:

Az amerikai fiatal felnőttek közel fele kér pénzt a szüleitől

Sokszor szülői segítségre van szüksége az amerikai fiataloknak: a 35 év alatti fiatal felnőttek kevesebb mint fele gondolja, hogy pénzügyileg független lenne.

Mi történt? A Pew Research Center friss jelentése azt mutatja, a 18-34 éves amerikaiak kevesebb mint fele gondolja magát pénzügyileg teljesen függetlennek. Közel felük kap pénzt a szüleitől, általában a háztartási költségek fedezésére.

Kontextus: Az amerikai fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel dolgoznak teljes munkaidőben, és jobban képzettek, mint 30 évvel ezelőtt. Ugyanakkor pénzügyi szempontból az elmúlt három évtizedben a fiatalok szerény béremelést és sokkal nagyobb diákhitel-tartozást tapasztalnak, mint elődjeik.

A harmincas évek elején járó, diákhitel-tartozással rendelkezők aránya több mint kétszeresére nőtt ebben az időszakban.

Meredeken emelkedik a húszas éveikben járó diákhitelesek száma is. A lakhatás is egyre inkább növekvő probléma, a fiatalok gyakran a szülők anyagi segítségét igénylik. A 35 év alatti lakást vásárló amerikaiaknak sokkal több adósságot kell viselniük, mint 30 éve: inflációval kiigazítva is legalább 60 ezer dollárral többet.

Népszerű-e a mamahotel? A válaszadók egyharmada az otthoni életet választja, a többség érzi is a késői kiköltözés anyagi előnyeit. A 30-34 éves korosztályban csaknem minden ötödik amerikainak szüksége van szülői segítségre a háztartási számlák kifizetéséhez.

Milyen következményei vannak mindezeknek? A húszas évei végén járó emberek fele házasodott meg harminc évvel ezelőtt, ma ugyanez a száma fiatal amerikaiak negyede. A felmérés szerint mindez hatással lehet a gyerekvállalási kedvre is, drámaian csökkent azon 35 év alattiak száma, akik gyereket vállalnának. A Pew felmérése alapján

a fiatal felnőtteknek mindössze háromnegyede gondolja úgy, hogy végül anyagilag függetlenné válhat majd a szüleitől, azaz 25 százalék hosszú távon is számít majd a szülői segítségre.

Mi a helyzet a szülőkkel? A szülők több mint harmada (különösen az alacsonyabb jövedelműek) nyilatkozott úgy, hogy saját anyagi helyzetén rontott azzal, hogy segített a gyerekének. Ugyanakkor az összes szülő 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kiskorú gyerekétől kapott segítséget akár egyszer, akár rendszeres kölcsönként.

The post Az amerikai fiatal felnőttek közel fele kér pénzt a szüleitől appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés