESS 2018-as indulása óta észlelt.

The post Szuperföldet találtak egy közeli rendszerben first appeared on 24.hu.