:

Bödőcs, Kepes, Náray és egy kis Karikó – őket olvastuk év végén

Kijött a KSH friss listája a legnagyobb példányszámban kiadott könyvekről. Tavaly év végén Bödőcs Tibor, Kepes András és Náray Tamás végeztek az élen, de meglepő befutóként a top5-ben végzett Karikó Katalin életrajzi könyve is.

Frissítette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szokásos, negyedévenként kiadott statisztikáit a legnagyobb példányszámban kiadott könyvekről. A szépirodalmi, ifjúsági és gyerekirodalmi könyveket összegző adatok alapján 2023 negyedik negyedévében a magyar szerzők közül a könyvkiadók

Bödőcs Tibor humorista sikerére készültek a leginkább, Prímszámok hóesésben című könyvét ötvenezer példányban adták ki.

Őt az alábbi magyar szerzők követték (zárójelben a kiadott példányszám):

Kepes András: Két macska voltam (40 ezer) Náray Tamás: Barbara – A találkozás (25 ezer) Bosnyák Viktória: A sirály a király? (20 ezer) Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány (15 ezer) Karády Anna: Zserbó 2. – A háború tengerén (15 ezer) Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László): Sindzse és az átkok könyve (15 ezer) Bartos Erika: A csigaház kincsei (15 ezer) Csendes Levente: Fényből és sárból (12 ezer) Bartos Erika: Brúnó bemutatja Budapestet (10 100)

A tízezer példány felett kiadottak közé Náray egy másik könyve is belefért (Barbara – A végzet). Bödőcs Mulat a manézs című könyvével is végzett már a lista élén, 2022 első negyedévében hatvanezer példány kelt el belőle.

A KSH adatai 2019 óta elérhetőek. Azóta a két legnagyobb példányszámban kiadott magyar szerzőtől származó könyv Frei Tamás: Bábel, illetve Száraz Miklós György: Fájó Trianon című könyve volt, mindkettőt 120 ezer példányban adták ki.

Több ebből Ennyit keresnek a standuposok: Bödőcs visszaesett, Fábry félmilliárdot kap „Generációk nőttek fel úgy, hogy mindig megmondták nekik a tutit, és emiatt azt hiszik, egyféle tuti van” – Kepes András-interjú

Ők most a legnépszerűbb nemzetközi szerzők

A nemzetközi listán Stephen King az abszolút favorit, három könyvét is kiadták tízezernél több példányban. Tündérmese című munkája 25 ezer példánnyal a lista élére repítette, őt az alábbi szerzők és könyveik követik:

Valérie Perrin: Trió (25 ezer) J. K. Rowling: Harry Potter – Varázsalmanach (20 ezer) Colleen Hoover: Reminders of him – Emlékek róla (15 ezer) Rebecca Yarros: Negyedik szárny (15 ezer) Frank Berrios: Mancs őrjárat. A szuperfilm (10 ezer) Holly Black: How the King of Elfhame Learned to Hate Stories – Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket (10 ezer) Agatha Christie: Őszi borzongás (10 ezer) Hannah Grace: Icebreaker – Jégtörő (10 ezer) Colleen Hoover: Egy nap talán (10 ezer) E. L. James: Missus (10 ezer)

The post Bödőcs, Kepes, Náray és egy kis Karikó – őket olvastuk év végén appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés