:

Hogyan azonosítsuk magunkat az AI és a deepfake világában? Sam Altmannak van egy ötlete

Hogyan azonosítsuk magunkat az AI és a deepfake világában? Sam Altmannak van egy ötlete

A WordlID lesz majd a jövő, globális személyi igazolványa? Hogyan azonosítjuk majd magunkat, amikor a mesterségen intelligencia mindent felborít? Az OpenAI vezérének nemcsak ötlete van a megoldásra, de össze is kötné az alapjövedelemmel.

Sam Altman egy elég viharos időszakon van túl az OpenAI vezéreként. Ez talán a világ jelenleg legfontosabb mesterséges intelligencia startupja. Emellett ugyanakkor a tech világ új rocksztárjának jut ideje arra is, hogy egy új, államokon átívelő digitális azonosító rendszer elindításában vegyen részt, mint társalapító. Ez a Worldcoin, egy furcsa, kissé disztópikus megoldási javaslat az AI, a deepfake és a szintetikus média által okozott eredetiségi kérdésekre.

Jönnek a „hasznos” NFT-k 

Mire jók az NFT-k? Sokak szerint semmire. Már a majmos képek sem muzsikálnak olyan fényesen, mint pár éve. Azonban ahogy az NFT-k túllépnek a Gartner-görbe első szakaszán, megjelennek értelmes, valós problémákra megoldást nyújtó megoldások. 

Sam Altmant bizonyára nem kell bemutatni senkinek. A Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb embere, akit a Y Combinator volt vezére, az inkubátort alapító Paul Graham egy lapon említett Steve Jobsszal. Nos, ő nemcsak az OpenAI-nál – egy puccsot is megélt – vezérigazgatója, hanem egy sokáig radar alatt tartott kripto-projekt, a WorldCoin elindítója is.

Sam és alapítótársai úgy gondolják, hogy a Worldcoin NFT-alapú azonosítása és a köré épülő rendszer

megoldást nyújthat a valós emberi identitás igazolására egy olyan világban, ahol a mesterséges intelligencia, a szintetikus média és a deepfake megváltoztatja a valóságképünket.

A WorldCoin rendszere

A WorldCoin egy három elemből álló rendszer:

Egy Orb nevű hardver, valamint egy WorldApp applikáció, ami a regisztráló felhasználók biometrikus és személyes adatait gyűjti be,  ami alapján egy kriptográfia segítségével anonimizált, digitális azonosítót hoznak létre, ez a WorldID, ami tulajdonképpen egy NFT, ami a WorldApp-ban hozzáférhető. Végezetül pedig a rendszerbe belépők 25 darab WLD-tokent (WorldCoin tokent) kapnak. 

A WorldCoin felhasználók regisztrálhatnak a WorldApp-on keresztül és igényelhetnek egy „eszközspecifikus” digitális azonosítót, amit alapvető „digitális azonosítási feladatok” ellátására használhatnak. Csakhogy ahhoz, hogy a rendszer teljes funkcionalitását ki tudják aknázni, az Orb-on keresztül személyesen el kell végezniük az egyszeri biometrikus adatfelvételt és azonosítást. 

A WorldID NFT-t jelen formájában különböző applikációkba történő egyszerűsített bejelentkezési formaként (hasonlóan az SSO, azaz „single sign on” megoldásokhoz) lehet használni.

Hosszabb távon ennél sokkal utópisztikusabb forgatókönyvek is megjelennek.

De erről kicsit később.

A WorldCoin rendszer záró eleme a WLD token, ami egy hasznossággal rendelkező kriptovaluta (utility token) és a rendszerbe belépő regisztrálók 25 darabot kapnak belőle. Jelenleg a WLD árfolyama 2,37 dollár, közel 43 százalékkal ér többet, mint amikor bevezetésre került.

2023 decemberében az árfolyam volt már 3,8 dollár környékén is, szóval onnan nézve elszenvedett egy jelentős lefordulást. Jelenleg a WLD token egy kereskedhető, de elég alacsony aktivitású kriptovaluta, azonban hosszú távon ezzel kapcsolatban is elég vad víziók sejlenek fel a háttérben.

A Worldcoin Orb névre keresztelt szkennere. Veszélyforrás vagy lehetőség?

Sam jövőképe

Képzeljünk el egy világot, ahol

a deepfake és egyéb szintetikusmédia-megoldások az online térben megkülönböztethetetlenné teszik a fikciót, a csalást a valóságtól.

Ebben az esetben a WorldID-val rendelkező emberek továbbra is könnyen tudják magukat azonosítani. Mások is meg tudnak győződni arról az online interakciók során, hogy az adott ember egy valós, elő, lélegző lény, akinek a birtokában van egy nem átruházható (innen az első két betű az NFT-ből: non-fungible) azonosítási token, és erről minden bizonyíték megtalálható az Ethereum blokkláncon. 

Egy egyszerű példával élve: látni fogjuk majd, hogy az Apple Vision Próval a nappalinkban projektált 300 colos, virtuális képernyőn YouTube-on nézett napi „shaken espresso” vlog-ot tényleg Forstner Csenge töltötte-e fel, vagy ez már egy 86-ik deepfake, mesterséges intelligencia derivátum.

A már elképzelt világunkban nem elég, hogy minden deepfake, de még az Általános Mesterséges Intelligencia (AGI) is elvette a munkát az emberiség 90 százalékától. Az OpenAI a világ legnyereségesebb cége, a klasszikus értelemben vett kapitalizmusnak vége, és a cég profitjának jelentős részét az emberek számára feltétel nélkül biztosított alapjövedelemként igyekszik visszajuttatni. Ehhez a WorldCoin rendszerét hívja segítségül:

minden WorldID-val rendelkező „igazi földlakó” részesülhet az OpenAI páratlan profitjából a WLD token disztribúciós mechanizmusán keresztül, amin összesen 10 milliárd darab token kerül majd kibocsátásra. 

Ebben a disztopikus (vagy technooptimisták szerint utópisztikus) jövőképben ér össze Sam Altman kolosszális és már-már világuralmi víziója, ami a generalizált mesterséges intelligenciát, az emberi produktivitást és az alapjövedelmet illeti, ahol a világ legfontosabb termelő jószága, azaz az AGI és a globális elosztórendszer, azaz a Worldcoin is Altman kezében összpontosul. 

Egyelőre azért nem eszik olyan forrón a kását. A WorldCoin még közel sem tart ott, ahol az OpenAI, így Altman  – vélt vagy valós  – machiavellisztikus terve még várat magára.

(Small)WorldCoin

Bár a WorldCoin 2019 óta létezik, és a mögötte álló szervezet több körben 240 millió dollárt vont be elég neves kockázatitőke-befektetőktől, a projekt csak tavaly lépett nyilvános, béta stádiumba. A cég értéke valahol 3 milliárd dollár körül lehet, és állításuk szerint több mint 2 millió regisztrált felhasználónak van WorldID-ja. Az USA-ban 11, a világ másik 20 országában pedig 35 városban érhető el az Orb szkenner szolgáltatása. Bár ezek a számok nem elhanyagolhatók, messze még a globális lefedettség, ami a rendszer hosszú távú fenntarthatóságának elengedhetetlen feltétele.

Kritika Kenyából

A cég rengeteg kritikát kapott, mióta tavaly kilépett a nyilvánosságra. A mögöttes nagy vízióból jelenleg annyi látszik, hogy „szkenneld be a retinád, kapsz kriptót”, amit egyszerűen csak vesztegetésként fognak fel a projekt ellenzői. Bár Altman is elismerte, hogy a rendszer működésébe rosszhiszeműen bele lehet látni a megvesztegetést, ez a megoldás alapjaiban semmivel nem másabb, mint a PayPal által is alkalmazott regisztrációs bónuszok még az ezredforduló környékéről.

Edward Snowden is kritizálta a Worldcoint egy 2021-es tweet-ben, mert bár a cég állítása szerint a szkennelés és a kriptográfiai átalakítás során létrehozott WorldID kiadása után törli a felhasználói biometrikus markereket, volt már példa arra, hogy a Szilícium-völgyben nem megfelelően kezeltek személyes adatokat.

Ezen felül a WorldCoin felhasználói bázisa jellemzően harmadik világbeli országokban koncentrálódik, ahol a cég által kínált gazdasági előnyök (értsd: ingyen pénz) jobban tudnak érvényesülni, és felülírják az adatbiztonsági és személyes adatokhoz kapcsolódó aggályokat. 

Az azért intő jel lehet, hogy Kenya volt az első ország, ami felfüggesztette a Worldcoin adatgyűjtési tevékenységét, valamint hogy az év végével India, Brazília és Franciaország is betiltotta a cég által gyártott Orb-on keresztüli adatgyűjtést és felhasználói verifikációt, szintén a személyes adatok védelméhez kapcsolódó kifogásokra hivatkozva. 

A mesterséges intelligencia kapcsán a szabályozók egyelőre éberebbnek mutatkoznak, mint a közösségimédia-platformok térhódításakor. Kérdés, hogy ez az éberség gátat tud-e vetni Altman „világjobbító” szándékának – ha egyáltalán tényleg ez a cél 10 milliárd ember biometrikus adatainak begyűjtésével.

Borítókép: Sam Altman a WorldCoin Orb eszközébe bámul. Forrás:  Twitter/Sam Altman

The post Hogyan azonosítsuk magunkat az AI és a deepfake világában? Sam Altmannak van egy ötlete appeared first on Forbes.hu.