:

Így fenyegetik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosokat

Kilátásba helyezték, hogy listázzák azokat az érdi orvosokat, akik nem jelentkeznek ügyelni és névsorukat leadják. Közben a halottvizsgálat új szabályai is feszítik az új rendszert.

Az érdi helyzetre egy, a Népszava birtokába jutott levélből derült fény.

Miért történik ez? Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint jól vizsgázott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet. Ezt annak apropóján mondta, hogy alig két hét múlva Pest és Fejér megyében is bevezetik ezt a rendszert. Erről mi is írtunk tegnap. Mióta elindult az új ügyeleti rendszer megyéről megyére haladó bevezetése, a jogszabályok is változtak: míg korábban a szerződőknek csak járáson belül kellett ügyeletet vállalniuk, a múlt év végétől viszont már a megye bármelyik ügyeleti pontjára áthelyezhetők a szerződött háziorvosok.

Mi van a kiszivárgott levélben? Az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Azt is kilátásba helyezi, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.” Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, arra nem tér ki a levél aláírója.

Sok orvos nem vállalta az ügyeletet? Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője azt mondja, hiába kérdeznek az átvezénylésről, az OMSZ-tól semmiféle adatot nem kapnak. A MOK sem tudja pontosan, hányan szerződtek vagy éppen tagadták meg a feladatot, illetve listáznak vagy sem. Abból juthatnak hozzávetőleges adathoz, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez, illetve személyesen a köztestület szakmai csoportjához kérésékkel, jelzésekkel. Ők pedig egyre többen vannak. Annak ellenére, hogy becsléseink szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást, jelezte Keczéry.

The post Így fenyegetik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés