:

Meglepő húzás: itt az egyetlen ingyenes TBSZ az egyik fintechtől – tényleg az?

Meglepő húzás: itt az egyetlen ingyenes TBSZ az egyik fintechtől – tényleg az?

A Lightyear-en egyszerűen és ingyen nyithatunk tartós befektetési számlát (TBSZ), de azt a NAV-nak is be kell jelentenünk. Mutatjuk a feltételeket, és hogy hogyan kell lepapírozni a számlát.

Tavaly áprilisban lépett a magyar piacra a nemzetközi piacon terjeszkedő online befektetési szolgáltató, az angol Lightyear. Az online kereskedési platform a számlán tartott, nem befektetett pénzünkre is ad kamatot, alacsony díjakkal operál és számos befektetési lehetőséget kínál. Induláskor a Revoluthoz képest nagy előnye volt, hogy európai részvényekbe is be lehetett szállni, ezen a fronton a szolgáltatási díjaival is kitűnt a magyar mezőnyből.

Mit indítottak el most? Tartós befektetési számlát (TBSZ) is nyithatnak magyar adóalanyok mostantól a Lightyear-en, ehhez mindössze a mobilappot kell letölteni és regisztrálni. A TBSZ az adóelőnye miatt népszerű,

ha 3 évig tartjuk az itt felhalmozott befektetéseinket, akkor 15 százalék helyett 10 százalék az adó, ha 5 évig nem nyúlunk a befektetéseinkhez, akkor adómentesen jutunk hozzá a hozammal növelt összeghez.

Miért olyan nagy szám ez? Mit tudnak a fintech cégek ajánlani? Technológiát, ami két dologban könnyíti meg az életünk: a mobilapp sokkal könnyebben használható, és le tudják szorítani a díjaikat (például azért, mert nem tartanak fent fiókokat és tanácsadóhálózatot). A TBSZ nyitása nagyjából minden brókercégnél, banknál ingyenes, de a Lightyearnél a számlavezetés, a kiutalások és például a – Xetrán kereskedett – euró alapú ETF-ek is ingyenesek.

Teljesen ingyenes? A Lightyear a fentiek alapján hirdeti azt, hogy ez „az egyetlen ingyenes TBSZ”, de díjakat azért számol fel. Amikor befektetünk, akkor a legtöbb eszköz után fizetnünk kell: az európai és az amerikai részvények elég olcsók, befektetésenként maximum 1 euró illetve 1 dollár a díj. A devizaváltást 0,35 százalékos díj terheli, ennél van olcsóbb is a piacon.

Összességében: számlát nyitni és tartani valóban ingyenes, a befektetés pedig sok esetben olcsóbb, mint máshol.

Martin Sokk (balra) és Mihkel Aamer a Wise-nál dolgoztak együtt. Saját befektetési problémáik miatt kezdtek új szolgáltatást fejleszteni 2020 végén. Fotó: Tom Harrison

Semmi bürokrácia? De, de, hiszen ahhoz, hogy meglegyen az adóelőny, a NAV-nak tudnia kell, hogy van ilyen számlánk. A Lightyear ehhez egy elég jól használható segédletet ad, az ügyintézés pedig elég egyszerű, de kell hozzá Ügyfélkapu-regisztráció. Így az E-papíron keresztül néhány adat megadásával elég egyszerűen letudhatjuk a bejelentést (a szolgáltató egy mintában megad mindent előre: milyen adatokat és hova kell pontosan küldeni, 3 percnél nem több ezt elintézni). Nekem

24 órán belül meg is jött a válasz a NAV-tól, hogy tudomásul vették, hogy külföldi szolgáltatónál vezetek TBSZ-számlát.

Állampapírba is be lehet fektetni? Különböző kötvényekbe igen, de

ha magyar állampapírt akarunk venni, akkor arra a legjobb megoldás a saját értékpapírszámla az Államkincstárnál.

Adómentes és viszonylag rugalmas befektetési forma ez. Ha TBSZ-számlán vásárolunk, arra a bankok, szolgáltatók díjat számolnak fel, a saját kincstári számlán mindez ingyenes.

A MobilKincstár applikációnak kijött az új frissítése, belépni is sokkal egyszerűbb és a befektetéseinket átláthatóbban, a korábbinál is egyszerűbben tudjuk kezelni.

Mennyire rugalmas a számlakezelés? Van, aki már rendelkezik Lightyear számlával és vannak is itt befektetései. Egyelőre ezeket nem tudja átvinni appon belül sem a TBSZ-számlára, a cég dolgozik ezen. Ugyanígy kívülről, más brókercégektől sem tud egyelőre átvenni befektetéseket.

Amire érdemes vigyázni. Ha van már Lightyear-számlánk, akkor arra érdemes figyelni, hogy épp azon, vagy a TBSZ-felületünkön járunk-e az appban. A bal felső sarokban kattinthatunk rá a kis ikonra és válthatunk a profiljaink között (a normál számlához jár egy és külön és a TBSZ-hez is). Ez elsőre nekem nem volt egyértelmű. A TBSZ-számlához egyelőre nem tudunk külön dizájnt vagy avatárt hozzáadni, hasznos lenne.

A bal felső sarokban a kis ikon mutatja, hogy éppen melyik számlánkon járunk.

Ami minden fintechet érint. A globális fintech cégek egyik hátulütője, hogy hogyan kezelik, ha valami probléma akad, vagy legrosszabb esetben csalók élnek vissza a számlánkkal. A Lightyear is mindent megtesz a pénzünk biztonságáért, de a cég az észt bankfelügyelet alatt működik. Nagyobb problémák esetén az ügyintézés nehézkesebb ezekben az esetekben. (Az ilyen esetekről külön cikksorozatot írtunk).

Itt a magyarázat, miért nem kapnak el minden banki csalást. Tudatos döntés van mögötte A fintech cégek előtti kihívásokkal a januári lapszámban is külön foglalkoztunk.

Kinek ajánljuk? Az ingyenesség és az olcsóság egyik velejárója, hogy professzionális tanácsadást nem kapunk mellé. Persze a Lightyear a Revoluthoz hasonlóan összegyűjt elemzői véleményeket, célárakat, de

a különböző eszközök múltbéli teljesítménye és az elemzői várakozások átlagolása azért kevés hozzá, hogy mindig megalapozott döntést hozzunk.

Érdemes tehát olyanoknak számlát nyitni, akik jobban képben vannak a befektetésekkel, ETF-ekkel, részvényekkel, kötvényekkel. Arra, hogy egy kis konyhapénzt itt befektessünk, kiválóan alkalmas, és a legtöbb általam látott banki mobilappos felülethez képest tényleg nagyon egyszerű és kényelmes a használata (bár ebben a versenyben zárkóznak a magyar bankok is). Nagyobb összeg befektetésénél az is szempont lehet, hogy a banki vagy a brókercégek csomagjai kedvezőbbek lehetnek. Az biztos, hogy ha nem vagyunk profik, akkor

olyan és annyi pénzt érdemes itt befektetni, amiről 3-5 évre biztosan le tudunk mondani.

Fintech fronton csábító az adóelőny, a bankokhoz képest pedig az ingyenes és olcsó szolgáltatások és a felhasználóbarát felület.

Mi várható a befektetések piacán idén? Ács Gábor pesszimista és szkeptikus összesítése itt olvasható.

Eltűnt a gigantikus magyar nyereség, merre menjen a pénz a szuperjó állampapír kinyírása után?

The post Meglepő húzás: itt az egyetlen ingyenes TBSZ az egyik fintechtől – tényleg az? appeared first on Forbes.hu.