:

A világ dollármilliárdosai 3300 milliárddal gazdagabbak ma, mint 2020-ban

A világ dollármilliárdosai 3300 milliárddal gazdagabbak ma, mint 2020-ban

A világ öt leggazdagabb embere 2020 óta több mint kétszeresére növelte vagyonát, miközben a szegények szegényebbek lettek.

A világ öt leggazdagabb embere 2020 óta több mint kétszeresére, 869 milliárd dollárra növelte vagyonát, miközben a világ legszegényebb 60 százaléka – közel 5 milliárd ember – veszített vagyonából, írja a Guardian az Oxfam jelentése nyomán.

A jelentés szerint a gazdagok és szegények között tátongó szakadék valószínűleg tovább fog nőni, és egy évtizeden belül a világ megkoronázza első ezermilliárdosát. Ugyanakkor a jelentés figyelmeztet, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a világon a szegénységet még legalább 229 évig nem sikerül felszámolni.

A Covid-járvány óta az egyenlőtlenségek drámai módon nőttek:

a világ milliárdosai 3300 milliárd dollárral gazdagabbak ma, mint 2020-ban, és vagyonuk háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció mértéke.

Az Inequality Inc. című jelentés megállapítja, hogy a világ 10 legnagyobb vállalata közül hétnek egy milliárdos a vezérigazgatója vagy fő részvényese annak ellenére, hogy világszerte munkavállalók millióinak életszínvonala stagnál. A Wealth X kutatócég és az amerikai Forbes adatai alapján összeállított jelentés szerint a világ öt leggazdagabb emberének:

Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison és Mark Zuckerberg

együttes vagyona 464 milliárd dollárral, azaz 114 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a legszegényebb 4,77 milliárd ember – akik a világ népességének 60 százalékát teszik ki – teljes vagyona reálértéken 0,2 százalékkal csökkent.

A számítás alapján 52 országban közel 800 millió munkavállaló átlagos reálbére csökkent. Ezek a munkavállalók az elmúlt két évben összesen 1500 milliárd dollárt veszítettek, ami minden egyes munkavállaló esetében 25 napnyi elmaradt bérnek felel meg.

Ezzel szemben a világ 148 legnagyobb vállalata a 2023 júniusáig tartó évben összesen 1800 milliárd dollár nettó nyereséget termelt, ami 52 százalékos ugrás a 2018-21-es átlagos nettó profithoz képest.

A világ leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a globális pénzügyi eszközök 59 százalékát – beleértve a részvényeket, kötvényeket, valamint a magántulajdonban lévő vállalkozásokban lévő részesedéseket.

Mindennek része lehet, hogy a magyar milliárdosok köréből mostanra már öten is a világ leggazdagabbjainak listájára kerültek, azaz dollármilliárdosok lettek. A minden korábbinál NER-esebb Forbes magyar milliárdos listán Mészáros Lőrinc és családja 2022-ben csak a harmadik helyre fért fel, de 2023-ban ismét Az 50 leggazdagabb magyar listájának a tetején végzett.

A magazin Bánáti Anna 7 perc olvasás
Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban

A lista rövidített, online verziójába itt tudsz belelapozni, ebben a cikkben pedig azt foglaltuk össze, hogyan lehetséges, hogy Mészáros Lőrinc vagyona 150 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt.

The post A világ dollármilliárdosai 3300 milliárddal gazdagabbak ma, mint 2020-ban appeared first on Forbes.hu.