:

Magyarországon is forgatták az egyik legdrágább videójáték-sorozat epizódjait

Magyarországon is forgatták az egyik legdrágább videójáték-sorozat epizódjait

A hollywoodi szuperprodukciók és azok világsztárjai egyre többször fordulnak meg a magyar fővárosban, és annak környékén az elmúlt években, amelynek elsődleges oka nem Budapest és az agglomeráció festői környezete, sokkal inkább a kedvező gyártási költségek. A magyar kormány alacsony adózással, és relatíve alacsony bért igénylő, mégis képzett szakemberekkel várja a Magyarországra érkező filmes stábokat, akik ha már itt vannak, jónéhány filmbe bele is tesznek egy-két magyar nevezetességet, elég csak a marveles Fekete Özvegyre vagy a netflixes A szürke emberre gondolni.

A vegyes kritikai visszhang és a visszafogott médiamegjelenés miatt nem biztos, hogy sokan hallottak róla, de az egyik legismertebb videójáték, a Halo sorozat-adaptációja is hazánkban forgott.

A napokban a SkyShowtime streamingszolgáltatóra második évadával visszatérő sorozat 2023 márciusában járt Magyarországon, mely során több hétre lefoglalták az etyeki Korda Filmstúdiót, de még a tárnoki kőfejtőben is megfordultak, ahova a 24.hu is elkísérte a produkciót. A látogatás során volt lehetőségünk beszélni az alkotókkal, a színészekkel, emellett a sorozaton dolgozó több száz magyar közül is sikerült néhány szakembert megkérdezni arról, milyen érzés egy ekkora projekten dolgozni.

Streamingháború

Az Egyesült Államokban csak mostanában kezd lecsengeni a streaming-háború, azonban hosszú éveken át gombamód szaporodtak a különböző tartalomszolgáltatók. A jelenség Magyarországon is látható volt, azonban közel sem olyan szinten, mint az USA-ban: itthon 6 nagy nemzetközi streamerre (Apple TV+, Prime Video, Netflix, Disney+, SkyShowtime, HBO Max) lehet előfizetni, az Egyesült Államokban viszont ott van még a Disney+ ernyője alatt a Hulu és az ESPN+, a SkyShowtime pedig többek közt a Peacock és a Paramount+ tartalmait gyűjti egy kalap alá. Emellett pedig még számos kisebb szolgáltató is aktív a piacon.

Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images

Röviden tehát sokkal fragmentáltabb streamingpiacról beszélünk, mint hazánkban – ez azonban épp mostanra kezd megváltozni, a nagy stúdiók ugyanis rájöttek, hogy a jelenlegi modell fenntarthatatlan. Nem véletlen tehát, hogy az USA-ban a Hulu betagozódik a Disney+-ba, ahogy az sem, hogy egyre több szolgáltató kaszál el nagy költségvetésű, akár jó nézettséggel bíró sorozatokat. Emellett a nem túl népszerű jelszómegosztási tilalom is a bevételnövelkedést szolgálja, ami az író- és színészsztrájk után kiemelten fontossá vált a stúdiók számára.

A nagy médiavállalatok éveken át kapkodták el egymás elől a nagy névvel és követőtáborral rendelkező IP-kat (intellectual property, magyarul olyan szellemi tulajdon, vagy márkanév, aminek nagy ismertsége van), és elképesztő mennyiségű pénzt költöttek azok filmes vagy sorozatos adaptációjára. Ami a Netflixnek a Vaják, a HBO-nak pedig a The Last of Us, az a Paramount+-nak a Halo videójáték-széria. Bár ezen sorozat követőtábora jóval kisebb, és A-listás színészeket sem tud felvonultatni, a költségvetése így is kiemelkedő.

Mindhárom sorozat esetében 10-15 millió dollár per epizódos befektetésről beszélhetünk, ami mai árfolyamon nagyjából 3,5-5 milliárd forintnak felel meg részenként.

A Halo első évadának legyártása nagyjából 100 millió dollárt (34 milliárd forint) kóstált, ami vetekszik a Disney+ A mandalóri sorozatával. De hiába a magas költségvetéshez mérten negatív fogadtatás, a sorozat 2024 februárjában már a második évadával robog tovább. Azt azonban már most elspoilerezzük, hogy a távoli jövőben játszódó széria, ahol az emberi civilizáció egy idegen fajjal harcol, sok rajongónak nem fog megnyugvást hozni: a főszereplő szuperkatona, Master Chief (Pablo Schreiber) ugyanis nem nagyon fogja visszavenni a sisakját.

Nagyon más, mint a játékok

Az Xbox legismertebb shooter-játékaként a rajongóknak egyszerű elvárásai voltak a szériával kapcsolatban: egy látványos akciósorozat, amiben eltakart arcú szuperkatonák csapnak össze földönkívüliekkel, ha pedig mindez még látványos harcjelenetekkel is párosul, az már csak hab a tortán. Ehhez képest az első évad, amiben egyébként a filmes legenda Steven Spielberg executive producerként vállalt szerepet, teljesen más irányba ment, és szinte a legelején levetetik a maszkot a főszereplő Master Chieffel.

Innen pedig már nincs visszaút, a játékok és a Halo-sorozat első embere, Kiki Wolfkill ugyanis elmondta, a második évadban is a szuperkatona mögött rejlő ember múltját és érzelmeit kívánják elsősorban feltérképezni. Ez a lépés nem meglepő módon sok rajongóban ellenérzést váltott ki,

a 20 éves franchise játékaiban ugyanis Master Chief szinte soha nem veszi le a sisakját, a sorozatban ezzel ellentétben csakis harc közben veszi fel, néha még ott sem.

Amikor arról kérdeztük az alkotókat, és a sorozat főszereplőjét alakító Pablo Schreibert, hogy miért nem választották A mandalórihoz hasonlóan a rejtélyes, maszk mögé rejtőző főszereplő megjelenését, szinte egy emberként jelezték, hogy mindvégig az volt a cél a sorozattal, hogy feltérképezzék a karakter érzéseit, ezt pedig nehéz sisakban megtenni.

Matt Winkelmeyer / Getty Images / AFP Pablo Schreiber, a főszereplő Master Chief megformálója

Ezen gondolatmenetet követve az első évadban még szex közben is láthattuk a főszereplő szuperkatonát, ami valósággal sokkolta a rajongókat. Schreiber azóta többször is elmondta, hogy ő maga is sokáig tiltakozott a döntés ellen, azonban a stúdió ragaszkodott hozzá. Az alkotók jelezték, hogy a második évadban be fog érni a döntésük, ugyanis olyan titok derül majd ki a karakterről, ami még a játékok rajongói felé is sokat hozzáadhat a karakterhez.

Tele van magyarokkal a Halo-sorozat

A nem akármilyen fizikummal megáldott színészt, illetve a szintén szuperkatonát alakító Kate Kennedyt a sorozat harcjelenteiről is kérdeztük, melynek kapcsán elmondták, bár a sorozat komoly edzést igényel, a harcok többségét kaszkadőrökkel veszik fel, az ikonikus páncél pedig bár létezik fizikai valójában, a sorozatban CGI-t használnak ennek megjelenítésére. A fegyverek ugyanakkor nagyon is igaziak, ezek többségét pedig magyar szakemberek készítik a stáb számára.

Az egyik magyar fegyverkészítő kérdésünkre elmondta, egy-egy ilyen külföldi produkció amellett, hogy nagyobb bevételt jelent számukra, új kapukat nyithat meg az ismeretségek és a szakmai tapasztalatok révén.

Egy-egy külföldi vezető beajánlhat más produkcióra is, ahogy erre már volt is példa a környezetemben

– mondta.

Paramount A Halo stábja Izlandon

Hasonló a helyzet a díszletekkel is. Természetesen a többségében amerikai stáb kiforrott tervekkel érkezik a forgatás helyszínére, a monumentális látványelemeket mégis helyi szakemberek és munkások építik fel. Magyarországon a legtöbb épített díszlet a Korda Filmstúdióban kapott helyet, ahol a forgatás során szinte az összes rendelkezésre álló csarnokot kibérelték.

Az egyik hangárban egész Európa legnagyobb zöld háttere van kifeszítve, több ezer négyzetméteren.

A magyar háttérmunkások mellett magyar színészek is bekerültek a produkcióba: az első évadban Nagypál Gábor, Fenyő Iván, Trokán Nóra, Csémy Balázs, Béres Miklós és még számos hazai színművész is feltűnt a képernyőn. A második évad executive producere, Kiki Wolfkill lapunk érdeklődésére elmondta, a második évadban is több magyar színész és statiszta teszi tiszteletét a produkcióban, és ha figyelmesen nézzük a sorozatot, idegen nyelvként is megjelenik majd a magyar, csakúgy mint az első szezonban (és az eredeti videójátékokban).

Az alkotók arról nem beszéltek, hogy a második évad lezárást hozhat-e a sorozatban, azt azonban jelezték, hogy az új karakterek mellett meglepő visszatérők is lesznek a második szezonban. A nyolcrészes második évadban 4 rendező dolgozik majd 2-2 epizódon, köztük az első évadból már jól ismert, a Birmingham bandáival (Peaky Blinders) nagy sikereket elért Otto Bathurst, aki az ötödik és a hatodik epizódot jegyzi – ezeket forgatták Magyarországon. A második szezonban számos új bolygóra is ellátogathatnak a nézők, többek között a festői Izland tájai is feltűnnek majd a sorozatban.

Kapcsolódó TOP24 Halo Reach, Age of Empires 2, Civilization VI – videójátékok magyar utalásokkal Összeszedtünk néhány olyan videójátékot, amiben valamilyen formában felbukkanunk mi, magyarok.

The post Magyarországon is forgatták az egyik legdrágább videójáték-sorozat epizódjait first appeared on 24.hu.