:

Először fizet osztalékot a Facebook: kik válnak gazdaggá és miért fontos lépés ez?

Múlt héten jelentette be Mark Zuckerberg, hogy a Meta története során először osztalékot fizet. Kik kaszálnak ezzel (dollár)százmilliókat, és kiknek szól az üzenet?

Mi történt? Múlt héten Mark Zuckerberg Meta/Facebook-vezér meglepő bejelentést tett: történetének során először a Facebookot, a Whatsappot és az Instagramot tulajdonló Meta osztalékot fog fizetni. A BBC összegyűjtötte, kiket tehet ez majd gazdaggá, és kiknek lehet üzenetértéke a döntésnek.

Háttér: Zuckerberg 2023 márciusában jelentette be, hogy az év a hatékonyságról szól majd. Egy február elején kiadott sajtóközleményben a Meta-vezér a 2023-as üzleti növekedést az adatközpont-kezdeményezések befejezésének, a közel tízezer alkalmazott elbocsátásának, valamint az AI és a Metaverzum fejlesztésének tulajdonította. Úgy tűnik, a hatékonyságra való törekvés kifizetődő lehet a részvényeseknek is.

Mennyi az annyi? A Meta igazgatótanácsa az A és B osztályú törzsrészvényeknek részvényenként 0,50 dolláros készpénzosztalékot állapított meg. Aki 2024. február 22-én záráskor részvényes volt, annak 2024. március 26-án kell számítania az első osztalékfizetésre. Ezt követően negyedévente fizetnek, amennyiben a piaci feltételek és az igazgatótanács ezt lehetővé teszik.

Kiket érint a döntés? A legnagyobbat természetesen a vállalat legfőbb részvényesei szakíthatnak. Köztük van a Vanguard Group és a BlackRock, valamint olyan magánszemélyek, mint a Meta technikai vezetője, Michael Schroepfer, illetve a bevételért felelős igazgató, David Fischer. Zuckerbergnek a Time értesülései szerint 350 millió dollárnyi Meta-részvénye van,

az osztaléknak köszönhetően 175 millió dollár (körülbelül 63 milliárd forintnak megfelelő) extra bevételre számíthat.

Zuckerberg jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere, 161,8 milliárd dolláros becsült vagyonnal.

Miért fontos ez? Szakértők szerint a Meta osztalékfizetése nyomást gyakorolhat más techcégekre abban, hogy ugyanezt tegyék, ellenkező esetben megcsappanhat irántuk az érdeklődés. A gesztust a befektetők és a piac is díjazták, a részvényárak 20 százalékkal emelkedtek az osztalékfizetés és az 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlás bejelentése után.

Az osztalékfizetés azért is fontos lehet, mert jelzi a piacnak, hogy a Meta felnőtt az elmúlt években.

The post Először fizet osztalékot a Facebook: kik válnak gazdaggá és miért fontos lépés ez? appeared first on Forbes.hu.