:
Breaking News

Így néz ki egy óriási homokvihar a Marson

Így néz ki egy óriási homokvihar a Marson

Hatalmas homokvihart észlelt a Marson a kínai Tienven-1 űrszonda – írja a Space.com. Az óriási porfelhőt a mintegy 21 ezer méter magas Olympus Mons közelében vették észre, amely a Naprendszer egyik legmagasabb hegyének számít.

Mars – Massive dust storm looms near the mighty Olympus Mons

Full size image 9711×3800 & more info: https://t.co/1cb2KPMRxY

CNSA Tianwen-1
MoRIC Camera
Jan 6th 2022
North on the right#Mars #Space #Tianwen-1 #astronomy
Credit
CNSA/CLEP/PEC/MoRIC/AndreaLuck pic.twitter.com/gdAwA1CljF

— Andrea Luck (@andrluck) January 5, 2024

Az eszköz kamerája 2022 januárjában rögzítette a jelenséget, az elkészült fotót azonban csak idén hozták nyilvánosságra. A kínai marsszonda nagyjából 460 kilométer magasságból örökítette meg a lenyűgöző eseményt, de az Egyesült Arab Emírségek űrszondája sokkal messzebbről, közel 40 ezer kilométeres távolságból is lencsevégre kapta.

2/3 Credit: UAESA/MBRSC/HopeMarsMission/EXI/AndreaLuck

This is the same storm in my opinion – but of course I’m not an astronomer – but it looks to me like the same area and at the same time.

Filters: f635+f546+f437
2022-01-06 02:11:02+00:00 Orbit 156 pic.twitter.com/sdkmT2AfH0

— Andrea Luck (@andrluck) January 8, 2024

A 2021-ben indított Tienven-1 küldetés egyébként nemcsak egy Mars körül keringő szondát állított pályára, hanem a Csu-zsung nevű marsjárót is az égitest felszínére helyezte, amellyel a Kínai Népköztársaság a második ország lett az Egyesült Államok után a vörös bolygón.

Az eszköz sikeresen végrehajtotta feladatait, majd 2022 májusában alvó állapotba került, amelyből decemberben kellett volna felébrednie, azonban azóta sem tudnak kapcsolatba lépni vele. A szakértők úgy gondolják, ennek az lehet az oka, hogy a vártnál sokkal több marsi por fedte be a Csu-zsung napkollektorait, emiatt pedig nem tud elég energiához jutni a működéshez.

Kapcsolódó Így néz ki egy nap a Marson A felvételeket a NASA Curiosity marsjárója készítette.

The post Így néz ki egy óriási homokvihar a Marson first appeared on 24.hu.