:

A kiégésed nem a te hibád! De te tehetsz érte, hogy kilépj belőle

A kiégésed nem a te hibád! De te tehetsz érte, hogy kilépj belőle

Kiégtél? Túlhajszoltad magad! Nem figyeltél oda magadra! Rosszul osztottad be az idődet! Nem vagy elég jó! Sokaknál indul be az önhibáztató reflex, amikor rájönnek, a csökkent motiváció és energia, a munkahelyi teljesítményük visszaesése bizony a kiégés klasszikus jele. Pedig felesleges a szégyen és az önostorozás, maga a munkahely okozza a tüneteket. Mutatjuk, hogyan és azt is, van kiút.

A kutatások szerint a kiégést a munkahelyen megtapasztalt, pszichológiailag veszélyes faktorok okozzák. Alaphelyzete, hogy egészen egyszerűen nem adottak a feltételek, melyekre szükségünk van a megfelelő munkavégzéshez és a jóllétünk biztosításához. Például nincs elég idő adott feladat teljesítéséhez, vagy a környezet nem biztosít elég kontrollt és autonómiát.

A probléma nem egyedi, rengetegen kerülnek olyan helyzetbe, hogy megtapasztalják a debilizáló munkahely szindrómát, amikor a körülmények bénítóan hatnak a teljesítményre, sőt akár a fizikai és lelki egészségre is. Egyesek képesek azonosítani azokat a tényezőket, amik a krónikus munkahelyi stresszi kiváltói, megtanulnak kiállni magukért a vezetőikkel szemben, hogy kezeljék ezeket a faktorokat és vagy engedélyeznek maguknak némi pihenést, hogy vissza tudják nyerni az egyensúlyukat – írja a Harvard Business Review.

Mások azonban nem veszik észre a veszélyzóna felé vezető útjelző táblákat, csak azért, mert esetleg megtapasztalásaik nem passzolnak a klasszikus, tankönyvi kiégéshez.

Vagy mert éppen a korábban alkalmazott módon reagálnak a stresszhelyzetre, ez viszont a jelenlegi problémáikra nem jelent megoldást.

Pedig nincs két teljesen egyforma kiégés, meg kell határozni azokat az adott körülményeket, ami a saját speciális kiégésünkhöz vezettek. Ennek egyik módja az, ha önismereti készségeid segítségével ráhangolódsz és megvizsgálod, mit akar mondani neked a kiégésed. Íme pár kiégés-üzenet.

Kinőtted a szereped

Miközben az eléggé ismert oka a kiégésnek, ha úgy érzed, meghaladják a képességeidet a feladatok, az már kevéssé, hogy ennek ellenkezője is vezethet ide.

Ha kihasználatlannak érzed a képességeidet, ha állandóan nyugtalan vagy, unatkozol, céltalannak érzed a munkaórákat, nincsenek izgalmas feladatok, akkor valószínűleg ez a szerepkör már túl szűk. Itt az idő, hogy új szakaszt kezdj a karrieredben. 

Ez jelenthet szintlépést, de akár egy teljesen új hivatást is. Legyél önreflexív. Mi az, amiben motiváltnak, elkötelezettnek, energikusnak éreznéd magad? Határozd meg azt a szerepet, ami támogatná a folyamatos növekedésed, hatékonyságodat és indulj el felé.

Nem erre jelentkeztél

Gyakran előfordul, hogy a munkavállaló úgy érzi, szakadék tátong az új munkahelyre, munkakörbe felvételekor vártak vagy ígértek és a valódi tapasztalatok között.

A munkapszichológia ezt a céggel, munkáltatóval kötött pszichológiai szerződés megsértésének nevezi. Bizalmatlanságot, elszakadást és a teljesítmény romlását eredményezheti, és ha ezek a feltételek továbbra is fennállnak, hamarosan jelentkezik a cinizmus, onnan pedig egyenes út a kiégésig.

Jelöld ki, pontosan mely területen nem teljesültek az elvárásaid. A munka mennyiségét tekintve? A mindennapi kötelezettségeiddel van a baj? Vagy a munkakultúrával? Esetleg a fizetéseddel? Ezután határozd meg, mi okozta a szakadékot: félrekommunikáltatok? Extra felelősséget vállaltál magadra, miután elment egy munkatársad? Szervezeti a probléma vagy egy új vezetőség okozza? Beszélj a feletteseiddel, a vezetőkkel, tisztázzátok a felelősségeidet, az elvárásokat. Dolgozzatok együtt a közös célok meghatározásán, amik összhangban vannak azzal, ami neked fontos. Tartsd nyitva ezeket a kommunikációs csatornákat, mivel a folyamatos párbeszéd fogja biztosítani, hogy összhangban maradjanak az igények és az elvárások. Elbeszéltetek egymás mellett? Extra felelősséget vállaltál magadra, miután elment egy munkatársad? Szervezeti a probléma? Kommunikáld a problémádat! Fotó: Elisa Ventur

Elvárás, hogy túlteljesíts

Azok a munkahelyi kultúrák, melyekben a túlmunka és a túlórázás az alap és a dicsért módi, ahol elvárják, hogy a dolgozók mindig elérhetők legyenek akár személyes áldozatok árán is, egyértelműen a kiégés melegágyai.

Nemcsak hogy fenntarthatatlan a hustle culture által diktált ütem, de még csak nem is hatékony. Kutatások szerint a krónikus túlmunka a termelékenység csökkenéséhez, a hiányzások számának és a fluktuációnak a növekedéséhez vezet, árt az egészségnek. És végső soron ugye ott is van egy szép kerek kis kiégés.

Ha ezt éled át, itt az ideje, hogy átgondold, mi a prioritásod: a saját jólléted a legfontosabb.

Kommunikáld a határaidat – és tartsd is meg őket. Szögezd le, mikor vagy elérhető, de még inkább, hogy mikor nem. Állj ellent annak a kísértésnek, hogy munkaidő után csekkold a munkahelyi emaileket. Iktass be rendszeresen teret a pihenésre és a megújulása, amikor tökéletesen elszakadsz a munkától és az időt csak a családdal, barátokkal, neked kedves tevékenységekkel töltött. Ha kiengedsz és feltöltődsz, az megszakítja a stresszciklust, megakadályozza, hogy a munkahelyi stressz krónikussá váljon. 

A munkahelyi kultúra és általad fontosnak értékek nem passzolnak

Az értékütközés mindig stresszel és belső zűrzavarral jár. Főleg, ha az olyan szinteket érint, melyek alapvetőek az identitásunk szempontjából. Ilyen esetekben nagyon nehéz értelmet találni a munkában.

A súlyos morális dilemmáktól egészen az enyhe, óvatos idegenkedésig tartó skálának bármely végén állunk is, érzéseink jelentősen növelik a kiégés kockázatát.

Figyelmen kívül hagyni és egy vállrándítással elintézni az ügyet a legrosszabb. Az értéütközéssel mindenképpen foglalkozni kell.

Ha fontos a munkád és szeretnéd megtartani a pozíciódat, beszélj a vezetőséggel, még mielőtt saját dilemmáid a jóllétedet fenyegetnék. Ha nincs, ami feloldja az ellentéteket, vagy a feszültséget az okozza, hogy a munkakultúra megengedi a tisztességtelenséget, csalást vagy egyéb, morálisan el nem fogadható viselkedést, a legjobb megoldás a kilépés.

Toxikus munkakörnyezet

A McKinsey Egészségügyi Intézet szerint a negatív munkavállalói tapasztalat leggyakoribb oka a toxikus munkahely. Az ilyen viselkedéssel szembesülők nyolcszor nagyobb eséllyel tapasztalják meg a kiégés tüneteit, a kiégett alkalmazottak pedig hatszor nagyobb valószínűséggel mondanak fel 3-6 hónapon belül. Az MIT legújabb adatai szerint a mérgező vállalati kultúra több mint 10-szer nagyobb valószínűséggel képes előre jelezni egy cég széthullását, mint az alkalmazottak javadalmazása.

A mérgező vagy toxikus viselkedés meglehetősen általános kifejezés, de olyan viselkedési formákra utal, amelyek miatt úgy érzed, lekicsinyelnek, nem tisztelnek, megfélemlítek, nem vagy biztonságban. Ez megnyilvánulhat akár zaklatás, tisztességtelen bánásmód, erőszakos versengés, manipuláció, pletykálkodás, gázlángozás, etikátlan viselkedés formájában.

Fontos ugyanakkor, hogy a kiégéshez még csak nem is kell, hogy közvetlenül tapasztaljuk meg a viselkedést. Kutatások szerint az is pszichés károkat és morális értékvesztést okoz, ha csak szemtanúi vagyunk.

Ha ilyen munkakörnyezetben dolgozol és amiatt túlterheltnek, frusztráltnak, bizalmatlannak, cinikusnak érzed magad, ne pazarold az idődet arra, hogy megpróbálsz tenni a változásért, remélve, hogy a kollégák viselkedése változni fog. Annak sincs értelme, hogy rendszeresen „túlélhetővé” próbálod tenni magadnak a munkaórákat. Minél inkább csökkentsd a kitettségedet az ilyen tapasztalatoknak, és ha ennek az egyetlen módja a felmondás, akkor minél előbb meg kell hozni ezt a döntést.

The post A kiégésed nem a te hibád! De te tehetsz érte, hogy kilépj belőle appeared first on Forbes.hu.