:

A Samsung új csúcstelefonjai ízelítőt adnak a jövőből

A Samsung új csúcstelefonjai ízelítőt adnak a jövőből

A Samsung hagyományosan mindig az év elején leplezi le a legújabb Galaxy csúcsmodelleket, de idén minden eddiginél korábbra, január 17-re esett a bemutató, a Galaxy S24, Galaxy S24+ és Galaxy S24 Ultra készülékek pedig már január 31-től elérhetők lesznek a boltokban – a tavalyi modelleknél jóval kedvezőbb áron.

A telefonokat a 24.hu már a hivatalos bemutató előtt, a Las Vegasban tartott CES kütyüexpó során kézbe vehette egy zárt ajtók mögött tartott sajtóeseményen.

Birkás Péter / 24.hu Együtt a család: Samsung Galaxy S24, S24+ és S24 Ultra.

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan

Külsőre a készülékek sokat nem változtak az S23 szériához képest, és a hardvert illetően sincsenek váratlan és igazán jelentős előrelépések, leszámítva a Galaxy S24 telefonokra optimalizált Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzort, ami lehetővé teszi a Galaxy AI használatát. Mesterséges intelligencia ugyan eddig is volt az okostelefonokban, de ezen a fronton most hatalmas az előrelépés, így a Samsung új csúcsmobiljai főleg a szoftveres képességek terén nyújtanak sokkal többet az elődeiknél – az új funkciókra a cikk második felében ezért részletesebben is kitérünk.

De előbb lássuk a specifikációkat. Ami az alap Galaxy S24 modellt illeti, itt az említett processzoron kívül a legnagyobb változás a kijelzőt érinti, ami egyrészt egy hüvelykkel nagyobb lett, illetve már tud váltani az 1 és 120 Hz képfrissítés között, továbbá akár 2600 nit fényerőre is képes. A készülékház méretei észrevehetetlen mértékben nőttek, az aksi (4000 mAh) egy leheletnyivel nagyobb, mint tavaly, a töltési sebesség (25 watt vezetéken, 15 watt anélkül) ugyanakkor nem változott, ahogy a kamerák sem.

Samsung Galaxy S24 specifikációk:

Kijelző: 6,2 hüvelykes FHD+ Dinamikus AMOLED 2X, 120 Hz, 2600 nit Processzor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Memória: 8 GB Háttértár: 128 / 256 GB Hátlapi kamerák: 12 MP ultraszéles látószög (F2.2, FOV 120˚); 50 MP széleslátószög (OIS F1.8, FOV 85˚ ); 10 MP Teleobjektív (3x Optikai Zoom, F2.4, FOV 36˚)
Szelfikamera: 12 MP ( F2.2, FOV 80˚) Akkumulátor: 4000 mAh (25 wattos vezetékes-, 15 wattos vezeték nélküli töltés) Méret: 70,6 x 147 x 7,6 mm Súly: 167 gramm Egyéb: 5G, IP68, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, Galaxy AI Operációs rendszer: Android 14 + One UI 6.1 Színek: fekete, szürke, lila, sárga Birkás Péter / 24.hu Egymás mellett a négy különböző színű Samsung Galaxy S24.

Ami a Galaxy S24+ modellt illeti, itt szintén a kijelzőnél tapasztalható nagy előrelépés, hiszen az egyhüvelykes méretnövekedés, az 1 és 120 Hz közötti képfrissítés és a 2600 nites fényerő mellé végre ez a készülék is megkapta a QHD+ felbontást (1440 x 3088 pixel), ami korábban csak az Ultra telefonok kiváltsága volt. A méret itt is minimálisan, szabad szemmel észrevehetetlenül nőtt az S23-as variánshoz képest, valamivel nagyobb lett az akkumulátor (4900 mAh), ugyanakkor a töltési sebesség (45 watt vezetéken, 15 watt anélkül) és a kamerarendszer itt is változatlan.

Samsung Galaxy S24+ specifikációk:

Kijelző: 6,7 hüvelykes QHD+ Dinamikus AMOLED 2X, 120 Hz, 2600 nit Processzor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Memória: 12 GB Háttértár: 256 / 512 GB Hátlapi kamerák: 12 MP ultraszéles látószög (F2.2, FOV 120˚); 50 MP széleslátószög (OIS F1.8, FOV 85˚ ); 10 MP Teleobjektív (3x Optikai Zoom, F2.4, FOV 36˚) Szelfikamera: 12 MP ( F2.2, FOV 80˚) Akkumulátor: 4900 mAh (45 wattos vezetékes-, 15 wattos vezeték nélküli töltés) Méret: 75,9 x 158,5 x 7,7 mm Súly: 196 gramm Egyéb: 5G, IP68, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, Galaxy AI Operációs rendszer: Android 14 + One UI 6.1 Színek: fekete, szürke, lila, sárga Birkás Péter / 24.hu Samsung Galaxy S24+ modellek egymás mellett.

A legerősebb modellnek számító, stylusszal érkező Galaxy S24 Ultra nagy újdonsága, hogy szintén megkapta a kistestvérek jobb minőségű kijelzőjét, és idén végre ez a mobil is sík képernyővel érkezik, tehát nincsenek lekerekítve a szélei. Külsőre nagy változás itt sincs, viszont az iPhone 15-höz hasonlóan a Samsung már titánkeretet kínál a felhasználóknak ennél a modellnél, az üveget pedig a legújabb Corning Gorilla Armor védelemmel látták el. A kamerarendszer itt sem változott a Galaxy S23 Ultrához képest, ahogy az akkumulátor mérete (5000 mAh) sem nőtt, ugyanakkor újdonság, hogy ebben a telefonban már a Wi-Fi 7 technológia dolgozik.

Samsung Galaxy S24 Ultra specifikációk:

Kijelző: 6,7 hüvelykes QHD+ Dinamikus AMOLED 2X, 120 Hz, 2600 nit Processzor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Memória: 12 GB Háttértár: 256 GB / 512 GB / 1 TB Hátlapi kamerák: 200 MP főkamera (85°, f/1.7, 23 mm, OIS); 12 MP széleslátószögű (120°, f/2.2, 13 mm); 10 MP teleobjektív (36°, f/2.4, 69 mm, OIS); 10 MP teleobjektív (11°, f/4.9, 230 mm, OIS, 10x optikai zoom, 100x Space Zoom) Szelfikamera: 12 MP ( F2.2, FOV 80˚) Akkumulátor: 5000 mAh (45 wattos vezetékes-, 15 wattos vezeték nélküli töltés) Méret: 79 X 162,3 X 8,6 mm Súly: 232 gramm Egyéb: 5G, IP68, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, Galaxy AI, a készülékbe helyezhető stylus Operációs rendszer: Android 14 + One UI 6.1 Színek: fekete, szürke, lila, sárga Birkás Péter / 24.hu Ugyanazok a színek, mégis más árnyalatok a Samsung Galaxy S24 Ultra modelleknél.

Galaxy AI, ízelítő a jövőből

A Galaxy S24 okostelefonok legnagyobb újdonsága a Galaxy AI, a kifejezetten a telefonokba fejlesztett mesterséges intelligencia, ami egészen hasznos funkciókkal ruházza fel a három most bejelentett készüléket, megmutatva, hogy a rohamosan fejlődő MI a (közel)jövőben hogyan fogja kényelmesebbé tenni az életünket pusztán egy okostelefon használatával. Ehhez persze érdemes hozzátenni, hogy a beszéd- és szövegalapú lehetőségek előnyeit az anyanyelvünkön egyelőre nem élvezhetjük, hiszen a rendszer első körben 13 nyelvet támogat, amik között – teljesen érthető módon – a miénk nem kapott helyet. Az ígéretek szerint ugyanakkor a fejlesztés folyik, és nem kizárt, hogy már idén megérkezik a magyar támogatása.

Birkás Péter / 24.hu Kicsi, nagyobb, még nagyobb!

Na de lássuk, hogy pontosan miről is van szó: az Élő fordításra keresztelt lehetőség például valós időben fordítja le az élő beszélgetéseket, a kommunikáló felek osztott képernyős nézetben olvashatják el a beszélgetőtárs által szóban elmondottak szöveges átiratát a kiválasztott nyelvre lefordítva. Ez a funkció ráadásul internetes kapcsolat nélkül, mobil-adatforgalom vagy Wi-Fi-kapcsolat nélkül is elérhető.

Szintén teljesen új funkció a Chatsegéd, ami a Samsung Billentyűzetbe integrált mesterséges intelligencia, valós időben képes lefordítani az üzeneteket, az e-maileket vagy egyéb szövegtartalmakat. Ez a szolgáltatás emellett az átfogalmazásban is tud segíteni, hiszen módosítható vele a társalgás hangneme, ami főleg akkor jöhet jól, ha nem vagyunk magabiztosak a megfogalmazást illetően. A szoftver az általunk begépelt szöveget képes hivatalossá tenni, ha éppen céges ügyben kommunikálunk, de ez akár visszafelé is működik, kötetlenebb stílusra is válthatunk vele.

Utóbbi olyan jól működik (legalábbis, ha angolul használjuk), hogy a tartalom alapján az MI még egy tökéletesen passzoló emojit is odabiggyesztett a lazára módosított szövegünk végére.

Emellé a Samsung Notes alkalmazás is megkapta a maga kiegészítését, itt a Jegyzetsegéd a mesterséges intelligencia által generált összefoglalókkal, sablonokkal és előre elkészített formátumokkal könnyíti meg az átlátható jegyzetek elkészítését.

Samsung Az MI szépen összefoglal nekünk egy hosszabb dokumentumot.

Az Átírósegéd az AI és a Speech-to-Text (beszéd szöveggé alakítása) technológia alkalmazásával a hangfelvételekből átiratot készít, összesíti vagy lefordítja annak tartalmát, több megszólaló esetén is. És ez a bemutató során szerzett rövid tapasztalataink alapján tényleg úgy működik, hogy a szoftver beolvassa a hangfájlt, megszólalókra bontva szöveggé alakítja az elhangzottakat, és az MI egy nagyon hosszú értekezlet leiratából a kérésünkre képes pontokba szedett összefoglalót készíteni, akár úgy is, hogy szétválogatja a megszólalók mondanivalóját.

Fontos újítás továbbá az online keresés átalakulása: a Galaxy S24 mobilokon a felhasználó a Kezdőképernyő gomb hosszan tartó megnyomásával bármit bekarikázhat, kiemelhet vagy megérinthet a kijelzőn, és ezután hasznos keresési találatok jelenhetnek meg – akár magyarul is. Így a név bepötyögése (vagy ismerete) nélkül rá lehet keresni egy ismerős Instagram-fotóján látható nevezetességre – a bekarikázós módszer ugyanis minden alkalmazásban működik, szövegrészlet és kép egyaránt kiválasztható és kereshető ezzel a lehetőséggel.

Samsung A bekarikázás persze működni fog stylus nélkül is, pusztán az ujjunkkal.

És nem csupán egy hagyományos Google találatot kapunk, hiszen a generatív MI a felhasználó aktuális tartózkodási helyéhez mérten, bizonyos keresésekre komplex áttekintést nyújt, nemcsak az interneten megtalálható információt kínálja fel, hanem rámutat az összefüggésekre, és segít abban, hogy pontosabb kérdéseket fogalmazzunk meg, ezzel elősegítve a még részletesebb kereséseket.

Még jobb fotók az MI-nek hála

A telefonos képalkotásban eddig is nagy szerepe volt a mesterséges intelligenciának, de a jövőben ezen a területen további előrelépésekre számíthatunk. A Galaxy S24 telefonok esetében erről az úgynevezett ProVisual motor gondoskodik, egy olyan átfogó AI-alapú eszközkészlet, ami átalakítja a képrögzítési lehetőségeket.

Az abszolút csúcsmodell Galaxy S24 Ultra készüléknél a Quad Tele rendszer például kétszeres, háromszoros, ötszörös és tízszeres nagyítás esetén is optikai minőségű képminőséget ígér, sőt, a Samsung állítása szerint a továbbfejlesztett digitális nagyítással még százszoros zoomnál is kristálytiszta képeket kapunk. Utóbbi tesztelésére Las Vegasban ugyan nem volt lehetőség, így ezt a kijelentést érdemes fenntartásokkal kezelni, annyi biztos, hogy a hamarosan érkező tesztünkben igyekszünk majd megerősíteni vagy cáfolni a Samsung állítását.

Birkás Péter / 24.hu Az S24 Ultra modellek mellől most sem hiányzik a stylus.

Javul az éjszakai fotózás is, főleg a legdrágább modell esetében, ez viszont nem csupán az MI érdeme: a Galaxy S24 Ultra immár 1,4 µm-os pixelmérete 60 százalékkal nagyobb az előző modellhez képest, így több fény rögzíthető félhomályos környezetben is, az optikai képstabilizátor (OIS) pedig a szélesebb korrekciós szögtartományának és a továbbfejlesztett kézremegés-kompenzációnak köszönhetően csökkenti az elmosódást a fotókon és a videókon. Az előlapi és hátlapi kamerák egyaránt zajcsökkentő, dedikált ISP blokkal rendelkeznek, és az összes Galaxy S24 modell képes kielemezni a felvétel rögzítési szögére vonatkozó információkat, így megkülönböztetve a videó készítőjének és tárgyának mozgását. Ezáltal sötétben, még messzebbről is tisztább és zajmentesebb videók készíthetők.

A Galaxy AI persze nemcsak a képkészítésben, de az utólagos szerkesztésben is előrelépett, legyen szó akár a tárgyak eltávolításáról, akár a kompozíciós beállítások módosításáról. A rendszer például alapból ideális(nak vélt) szerkesztési lehetőséget ajánl fel az egyszerűbb és hatékonyabb optimalizálás érdekében. A generatív mesterséges intelligencia többek között képes kitölteni a kép hátterének egyes részeit is, például kiegészíti a módosított dőlésszög miatt keletkezett üres részeket.

Birkás Péter / 24.hu A kijelzők akár 2600 nit fényerőre is képesek.

Ez még csak a kezdet

A cikk elején nem véletlenül választottam közcímnek A kis hercegből származó „Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” idézetet, hiszen tökéletesen passzol a Galaxy S24 készülékekhez. Külsőre alig látunk változást a tavalyi modellekhez képest, „belül” viszont komoly fejlődés történt, és ez még úgy is igaz, hogy mindez csak a kezdete annak, amit a jövőben a mesterséges intelligencia nyújt majd számunkra.

A magyar nyelv (jelenlegi) hiánya a hazai felhasználók nagy részének ugyan fájó pont, az egyes funkciók így sokak számára kihasználatlanok maradnak, de ettől függetlenül azért már most látszik, hogy az okostelefonok világa nagy átalakulás előtt áll, és a közeljövőben már nemcsak a mobil, fényképezőgép, kamera, bankkártya, bérlet, zenelejátszó (és még sorolhatnánk) szerepét fogják betölteni, de olyan lehetőségek is elérhetők lesznek velük, amikre ma még nem is gondolnánk.

Árak és megjelenés

Az Galaxy S24 telefonok január 17-től egészen január 30-ig előrendelhetők, és január 31-én kerülnek kereskedelmi forgalomba, méghozzá az alábbi árakon.

Samsung Galaxy S24 (8/128 GB): 369 990 Ft Samsung Galaxy S24 (8/256 GB): 399 990 Ft Samsung Galaxy S24+ (8/256 GB): 479 990 Ft Samsung Galaxy S24+ (8/512 GB): 529 990 Ft Samsung Galaxy S24 Ultra (8/256 GB): 599 990 Ft Samsung Galaxy S24 Ultra (12/512 GB): 649 990 Ft Samsung Galaxy S24 Ultra (12/1 TB): 749 990 Ft Kapcsolódó Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

The post A Samsung új csúcstelefonjai ízelítőt adnak a jövőből first appeared on 24.hu.