:

Miért kerül ennyibe a pszichológus?

Pszichológushoz járni nem olcsó buli. Budapesten nagyjából 15 ezer forintnál kezdődik egy alkalom, tapasztaltabb szakemberhez 20-25 ezer forint alatt már nem nagyon lehet bejutni. Utánajártunk, miért kerül ennyibe 50 perc beszélgetés.

A pszichológia egy nehezen megfogható gyógykezelés, a legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan mit történik egy ilyen alkalommal, még akkor sem, ha járnak. Első körben fontos szétszálazni, hogy miért fizetünk, kinek és pontosan milyen szolgáltatásért.

Kivel beszélgetünk?

A pszichológus és pszichiáter szakmák közötti határvonalat a legtöbben még értik. A pszichiáter orvos, aki gyógyszereket ír fel pszichés problémáink kezelésére, míg a pszichológus a terápiás üléseken keresztül gyógyít. Az már kevésbé köztudott, hogy maga a pszichológus szakma is végtelenül tagolt: különböző szinteken, különböző edukációs és önismereti háttérrel, különböző kezeléseket nyújtanak a legtöbbször egy nagy tömbként kezelt pszichológusok.

Amikor az ülésért fizetünk, akkor nem csak az 50 percért, de az azt megelőző évekért is fizetünk.

Ahhoz hogy ezt megértsük, tekintsük át a pszichológusképzés folyamatát:

Pszichológia alapszak, BA, 3 év
(Államilag támogatott/önköltséges)
Aki ezt elvégzi „viselkedéselemző” diplomát kap és nagyjából csak asszisztensként helyezkedhet el, terápiát, tanácsadást nem nyújthat.
Pszichológia mesterszak, MA, 2 év
(Államilag támogatott/önköltséges)
Itt különböző specializációk közül választhatnak a tanulók. Itt válik szét a klinikai specializáció, a gyerek- és iskolapszichológia, a szervezeti és munkapszichológia, a szociálpszichológia, és a kognitív pszichológia.
Aki ezt elvégzi az „pszichológus”.
Szakképzés, 2-4 év
(Önköltséges, 2-3 millió forint)
A klinikai (egészségügyi ellátást végző) szakpszichológus képzés 4 év, Pécsett ez 400 óra elmélet és 900 óra gyakorlat. De vannak más szakképzések is, mint például tanácsadó, sport, szexuálpszichológiai vagy pedagógiai irány. Ezek a képzések már eltérő követelményrendszerrel és képzési idővel bírnak.
Aki ezt elvégzi az szakpszichológus.
Pszichoterapeuta képzés, 2 vagy 3 év
(Önköltséges, 2-3 millió forint)
A szakképzésre épülő szint, klinikai szakpszichológusoknak és pszichiáter szakorvosoknak 2 év, egyéb szakorvosoknak, neuro-szakpszichológusoknak és alkalmazott egészségpszichológusoknak 3 év. A Semmelweisen ez 150+ óra elmélet és 700+ óra gyakorlat.
Módszer-specifikus képzés, 2-5 év
(Önköltséges, 2-3 millió forint)
Ez a szakképzéssel párhuzamosan is végezhető képzési szint, amelynek során a pontos módszereket sajátítják el a pszichológusok. A szakképzéshez hasonló mennyiségű elméleti és gyakorlati órát kell teljesíteni.
Aki ezt elvégzi az „módszer-specifikus pszichológus”, például „kognitív-viselkedésterápiás (CBT) konzultáns”. Ha emellé végzett valaki pszichoterapeuta-képzést is, akkor ez halmozódik, például „CBT pszichoterapeuta” vagy „jungi (analitikus) pszichoterapeuta”.
Egyéni vagy csoportos önismeret, szupervízió
(Önköltséges, 10-20 ezer forint/óra)
A szakképzés és a módszer-specifikus képzések során kötelező, képzéstől függően 200-500 óra önismeretben és szupervízióban kell részt venniük a pszichológusoknak. Ezek nagyon hasonlítanak egy pszichoterápiához, céljuk, hogy megdolgozzák a pszichológus személyiségét és felkészítsék érzelmileg a későbbi terápiás helyzetekre.

A képzésen végigérni 8-12 év és legalább 6-8 millió forint.

Természetesen nincsen mindenkinek szüksége jungi analízisre vagy viselkedésterápiára, mesterszakot végzett pszichológusok is kínálnak pszichológiai vagy életvezetési tanácsadást, ezeknek az ára értelemszerűen olcsóbb.

El lehet veszni benne

Ha számunkra fontos a magas szakmaiság, érdemes pontosan utánakérdezni, hogy milyen képzéseken vagy hány óra önismereten van túl a pszichológusunk.

Mivel a képzési rendszer nagyon bonyolult, előfordul, hogy a különböző hirdetésekben, bemutatkozásokban (főleg online) túlzó leegyszerűsítéssel találkozunk (sajnos akad, aki visszaélve ezzel, direkt nem részletezi a pontos végzettségét).

Ettől függetlenül nem feltétlen probléma, ha először egy „átlagos” pszichológust keresünk meg, hiszen legtöbbször ő is tud segíteni. Ha azt érzi, hogy a kvalitásainál súlyosabb, specifikus problémával érkezünk meg hozzá, akkor jó eséllyel tovább fog küldeni minket egy nála tapasztaltabb kollégájához tanácsadásra vagy terápiára.

A párterápiás és családterápiás alkalmak jellemzően hosszabbak, ezért is drágábbak, de emellett nagyobb képzettséget és tapasztalatot is megkívánnak, a one-to-one helyzetekhez képest.

Nem 50 percért fizetünk

A képzés idejének és költségének finanszírozása mellett is gyakran elsiklik az ember, ahogyan a praxist megelőző önismereti munka és szupervízió felett is. Az viszont még gyakrabban elfelejtésre kerül, hogy az önismeret és a szupervízió a pszichológusok és pszichoterapeuták munkája alatt folytatódik.

A problémáink nem maradnak a terápiás ülés falai között.

A pszichológusunk az ülések alatt szerzett élmények érzelmi vetületét önismereti csoportban vagy egyéni terápiában is tematizálja, szakmai segítségért pedig hétről hétre szupervízióba jár tapasztaltabb kollégájához (természetesen itt nem a pácienseket beszélik ki, hanem az eseteket beszélik át). Persze a szupervízornak is van szupervíziója, a költségek gyorsan nőnek.

Egy átlagos, 50 perces ülés átlagos problémákkal természetesen nem igényel alkalomról alkalomra történő szupervíziót, ilyenkor több ülés szakmai fejleményét és érzését egyszerre beszéli át a terapeutánk kollégájával.

Ez a költségelem rendkívül volatilis, személyenként és módszerenként eltér,

ha komoly problémát hozunk be a terápiás térbe, az több szakmai és érzelmi munkát jelent, mégsem kér tőlünk a pszichológusunk több pénzt.

A szupervízió intenzitása módszerenként is nagyon változékony lehet: a 3-4 ülésenkénti átbeszéléstől odáig is terjedhet, hogy a pszichológusunk a terápiás ülés anyagát videón a szupervízorával újranézi és percről percre kielemzi.

A pszichológusod, mindig a pszichológusod

Többnyire a szolgáltatás része a rendelkezésreállás. A pszichológusunkat, ha akut problémánk akad, felhívhatjuk, ő fel fogja venni a telefont és segíteni fog. Ha azt érzed, szükséged lenne a pszichológusod támogatására, akár a személyes programjainak kárára, maximum egy héten, de ennél valószínűbb, hogy egy-két napon belül fog adni időpontot.

A rendelkezésreállást megnehezíti, hogy legtöbben munka után vagy előtt járnak pszichológushoz. Ez is nagyon leszűkíti a szabad időpontok számát. A legtöbb pszichológusnál hétköznap este 5 és 8 között teltház van, aki ebben a sávban járhat rendszeresen (hetente vagy heti többször), az

vagy nagyon szerencsés vagy sokat fizet.

Az időpontok szűkössége erős árfelhajtó erővel jár. Napi három-négy, este érkező kliensből csak kellően magas árak mellett tud fenntartható lenni egy praxis.

Amúgy meg hol beszélgetünk? Egy belvárosi, felújított lakásban. A fentiek önmagukban már garantálják a magas árakat, de ezt a budapesti ingatlanhelyzet csak tovább tetézi. A rezsiárak szintén nyomnak egyet a költségeken.

Az újévi szorongás csökkentéséről készült cikkünket itt, Tapasztó Orsival készült interjúnkat pedig itt tudod elolvasni.

A cikk tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, célja a pszichológusok piacának feltérképezése, nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést.

The post Miért kerül ennyibe a pszichológus? appeared first on Forbes.hu.