:
Breaking News

Nagy ugrás az idei év, de így is a régió szegényebbjei közt a magyar dollármilliárdosok

Magyarországról idén tavasszal öt dollármilliárdos fog felkerülni a Forbes globális milliárdoslistájára. Soha ennyien nem voltak még. Ennek apropóján megnéztük, hogy áll milliárdosok terén a régió:  hány milliárdost adott Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Románia a legutóbbi nemzetközi gazdaglistára?

Magyar dollármilliárdosok

A magyar Forbes 2023-as évre vonatkozó, januárban megjelent 50 leggazdagabb magyar listáján öt dollármilliárdost találtunk a magyar gazdasági elit tetején, mindannyian szerepelnek majd az amerikai Forbes tavaszi, frissített globális listáján is.

Az öt hazai dollármilliárdos a magyar Forbes becslése szerint most így áll:

Csányi Sándor, becsült vagyon dollárban: 1,7 milliárd Mészáros Lőrinc, becsült vagyon dollárban: 1,6 milliárd Felcsuti Zsolt, becsült vagyon dollárban: 1,3 milliárd Gattyán György, becsült vagyon dollárban: 1,2 milliárd Veres Tibor, becsült vagyon dollárban: 1,2 milliárd

Ezekkel a számokkal a 42 régiónkban található milliárdos rangsorát tekintve

Mészáros a 23., Mészáros a 27., Felcsuti a 35., Gattyán a 39. és Veres a 40. helyre fut be.

Azaz régiónkban nem a magyarok közül kerülnek ki a gazdasági elit fajsúlyos szereplői. A dollármilliárdosok számát tekintve az idei a nagy előrelépés éve: tavaly először voltak hárman a nemzetközi listán, idén pedig már öten. De hogy áll a régió?

Ausztriában tizenegy dollármilliárdos van, összvagyonuk 70,7 milliárd dollár, Csehország is ugyanennyi dollármilliárdost adott a globális listára, náluk az összvagyon 61,4 milliárd dollár. Lengyelország hét dollármilliárdosának összvagyona 21,6 milliárd dollár, Románia öt milliárdosa a listán 8,8 milliárd összvagyonnal büszkélkedhet, a hazai öt milliárdos teljes vagyona 6,7 milliárd dollár, míg a listán szereplő két szlovák üzletember összvagyona 3,1 milliárd dollár. 

Ha a hazai öt dollármilliárdos vagyonát összesítenénk, akkor a régiós milliárdosok között a nyolcadik helyre férne fel a vagyonuk, megelőzve a cseh ingatlanbefektető Radovan Viteket, akinek a vagyona 6,5 milliárd dollár.

A következőkben minden régiós országban bemutatjuk a jelentősebb, érdekesebb dollármilliárdosokat.

Ausztria

Ausztria, és ezzel együtt a régió leggazdagabb és legfiatalabb dollármilliárdosa a Red Bullt megalapító Dietrich Mateschitz fia, a 31 éves Mark Mateschitz, akinek a vagyonát a globális amerikai Forbes-listán 34,7 milliárd dollárra becsülik. Ezzel a vagyonnal a globális listán is az előkelő, 37. helyet szerezte meg. Az osztrákok közül érdemes még kiemelni Rene Benkót, aki a régió 10., és a világ 425. leggazdagabb embere. A nevéhez a Signa Holding Group köthető, aminek leányvállalatával a kerékpárpiac problémáiról szóló cikkben már foglalkoztunk. A cégcsoport éppen a bedőlés szélén áll, a cég kiskereskedelmi ága jelentős veszteségeket halmozott fel és most a csődvédelem előtti utolsó átstrukturálási szakaszban van.

Csehország

Csehország leggazdagabb családja a 2021-ben helikopterbalesetben elhunyt Petr Kellner örökösei, azaz özvegye, Renata Kellnerova és családja. Kellnerovának jelentős tulajdoni részesedése van a több mint 25 országban jelen lévő befektetési csoportban, a PPF-ben. A csoport egyszer már eladta, majd visszavette a hazai Telenor, mai nevén Yettel kisebbségi tulajdonrészét a magyar államtól, mielőtt a Yettel új, Emírségekbeli tulajdonosa megérkezett volna a cégbe. A Kellner-család 16,5 milliárd dolláros becsült vagyonával a globális lista 101. helyén szerepel, régiós összehasonlításban a második leggazdagabbak, a cseh listát pedig toronymagasan vezetik.

A cseh dollármilliárdosok között szerepel még Ales Zavoral, az Alza-csoport alapítója, akik hazánkban is jelentős részesedést szereztek az e-kereskedelmi piacon az ikonikus zöld, földönkívüli manó kabalájukkal. Vagyona 2 milliárd dollár, amivel globálisan az 1516. helyen szerepel, régiós szinten a 18. helyen áll.

Szintén cseh az az Eduard Kucera, aki a sokak számára ismerősen csengő Avast vírusírtó és kiberbiztonsági vállalatot alapította. Vagyona 1,3 milliárd dollár, amivel globálisan a 2133., régiósan a 33. legvagyonosabbnak számít.

A cseh élmezőnyben szerepel még Andrej Babis volt kormányfő, akit az amerikai Forbes listán csak „a cseh Donald Trump” néven említenek (a Csehországban politikai karriert építő milliárdos amúgy szlovák származású, sokáig a szlovák listán szerepelt). Vagyona 4,1 milliárd dollár, és globálisan 679., régiósan 13. leggazdagabb.

Lengyelország

Lengyelország gazdaságának méretét kiválóan szemlélteti, hogy a globális listán szereplő dollármilliárdosok egy jelentős része a belpiacon erősödött meg. Az ország leggazdagabb embere, és egyben a régió 12. és a világ 567. legvagyonosabbja, Tomasz Biernacki az alapítója Lengyelország legnagyobb élelmiszer-áruházláncának, a Dino Polskának.

Érdemes még megemlíteni Dominika és Sebastian Kulczykot, akik apjuk, az akkoriban leggazdagabb lengyel Jan Kulczyk 2015-ös tragikus halála után örökölték vagyonukat, aminek értéke a Frobes becslései alapján 1,9 és 1,4 milliárd dollár.

Románia

Románia leggazdagabb embere az egykori sportoló Ion Țiriac, akinek az egész román gazdaságot átszövő érdekeltségei vannak, és vagyona 2 milliárd dollár, amivel a világ 1516., a régió 20. legvagyonosabb embere. A román milliárdoslistán szerepel egy testvérpár, Dragos és Adrian Paval, akik 1992-ben alapították mára Románia legmeghatározóbb barkács-bolthálózatát, a Dedemant. Dragos vagyona 1,7 milliárd dollár, Adriané pedig 1,1 milliárd, amivel a világ 1725. és 2405. leggazdagabb emberei, a régióban 23. és 41. helyen szerepelnek. 

A román piac érdekessége, hogy a régióban egyedül itt tudott felnőni egy olyan startup-alapítói réteg a 2010-es években, akiknek mára már a vagyona globális mértékkel nézve is számottevő tud lenni. Daniel Dines az irodai munkafolyamatok automatizációjával foglalkozó UiPath alapítója és vezérigazgatója, akinek a vagyonát a Forbes 1,6 milliárd dollárra becsüli még úgy is, hogy a cég a tőzsdére lépése óta több mint 70 százalékát elvesztette az értékének. Vagyona globálisan az 1804. helyre, régiósan a 27. helyen áll.

Ion Stoica és Matei Zaharia a világ jelenleg egyik legértékesebb startupjának, az adatelemzési megoldások fejlesztésével foglalkozó Databricksnek a társalapítói. Ion a vállalat ügyvezető elnöke, míg Matei a cég technológiai vezetője. Vagyonuk nagyjából 1,2 milliárd dollárra tehető fejenként, ezzel globálisan holtversenyben a 2259., a régióban a 39-40. helyet foglalják el. (A nekik bedolgozó magyar csapatról itt írtunk bővebben.)

Szlovákia

Szlovákiában 2 dollármilliárdos van, Ivan Chrenko és Jaroslav Hascak, előbbi 1,6 milliárd dolláros, utóbbi 1,5 milliárd dolláros vagyonnal szerepel a globális Forbes listán, ahol Chrenko az 1804., Hascak az 1905. helyen szerepel, régiós tekintetben rendre a 28. (holtverseny esetén a 19.), valamint a 29. (holtverseny esetén a 20.) helyen szerepelnek. Érdekesség, hogy Jaroslav Hascak a Penta Investments egyik tulajdonosa és a milliárdoslistán szerepel tulajdonostársa, a cseh Marek Dospiva is, 1,7 milliárd dolláros vagyonnal. A cég a média, ingatlanok, gyártás területén bír jelentős részesedésekkel a régióban.

A szocializmus lenyomata

A régiós dollármilliárdosok vagyonát megvizsgálva jól látható, hogy történelmi okokból adódóan Ausztriát leszámítva az egész régióra jellemzőek azok a mintázatok, amiket a hazai gazdasági elit kialakulásában is láthattunk (ez alólrészben kivétel talán Csehország, ahol a kuponos privatizáció más útra terelte a gazdasági elitet). A keleti blokk felbomlása utáni privatizációs hullám során megszerzett állami tulajdonok, a politikai kapcsolatok, valamint az energetika és ingatlanpiaci érdekeltségek gyakran elengedhetetlenek a sikerhez.

Üdítő kivételek azért vannak, kiváltképp a román dollármilliárdosok, akik a globális, ám az Egyesült Államok által dominált technológiai és startup ökoszisztémában is kimagasló eredményeket elérő vállalatokat voltak képesek felépíteni és sikerre vinni (nem véletlen, hogy mind a UiPath, mind a Databricks már az USA-ban székel). A régiónkban, így Magyarországon is hiányoznak az ilyen  valós, piaci alapon mérhető, innovatív teljesítmények, amikkel függetleníthető a gazdaság a nyugati és a(z egyre nagyobb) keleti világtól való kitettségtől. Szerencsére jelentkezők vannak.

The post Nagy ugrás az idei év, de így is a régió szegényebbjei közt a magyar dollármilliárdosok appeared first on Forbes.hu.