:
Breaking News

Csodás égi jelenséget fotóztak az űrből

Csodás égi jelenséget fotóztak az űrből

Lenyűgöző jelenséget örökített meg egy űrhajós a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről – írja az IFLScience. A fotón bolygónk látható, felette pedig színes, sárgás-pirosas fények tűnnek fel.

Ezt a jelenséget légköri fénynek nevezik, amelyet a napsugárzás részecskéi hoznak létre az atmoszféra molekuláival, atomjaival találkozva.

Andreas Mogensen asztronautának egy kettős légköri fényt sikerült lencsevégre kapnia – amint a NASA közleményéből kiderül – mintegy 415 kilométeres magasságból. Az ISS ekkor éppen a Csendes-óceán Pápua Új-Guineához közeli része felett haladt el. Az alsó, sárga fényt a légkörben található nátrium okozza, míg a piros sávot az oxigén.

Az ilyen sárga légköri fények 50-100 kilométeres magasságban jönnek létre, a pirosak pedig a talajtól 200-300 kilométerre. A kettő között továbbá – szintén az oxigénnek köszönhetően – kialakulhatnak zöld színű fények is.

Az izgalmas égi jelenségeken kívül a fénykép bal oldalán látható a Nauka nevű orosz űrállomás-modul, annak alján pedig a gömbölyű Pricsal űrhajókikötő is.

Kapcsolódó 300 millió kilométerről fotózták le a Földet A fényképeket egy Mars körül keringő űrszonda készítette.

The post Csodás égi jelenséget fotóztak az űrből first appeared on 24.hu.