:
Breaking News

Több száz hadifoglyot cserélt ki Ukrajna és Oroszország

Újraindult a hadifoglyok cseréje Oroszország és Ukrajna között. Továbbra is rejtély viszont, hogy valóban voltak-e ukrán foglyok az egy héttel ezelőtt lelőtt orosz katonai gépen – Moszkva mindenesetre ezt állítja.

Mi történt? Több száz hadifogoly cseréjét jelentette be szerdán Ukrajna és Oroszország, ezzel újraindult a foglyok megtervezett cseréje, írja a The New York Times. Ez volt az ötvenedik csere 2022 eleje óta.

Hányan tértek haza? Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentése alapján a mostani csere során 207, húsz és hatvanegy év közötti katona és civil tért haza, közülük 36-nak van sérülése vagy súlyos betegsége. Az orosz védelmi minisztérium közlése alapján Oroszország 195 katonát kapott cserébe, a közvetítésben az Egyesült Arab Emírségek is szerepet játszott. Ukrán tisztviselők szerint összesen több mint 3000 katona és civil tért haza az elmúlt két évben. Oroszország nem közölt konkrét számot, tisztviselők nyilatkozatai alapján legalább 1200 orosz katonát engedtek el.

Miért nem ugyanannyi katonát cseréltek ki? Nem stimmelnek a számok? Nem tudni. Az orosz védelmi minisztérium közlése alapján ők ugyanannyi ukrán katonát adtak át, mint amennyi oroszt szállítottak vissza az ukránok.

Arra, hogy miért térnek el az ő adataik attól, amit Zelenszkij kommunikált, nem adtak magyarázatot.

Kontextus: A bejelentés egy héttel azután történt, hogy Oroszország megvádolta Ukrajnát egy orosz katonai repülőgép lelövésével, ami az oroszok szerint több tucat, cserére szánt ukrán hadifoglyot szállított. A múlt héten az oroszországi Belgorod régióban történt baleset oka egyelőre nem ismert. Ukrán tisztviselők nem erősítették meg, de nem is tagadták a felelősséget, és nemzetközi vizsgálatot követelnek.

Több ebből Kiszivárogtak Orbán valódi aggályai: Ukrajna csatlakozása felborítaná Európát Be kell építeni a fenyegetettséget a gazdaságunkba. Ilyen lesz a háború utáni Ukrajna?

Ukrajna szerint az oroszok nem szolgáltattak meggyőző bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy a gépen foglyok voltak.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint egyértelmű, hogy a gép pusztulását nehéz légvédelmi rakéta okozta, azonban nem valószínű, hogy ukrán hadifoglyok utaztak volna rajta. A szerdai csere sem adott azonnali támpontokat arra vonatkozóan, hogy voltak-e ukrán foglyok a fedélzeten, ahogyan azt Oroszország állítja. Az ukrán hírmédia arról számolt be, hogy a szerdán visszaadott személyek egyike sem szerepelt azon a 65 foglyot tartalmazó listán, amelyet az oroszok állítása szerint a balesetben megöltek.

The post Több száz hadifoglyot cserélt ki Ukrajna és Oroszország appeared first on Forbes.hu.