:

Orbán Viktor: Ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk

A szokott menetrendnek megfelelően pénteken a Kossuth Rádióban járt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megmondja, mit gondoljunk a hét eseményeiről. Reagált a csütörtöki EU-csúcs eredményeire és az ukrán külügyminiszter békülékeny kijelentésére is.

Szokás szerint interjúszerű beszélgetésen vett részt péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. A téma szinte végig Ukrajna volt, a miniszterelnök Facebook-oldalán is közvetített beszélgetést a Telex szemlézte. Íme a lényeg:

Orbán szerint kulcskérdés a béke, de nem állunk jól, mert Brüsszel a háború lázában ég, minden ekörül forog. A csütörtöki EU-csúcs kapcsán Orbán azt mondta, garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. A miniszterelnök a pénz megszavazása kapcsán azt is elmondta, szerinte a békepárti politikának ez nem mond ellent, mert a támogatás nem fegyverekre kell, hanem arra, hogy „a csődbe jutott” Ukrajna ne omoljon össze. Úgy látja, Magyarország egyértelmű garanciákat kapott arra, hogy megkapja azokat az EU-s pénzeket, amik „járnak neki”. „Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz”, hangzott még el a rádióban, a jól csengő idézetet a miniszterelnök Facebook-oldala is közzétette. Orbán visszautasította az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba kijelentését, miszerint Magyarország magyarpárti lenne (bár a kijelentés lényege az volt, hogy a magyar vezetés nem az oroszok, hanem a saját nemzetének pártján áll). Orbán Viktor ennek kapcsán többek között azt mondta, szuverén ország vagyunk, nem tartunk igényt az országok kóserpecsétjére. „Ezeréves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd azt mi eldöntjük.”

A csütörtöki Európai Tanács rendkívüli ülésén megszavazták az EU-s költségvetés felülvizsgálatát, ami lehetővé teszi Ukrajna 50 milliárd euróról szóló támogatását a következő négy évben. vállalást legutóbb Orbán Viktor vétója gáncsolta el decemberben.

The post Orbán Viktor: Ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés