:

Vitézy 16 százalékon, szinte biztos az indulás

A Válasz Online írta meg birtokukba jutott közvélemény kutatások alapján, hogy az ex-BKK-vezér és volt fideszes államtitkár üstökösként jön fel a főpolgármesteri harcban, mint az LMP lehetséges jelöltje. Azért csak lehetséges, mert még hivatalosan nem jelentették be Vitézy indulását, hiába működik már „kampány-módban” jónéhány hete.

Mi történt? A Válasz Onlinehoz is eljutott, az LMP által rendelt friss kutatás szerint Vitézy Dávid máris 16 százalékon áll a főpolgármesteri címért vívott harcban, míg Karácsonyt továbbra is 38 százalékra mérték és a fideszes Sára Botondot 18 százalékra becsülte a Závecz Tibor érdekeltségi körébe tartozó Pulzus közvéleménykutató. Bár Vitézy a mérések szerint még jelentősen elmarad Karácsonytól és valamivel Sárától is, azonban a tendenciákat figyelembe véve jelentős a javulás, az előző LMP-s mérésben még csak 9 százalék körül állt december elején.

Kontextus. A közlekedési szakember már hetek óta szinte „kampány üzemmódban” van, először Lázár Jánossal ugrott össze a Budapest-bérletek és a MÁV ügyében, míg a BKK-t és Karácsonyt is bírálta a járatritkítások és annak kommunikációja miatt. Emiatt a közbeszédben már egyre inkább evidenciának számít egy Vitézy indulás, várhatóan LMP színekben, azonban a hivatalos bejelentés még várat magára, mert a fideszhez és Orbán Viktor családjához is ezer szálon kötődő Vitézy és csapata szeretné elkerülni az “összefideszezést”, így a kormánypárt főpolgármesteri indulójának bejelentésére várnak. A fidesz azonban még nem döntötte el, kit is indítson, számtalan név szerepel a kalapban Szentkirályi Alexandrától Ferencz Orsolyán és Wintermantel Zsolton át egészen Sára Botondig.

Mi következik ebből? Az LMP részéről egy logikus lépés kis pártként egy erős húzónevet indítani az ország legfontosabb önkormányzati választásán, ezzel növelve saját ismertségét is. Továbbá a kutatásokból az is látszik, hogy Vitézy jelöltsége sokkal jobban bontja a fideszes tábort, mint az ellenzékieket, ami szintén előnyös lehet a főpolgármester-jelölti versenyben, azonban nem biztos, hogy a listás szavazáson az LMP-t ez átsegíti majd a városháza küszöbén.

The post Vitézy 16 százalékon, szinte biztos az indulás appeared first on Forbes.hu.