:

KRÍZIS: a magyar orvosok 42%-a 10 éven belül nyugdíjas korú

KRÍZIS: a magyar orvosok 42%-a 10 éven belül nyugdíjas korú

Hiába dolgozták végig az életüket, utánpótlás híján nyugdíjasként is munka várja a magyar orvosokat. Meglepő módon mégsem nálunk a legnagyobb a baj.

Mi történt? Egyre öregebb az orvostársadalom Magyarországon – írta meg a g7.hu az OECD statisztikáira hivatkozva. Egész Európában tapasztalható az elöregedő orvostársadalom problémája, a legégetőbb helyzetben kétségtelenül az olaszok vannak, ahol az orvosok 55,2 százaléka már 55 év feletti.

Kontextus. Magyarország a középmezőnyben, de az OECD-átlaghoz képest rosszabb helyen szerepel. Az orvos szakma válságjelenségeit nagyon nehéz rövid távon csillapítani. Ahhoz, hogy valakiből szakorvos válhasson 10 év, (két és fél választási ciklus) szükséges, így az utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú kérdés.

Az OECD adatai szerint itthon az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli. A KSH szerint a teljes orvostársadalom közel 20 százaléka már nyugdíjas. A Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly csupán 5 olyan háziorvosi praxis működött, ahol a praktizáló orvos 30 év alatti volt. Magyarországon különösen rosszak a kilátások: nem csak az orvos kevés, általánosságban nézve a lakosság egészségi állapota is rendkívül rossz. A kórházi várólisták években mérhetők.

Mi következik ebből? Az elöregedés okozta problémák sürgős beavatkozás nélkül csak fokozódni fognak, lévén az orvostársadalommal együtt a teljes társadalom is öregszik, egyre nagyobb szükség lesz a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokra.


Fotó: Szabó Gábor nyugállományú orvos ezredes beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával a Magyar Honvédség oltóbuszán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktabájon 2021. április 22-én.

The post KRÍZIS: a magyar orvosok 42%-a 10 éven belül nyugdíjas korú appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés