:

Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak

Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak

Sikerről, fenntarthatóságról, táncművészetről is szó esett a februári Forbes magazint bemutató Kilövésen. Sárospataki Albert, Vági Bence és Borbás Marcsi a színpadon. Ez volt az utolsó Kilövés.

Kitartás, fegyelem, megújulás és szenvedély. Ez is összeköti Sárospataki Albertet, a Billingo ügyvezető-alapítóját, Vági Bencét, a világhírű társulat, a Recirquel alapítóját és Borbás Marcsi műsorvezető-producert. Na meg az is, hogy velük beszélgettünk az utolsó Forbes Kilövésen, a februári magazin bemutatásán. Mutatunk tőlük néhány erős mondatot.

A siker nincs ingyen

Sárospataki Albert, a Cápák között legújabb cápája mára milliárdos üzletté növelte a Billingót. De mire a számlázóplatform ötlete megszületett, már számos vállalkozást kipróbált. Volt dj, vezetett trendkiegészítőket árusító üzletet Ajkán, másfél milliárdos utaztatós céget hozott létre – amit elvitt a 2008-as válság– , de bátran beszél a megélt kapufákról is.

Nyolc évig ment mínuszosan a Billingo, csak 2022-ben váltak profitábilissá, 2023-ban a milliárdos árbevételt is átlépték.

„Kívülről az látszik, hogy díjakat nyerünk, itt ülünk a Forbes színpadán és a cápákban, de ezt nem adták ingyen.

A Billingót mindenki sikersztorinak látja, az is. De azt is jó látni, hogy amikor elindultunk, mi voltunk a hatvanhatodik számlázó. Erős versenytársakkal, folyamatos tőkehiánnyal küzdöttünk. Tudatos döntés volt, hogy nyolc évig veszteséggel megyünk. Folyamatosan égettük a pénzt, hogy minél nagyobbak legyünk.”

A cápákról

A Cápák között most futó évadában történnek olyan dolgok, amik számomra is kiborítóak – fogalmaz Sárospataki Albert .

„Egyetlen feltételem volt, amikor megegyeztünk Máté Krisztával, hogy értéket akarok teremteni, támogatni a vállalkozókat a valódi motivációim alapján. Önmagamat akarom adni, nem akarok szerepbe bújni.”

Sárospataki Alberttel Vaszkó Iván beszélgetett. Fotó: Egyed Péter

Nem lehet kommerciális

Vági Bence művészeti vezető az általa alapított Recirquel Társulattal új műfajt is létrehozott. A cirque danse az újcirkusz, a balett, a kortárs tánc és a színház különleges elegye. A jelenleg a Müpában látható Solus Amor című műsorukat 2023-ban nagyjából 350 alkalommal játszották le. „Teljes túlteljesítés.”

„Egyre nagyobb a közönségbázis, de továbbra sem sikerorientált műfajt akarunk. Letisztítjuk a stílusunkat, az előadásokat, nem akarunk kommerciális dolgot csinálni. A missziónk, hogy a cirkuszművészetet felemeljük a magas művészetek közé.”

Előadásaikkal neves nemzetközi fesztiválok díjait hozzák el, turnéikkal bejárják  világot. Nemrég Cannes-ből érkeztek haza, hamarosan folytatják a franciaországi turnét, majd Kolumbia, Dél-Korea következik.

Vági Bence egy sérülés miatt már nem táncol, de azt mondja, vezetőként ő izgul a legjobban egy-egy előadáson. Ez az első években komoly egészségi problémákat, hajhullást, gyomorfekélyt is okozott nála. Mára elengedte a feszültséget.

„Az elején minden előadást úgy néztem végig, hogy csak éljék túl. De ennek a műfajnak ez a szépsége, hogy 100-ból 100-szor elkapják a levegőben szálló társukat.

Ők a legkiválóbb művészek. Minden este olimpiát kell teljesíteniük.”

Vági Bence G. Tóth Ildának mesélt a Recirquelről. Fotó: Egyed Péter

A fenntarthatóság csak az emberrel együtt létezik

Borbás Marcsi a Gasztroangyal befejezésével és a covid megjelenésével az Őrségbe költözött, kéthetente csupán napokra érkezik a fővárosba. Ötszáz milliós árbevételű céget vezet, a Youtube-on látható sorozatát forgatja, könyveket ad ki, saját márkás kozmetikai terméket dobott piacra, honlapján pedig a környezettudatos életet hirdeti.

„Fenntartható fejlődés nem létezik, és a fenntarthatóság is csak az emberrel együtt létezik. Vissza kell ezért vinni az embert a természetbe, hogy lássa meg, mire megy ki a játék. Erre elég lehet egy balkonkert is.”

Őrségi otthonában Marcsi folyamatosan dolgozik, fát vág, műveli a kertjét. Környezetét nyughatatlanságával idegesíti – mondja. De hozzáteszi, a kertje a nagy tanítómestere.

„Alázatra nevel, miközben teremtesz általa. Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak. Ezért a legjobb dolog a kert. Elszakadtunk a természettől, de visszarángat bennünket oda, hiszen a természet nélkül nem fogunk tudni élni.”

Borbás Marcsi a Kilövés színpadán Galambos Márton főszerkesztővel beszélgetett. Fotó: Egyed Péter

Új sorozat

Borbás Marcsi elárulta, egy hónap múlva megújul honlapja, az egy.hu. Hogy még jobban tükrözze a közvetíteni kívánt értékeket. „Az érdekel, ami az épeszű élethez kell.”

Itt indul el új sorozata is. Erről csak annyit árult el, hogy visszatér benne a Gasztroangyallal letett vidékjárás, „de már nem a régi tempóban.”

„Nyughatatlan ember vagyok, állandóan kutatok. Ha olyan infóra bukkanok, ami szerintem sokak számára hasznos, óriási vágyat érzek arra, hogy megosszam. Ezért dolgozom, hogy eljuttassam hozzájuk.”

A mostani volt az utolsó Kilövés, 8 év után a magazinjainkat bemutató rendezvényeink megújulnak: negyedévente jön majd a Forbes AfterWork.

The post Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak appeared first on Forbes.hu.