:

A Google nem archiválja tovább az internetet

A Google nem archiválja tovább az internetet

A Google decemberben kezdte el kivezetni a Keresőből a weboldalak gyorsítótárazott mentéseihez vezető hivatkozásokat, most pedig hivatalosan is bejelentette, hogy megszünteti a cache szolgáltatást. A keresőóriás így nem fog ideiglenes másolatot tárolni minden weboldalból a saját szerverén – írja a Verge.

A funkciót eddig arra lehetett használni, hogy ha az adott oldal valamiért nem működött, vagy törölték a tartalmát, a Google másolatát akkor is el lehetett olvasni egy ideig.

A cég indoklása szerint erre azonban napjainkban már nincs szükség, ugyanis sokkal megbízhatóbb és stabilabb lett az internet, és az oldalak kiszolgálásában sincs már annyi fennakadás.

A találati eredmények közt eddig feltüntetett „Cached” gomb így már nem jelenik meg a keresések során. Az URL-mezőbe gépelt „cache:” előtag egyelőre használható, de idővel ezt is kivezeti a cég. Az internetezőknek így a későbbiekben a Wayback Machine-hez és más internetarchiváló megoldásokhoz kell majd folyamodniuk, teszi hozzá a Telex.

A keresőcégnél ez a lépés a 2023. januárjában megkezdett költségcsökkentési intézkedések része. Az Alphabet anyacég egy éve 12 ezer álláshelyet szüntetett meg, ami az akkori munkaerő-állomány nagyjából 6 százalékának felelt meg, ezt követően pedig több juttatást is megvont az alkalmazottaktól. Idén pedig ismét több száz dolgozó elbocsátását jelentette be a technológiai óriás.

The post A Google nem archiválja tovább az internetet first appeared on 24.hu.