:

Téged is utolért a téli lehangoltság? Ezt tedd, hogy enyhüljön!

Téged is utolért a téli lehangoltság? Ezt tedd, hogy enyhüljön!

Oly közel és mégis oly távol van a tél vége. Néhány tipp, ha érzed, hogy eluralja a mindennapokat a téli lehangoltság.

A hideg, sötét téli hónapok a hangulatra is hatással vannak, a téli depresszió szakértők szerint akár öt hónapig is eltarthat. Az időjárást sajnos nem tudjuk kontrollálni, és a hangulatunkat is csak korlátozottan: mindenesetre utóbbira van néhány tipp, ami működhet.

Túlalvás, ingerlékenység, levertség – lehetséges, hogy szezonális depresszió áll a háttérben? – Forbes × Mélylevegő

Sportolj!

A Psychology Today a napokban írt a téli lehangoltságról. A cikk alapján azok, akik rendszeresen mozognak, kisebb valószínűséggel érzik magukat lehangoltnak. A testmozgás az egyik módja lehet a téli depresszió leküzdésének, persze komolyabb panaszok esetén érdemes szakemberhez fordulni.

A csavar a dologban sajnos az, hogy lehangoltság vagy depresszió esetén gyakran a mozgás az utolsó dolog, amihez kedvünk van.

Sőt, van, amikor már önmagában az ágyból való kikelés is nehézséget okoz, hiszen a depresszióval küzdő emberek alacsony fizikai és mentális energiát, fáradtságot és alacsony motivációt érezhetnek. Fontos megjegyezni, hogy a sportolás nem helyettesítheti a gyógyszeres kezelést, de kiegészítő eszközként hasznos lehet a tünetek enyhítésére.

Hogyan kezdd el? Először is érdemes lehet tudatosítani, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új irányelvei alapján a kevés mozgás is sokkal többet jelent, mint ha egyáltalán nem mozgunk. Ha még sosem vagy csak elvétve sportoltunk, érdemes lehet személyi edzővel kezdeni a dolgot, és lassan, fokozatosan emelni a mozgással töltött perceket. Adott esetben orvossal is szükséges lehet előtte konzultálni. Kezdésnek például jó ötlet lehet egy séta barátokkal, vagy egy alacsony terhelésű csoportos fitneszedzés. Mindkettő jól működhet abból a szempontból is, hogy hogyan építsd be a mozgást a heti rutinba úgy, hogy közben társaságban is vagy. Jó ötlet lehet a jóga is, ami több kutatás szerint is segíthet a depresszió, a szorongások és a stressz kezelésében.

Terápiák

Számos terápia is szóba jöhet a téli lehangoltság említésére. A The New York Times cikke megemlíti a fényterápiát és a kognitív viselkedésterápiát, bizonyos esetekben pedig antidepresszáns szedése javasolt – természetesen mindegyik esetben szakember bevonásával.

Töltsd időt a szabadban!

Önmagában már a szabadban töltött idő is segíthet, akkor is, ha nincsen hívogatóan napfényes téli idő. Akár az is működhet, a kedvenc nyári tevékenységeidet téliekkel helyettesíted. Ehhez szükség van némi kreativitásra (a strandröplabda például korántsem ugyanolyan, mint például elmenni korcsolyázni), de mindez segíthet abban, hogy pozitívan kapcsolódj az évszakhoz.

The post Téged is utolért a téli lehangoltság? Ezt tedd, hogy enyhüljön! appeared first on Forbes.hu.