:
Breaking News

A leggazdagabb magyar testvérét sem kell félteni, ha közpénzmilliárdokról van szó

A leggazdagabb magyar testvérét sem kell félteni, ha közpénzmilliárdokról van szó

Akkumulátorok, munkaruhák, Budapest-Belgrád: így hasított Mészáros Lőrinc testvére a 2023-as beszerzéseken.

Az rtl.hu nyilvános adatbázisokon alapuló számításai szerint Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar testvére, Mészáros János cégei tavaly nagyságrendileg nettó 7,6 milliárd forintnyi közbeszerzésben és hagyományos állami céges beszerzésben volt érintett.

A híroldal szerint a pontos összeg a konzorciumi sikerek és a keretszerződések miatt nem határozható meg. Viszont ebbe a 7,6 milliárdba nem tartozik bele, amikor a testvér alvállalkozóként volt jelen a Mészáros-birodalom valamelyik közpénzes megbízásában.

Több ebből A szomszédban üzletelt a friss Forbes-listás Tiborczcal a magyar ingatlanmilliárdos Ukrajna támogatása: Orbánék mégis közösködnének

Mennyi az annyi?

Ahogy az rtl.hu is összefoglalja, tavaly áprilisban jött a hír, hogy a Mészáros Jánoshoz tartozó Adept Enviro Kft. nettó 2,5 milliárdos keretmegbízást nyert el egy Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó céggel, a Naturaqua Zrt.-vel közös konzorciumban. A keretszerződés mintavételezési, laboratóriumi elemzési, illetve környezetvédelmi szakértői és tervezői feladatokra szólt.

Majd az év végén az Energiaügyi Minisztériumtól kármentesítési előkészítési feladatokra kaptak nettó 4 milliárd 126 millió forintos keretmegbízást, szintén a Naturaqua Zrt.-vel, csak most már a Wessling Hungary Kft. (idéntől a jogutód neve Eurofins Analytical Services Kft.) konzorciumi partnerségével. A minisztérium a keretösszeg 70 százalékára vállalt lehívást, a fennmaradó rész opció.

A szintén Mészáros János érdekeltségű Pegazus Trade Kft. szállítja már évek óta a munkaruhákat a Magyar Közútnak. Tavaly két mégbízást is elvittek, nettó 371,6 millió forintért munkaruhákat (szintén 30 százalékos opciós részt hagyott a megrendelő), nettó 350,4 millióért pedig védőfelszereléseket is szállítanak.

A Pegazus Trade Kft.-nek március óta a MÁV-val is van szerződése, zselés akkumulátorok beszerzésére ráztak kezet 47,6 millió forint értékben. Az MVM-leány MVM OVIT Zrt. szintén igénybe veszi Mészáros János szolgáltatásait, csak már egy másik cége, az Agro-Felcsút Kft. révén, 2023. januárban félmillió eurós szállítási keretszerződést írtak alá acélszemcse és korund szállítására.

A Híd-Tám Kft. nem nyert tavaly közbeszerzést, de azért a MÁV KFG Kft.-től 28,3 millió forintért, valamint 56,1 millió forintért cserébe megkapták a Nagykőrös állomás P+R és B+R parkoló műszaki tervezését és a gyulafirátóti völgyhidak felújításához tartozó komplett technológiai tervezés kidolgozását.

Végül a koronaékszert, a Budapest–Belgrád vasútvonal 750 milliárd forintos felépítését se feledjük, ahol a Mészáros János-féle Híd-Tám Kft. alvállalkozóként van jelen.

A Mészáros család vagyona

Mészáros Lőrinc és családja 2022-ben csak a harmadik helyre fért fel, de 2023-ban ismét a Forbes Az 50 leggazdagabb magyar listájának a tetején végzett. A lista rövidített, online verziójába itt tudsz belelapozni, ebben a cikkben pedig azt foglaltuk össze, hogyan lehetséges, hogy Mészáros Lőrinc vagyona 150 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt.

Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban

The post A leggazdagabb magyar testvérét sem kell félteni, ha közpénzmilliárdokról van szó appeared first on Forbes.hu.