:

Nagy a baj: kiürült a családi tartalék

Nagy a baj: kiürült a családi tartalék

Soha ilyen magas összeggel nem tartoztak a magyar hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban, írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzésében Gergely Péter a BiztosDöntés.hu-tól.

A pénzügyi szakértő szerint bár hét hónapos mélypontra jutott, ám éves szinten még így is 5 százalékot meghaladó mértékben, 151,7 milliárd forintra nőtt 2023 novemberére a magyar lakosság hitelkártya-tartozása.

A 2023-as összegekhez hasonló mértékű kártyatartozásokkal hónapokon keresztül utoljára 2014-ben bírtak a magyar háztartások, ám akkoriban a forgalomban lévő hitelkártyák száma még meghaladta az 1,41 millió darabot. Mára viszont a jegybank adatai szerint 400 ezerrel kevesebb, 1,11 millió hitelkárgya volt csak forgalomban, így az

egy kártyára jutó hitelkártya-tartozás 2023-ban már stabilan 130 000 forint fölött volt.

A fentieknek köszönhetően az egy kártyára jutó tartozás növekedése értelemszerűen lepipálta a teljes tartozás bővülési ütemét, egész évben 10 százalék felett volt – csak a novemberi csökkenésnek köszönhetően szorult hajszállal ezen szint alá.

Utoljára 2016-ban volt ilyen

Elemzésében Gergely arról is ír, hogy a hitelkártya-tartozások elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése egyértelműen azt mutatta, hogy

a családok a magas infláció miatt kifeszített helyzetüket a fennálló hitellehetőségek aktívabb kihasználásával próbálták ellensúlyozni.

Indul az állami elektromosautó-pályázat: nyomás Teslát vagy BYD-et venni?

Bár a pénzromlás meredeken csökkent, és a háztartások anyagi helyzete így javult, a novemberi kedvezőbb hitelkártya-tartozás adat nem feltétlenül jelenti ennek a statisztikában történő megjelentését.

A szakértő szerint az nem meglepő, hogy az októberi 151,7 milliárd forintról novemberre 144,6 milliárd forintra csökkent a hitelkártya-tulajdonosok tartozása, az azt megelőző tíz évből nyolc alkalommal is csökkent a karácsonyt megelőző hónapban a fennálló hitelkártya-tartozás – egyfajta felkészülésként a karácsonyi időszakra.

Csakhogy utoljára 2016-ban volt példa rá, hogy az év utolsó hónapjában az ügyfelek kevesebb pénzzel tartozzanak a bankoknak, mint az adott év novemberében – ami azt vetíti előre, hogy 2023-at is csúcson zárhatja a hitelkártya-tartozás. Fellélegezni csak akkor lehet, ha a csökkenő trend több hónapon keresztül fennmarad – vélekedett a szakértő.

The post Nagy a baj: kiürült a családi tartalék appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés