:

Mi köze Szijjártónak a Csíki Sörhöz?

Szijjártó Péter visszavonta a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét. Hogy miért volt egyáltalán Lénárd Andrásnak ilyenje, arra nem adott választ.

Mi történt? Szijjártó Péter külügyminiszter visszavonta a Csíki Sör tulajdonosának, Lénárd Andrásnak diplomata-útlevelét, írja a Telex.

Mi volt az előzménye? Január közepén adott hírt arról a Magyar Hang, hogy Lénárd magyar állampolgárságára és diplomata-útlevelére is hivatkozott, amikor fellebbezést nyújtott be Romániában 250 ezer forintnak megfelelő büntetése miatt. Lénárdot gyorshajtásért büntették meg, százas táblánál 162 km/h-val ment az autópályán. Ezután a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdést tett fel azzal kapcsolatban, hogy miért van diplomata-útlevele Lénárdnak. A kérdésre Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki a miértre nem válaszolt, de azt viszont közölte, hogy Szijjártó már visszavonta az útlevelet, emiatt a Csíki Sör tulajdonosa már további használatra nem jogosult.

Háttér: Január végén derült ki, hogy csődeljárás indult a cég ellen, erre szintén a Magyar Hang talált rá a Hargita Megyei Törvényszék adatbázisában. Az eljárást a holland bejegyzésű Lixid Holding BV, a cég Lénárd melletti másik tulajdonosa indította a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen, utóbbi gyártja a közpénzzel is ellátott Csíki Sört. Az első tárgyalás február 28-án lesz. A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította a csődeljárást. A romániai cégnek 2022-ben 4,4 millió lej (kb. 340 millió forint) vesztesége keletkezett.

A Magyar Hangnak egy szakértő az elmúlt tíz év mérlegszámai alapján egy szóval jellemezte a helyzetet: katasztrófa.

The post Mi köze Szijjártónak a Csíki Sörhöz? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés