:
Breaking News

Kormányinfó: SMA-szűrésről, pedagógusbérekről, EU-csúcsról beszélt Gulyás Gergely

Mit tesz a kormány? címmel tartotta meg a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mutatjuk a főbb pontokat. Cikkünk frissül.

A szerdai kormányülés legfontosabb döntéseiről számolt be a kormányinfón Gulyás Gergely. Szó esett a pedagógusok és a nyugdíjba készülő pedagógusok béremeléséről, az SMA-szűrésről, és persze az EU-csúcsról.

Nézőpontbeli különbségek vagy zsarolás

Gulyás Gergely szerint alapvető nézőpontbeli különbség van a tagállami többségi és a magyar álláspont között és az EU-ban erős az orosz-ukrán háborúban a harcok folytatása melletti álláspont. Kijelentette, hogy a szankciókat a magyar kormány addig támogatja, amíg az nem sértett magyar érdekeket, valamint kifejezték, hogy Oroszország az invázióval vétett a nemzetközi jog ellen.

Szerinte a nagy tagállamok zsarolással éltek Magyarországgal szemben ahelyett, hogy a közös megoldásokat keresték volna.

Pedagógusbérek – többet kapnak a hiánytárgyak oktatói

A hiánytárgyakat, mint a fizikai, a kémiai, a biológia oktató pedagógusok további négy százalékos emeléssel számolhatnak. A diplomás átlagvér 71, 8 százalékát éri majd el a bér. Gulyás úgy fogalmazott, bíznak abban, hogy a diplomás minimálbér 80 százalékára tudják emelni a pedagógusbéreket jövőre. Szerinte kiszámíthatóvá vált a pálya.

Kijelentette, hogy a nyugdíjba készülő tanárok esetében a kormány a szakszervezetek javaslatát követte, de ez szerinte probléma. A belügy törekszik a helyzet megoldására, hogy ezek a pedagógusok is megkaphassák a pénzüket, és ennek megfelelően módosítsák a szerződésüket.

Mégis lesz SMA-szűrés 2024-ben is

Az SMA szűrésről is tárgyaltak. Kijelentették, hogy az év végéig  14 hónapon át tartott program után továbbra is biztosítják majd a 2024-es évben a szűrést. Erre 453 millió forintot csoportosítanak át a csecsemők megvizsgálásához a költségvetésből.

Mindenki nyer – új bérletrendszer

Gulyás Gergely szerint mindenki nyer a bérletmegállapodással, ami szerint Budapesten is elfogadják a vármegye- és országbérletet. Kijelentette, mindenkinek olcsóbb lesz a közlekedés.

Az új ügyeleti rendszer Budapestre jön

Az idei év második felében vagy a jövő év elején Budapesten is megtörténhet az átállás az új orvosi ügyeleti rendszerre, de Gulyás szerint ez a fővárosban a legegyszerűbb a sok kórház miatt. Szerinte egyébként az új rendszer bevált, ahol már bevezették, ott gyors és megbízhatóbb ellátási rendszer jött létre.

The post Kormányinfó: SMA-szűrésről, pedagógusbérekről, EU-csúcsról beszélt Gulyás Gergely appeared first on Forbes.hu.