:
Breaking News

Pelenkában kezdte, 16 éves korára tízmilliókat dobált össze – ő a darts új legendája

Pelenkában kezdte, 16 éves korára tízmilliókat dobált össze – ő a darts új legendája

Történelmet írt az Atombomba (The Nuke) becenevű, barátságos, mosolygós tini dartsos mackó, azaz Luke Littler. Második lett ugyanis az idei darts-világbajnokságon a 16 éves srác, aki nyolcévesen már kocsmákba járt gyakorolni, viszont egy-egy győzelmet még ma is inkább kebabbal és Xboxozással ünnepel, mintsem a számára illegális sörrel. Littler fiatal kora más szabályok alól sem ad felmentést: brutális adóteher sarcolja 200 ezer fontos nyereményét.

Luke Littler már azzal az újév egyik legnagyobb szenzációja lett, hogy mindössze 16 évesen, a világranglista 164. helyéről bejutott a Professional Darts Corporation, azaz a PDC-dartsvilágbajnokság döntőjébe. Ellenfele ott Luke Humphries volt, aki brutálisan erős teljesítménnyel lett világbajnok. De a napokon belül a 17. életévét betöltő Littlernek aligha van oka szégyenkezni, sőt, könnyen lehet, hogy még a világbajnoknál is többet nyert.

Ma már Magyarországon is kijelenthetjük, hogy a karácsony és az újév környéke egyre többeknek a darts varázsában zajlik, hiszen minden évben ilyenkor rendezik meg a sportág legjobban várt versenyét, a PDC-világbajnokságot a londoni Alexandra Palace-ben. Ezúttal hét világbajnok is tagja volt a mezőnynek: Michael van Gerwen háromszor, Peter Wright és Gary Anderson kétszer, Michael Smith, Gerwyn Price, Rob Cross és Raymond van Barneveld pedig egyszer volt PDC-bajnok – utóbbinak ugyanakkor van másik négy világbajnoki címe is.

A brit Luke Littler a honfitársa, Luke Humphries ellen a londoni dartsvilágbajnokság döntőjében 2024. január 3-án. Fotó: MTI / EPA / Andy Rain

Csakhogy ezek a legendák nemcsak kiestek menet közben, hanem arról is lemaradtak, hogy a világbajnokság sztárjaként kerüljenek be a történelemkönyvekbe.

A sztár ugyanis egyértelműen a január 21-én még csak a 17. születésnapját ünneplő Luke Littler volt. Aki ugyan éppen lemaradt a fődíjról, de már a döntőbe jutásával is olyan sok pénzt keresett, amiről a legtöbb 16 éves csak álmodhat. Ráadásul nemcsak a vb-másodiknak járó pénzdíj jelenthet számára nyereséget, hiszen ahogyan Littler berobbant a darts legnagyobb színpadára, szenzáció lett a közösségi médiában is, és

csak az Instagramon több mint 918 ezer követőt gyűjtött össze alig két hét leforgása alatt.

Mindezzel pedig, mint a BBC-nek nyilatkozó szakértők egymás uán állítják, brutális karriert és bevételeket remélhet szponzorszerződések vagy médiafelkérések révén. A vb második helyezésért ugyanis 200 ezer fontos nyeremény jár, ami már önmagában elég szép összeg. A mai árfolyamon átszámolva picivel kevesebb, mint 88 millió forintos nyeremény főleg annak fényében szép summa, hogy Littler eddig összesen 2500 fontot, vagyis valamivel több, mint egymillió forintot keresett profi darts játékosként.

Csak egy meccset akart nyerni

A szakértők már a világbajnokság előtt is jelezték, hogy Littlerre érdemes lesz odafigyelni, és a legjobbak ellen is okozhat meglepetést. A fiatal tehetsége már egy ideje nyilvánvaló volt, 2019-ben ugyanis megnyerte az angol Ifjúsági Nagydíjat, 2021-ben Angliában Ifjúsági Open-bajnok lett, és még abban az évben megszerezte első bajnoki címét is az Irish Openen.

14 éves korában részt vett a Darts Világszövetség (WDF) által szervezett 2022-es világbajnokságon, ahol történelmet írt minden idők legfiatalabb versenyzőjeként elért győzelmeivel, majd megnyerte a Welsh Opent, 2023-ban pedig további címeket szerzett az Isle of Man Classicon, a Gibraltar Openen, a British Openen és a British Classicon. A 16 éves játékos emellett kétszeres JDC-világbajnok és regnáló ifjúsági világbajnok.

Már a világbajnokság elején felfigyelt rá a közönség, hiszen ő lett a PDC-vb történetének legfiatalabb meccset nyerő játékosa. Az Atombomba az első fordulóban legyőzte Christian Kistet, utána Andrew Gildinget ejtette ki, méghozzá 106,12-es körátlaggal, ami vb-újoncok között rekord volt, ezután a kanadai Matt Campbellt 4-1-re.

„Csak egy meccset akartam nyerni, az volt a célom, de már három győzelemnél tartok”

– nyilatkozta az első fordulók után a Daily Mail szerint, majd pedig a 16 éves srác fogta magát, és magabiztosan győzte le a nála 40 évvel idősebb, ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldet is. Ezután Littler a legjobb nyolc között az északír Brendan Dolant is magabiztos játékkal búcsúztatta.

A darts új csillaga azonban itt nem állt meg: az elődöntőben ő ejtette ki az egyik nagy esélyes Rob Crosst, egy másik korábbi világbajnokot. A meccs után a szurkolótáborához sietett, majd megcsókolta a 21 éves barátnőjét, Eloise Milburnt, amivel a tinédzser még inkább felkeltette a brit média figyelmét.

Tizennyolc hónapos kora óta dobál

A cheshire-i Warringtonból származó Littler persze már jó ideje gyakorolja a dobálást. Állítólag 18 hónapos korában volt először nyíl a kezében – persze ekkor még csak mágnestáblán játszott –, és azt mondják, hogy 6 évesen dobta az első 180-as körét. A BBC-nek arról is beszélt, 8-9 éves volt, amikor Warrington kocsmáit járta szüleivel, és hetente négyszer-ötször játszott is.

A PDC regnáló junior világbajnoka tavaly nyáron végzett az iskolában, a híresen hangos dartsos közönség azonban sokáig cukkolta, hiszen Littler mérkőzésein a londoni Alexandra Palace – más néven Ally Pally – lármás közönsége azt skandálta: „Reggel iskolába kell menned!”, Littler mindent felnőtteket megszégyenítő higgadtsággal kezelt a vébén.

Sőt, a médiát is meglehetős magabiztossággal használja, és kifejezetten szeret közönségszórakoztató válaszokat adni. Így tett akkor is, amikor a szilveszteri programjáról kérdezték, ismét csak azzal élcelődve, hogy ő még csak egy sört sem ihat:

„Nyilvánvaló, hogy én nem iszom, és ez nagy előny azokkal a profikkal szemben, akik isznak, aztán fájó fejjel ébrednek, miközben én jól vagyok reggel”

– mondta a 16 éves játékos. És az Atombomba győzelmeit valóban nem kocsmában, hanem gyorséttermekben ünnepli. Első győztes vébé-meccse után például egy kebabot emelt a magasba, a második után pedig egy KFC-be ment lazítani. Majd pedig, a negyeddöntős győzelme után ki is szólt a közönségnek: 

„Ki akarja látni, hogy hozok még egy kebabot?” 

Bombasztikusan finom lehet az ünnepi kebab – ezentúl Luke Littner élete végig ingyen jár neki. Fotó: X (Twitter)

És akarták látni. Méghozzá annyira, hogy a kezdeti cukkolásból a döntőre már teljesen magába bolondította a nézőket: az Ally Pally általában ittasan tomboló közönsége példátlan módon, szinte néma csendben szorított neki.

Ami pedig a kebabot illeti: egy londoni vendéglátós már most megígérte a srácnak, hogy élete végéig ingyen ehet nála.

Felkelek, Xboxozom, aztán megyek a dartstáblához

Persze Littler aligha lesz rászorulva az ingyen kosztra, hiszen nemcsak a mostani nyereményből telik majd neki ebédre. A PDC ugyanis a napokban már azt is bejelentette, hogy mely nyolc versenyző indulhat a február első napján rajtoló Darts Premier League-ben, és a csodagyerek köztük van:

The Class of 2024

Here's the 2024 @BetMGMUK Premier League Darts line-up…

All gets underway on Feb 1 in Cardiff!

https://t.co/Ngl6SNkmIs pic.twitter.com/PkmzH4pLfG

— PDC Darts (@OfficialPDC) January 4, 2024

Ráadásul Littler már az elmúlt másfél évben megállás nélkül versenyzett, így a magyar dartsrajongóknak sem lehetett ismeretlen, hiszen 2022-ben a Budapesten rendezett WDF ifjúsági Európa-kupán négy érmet is bezsebelt, nyert egyéniben, csapatban és összetettben is, míg párosban harmadik lett.

A szakértők istenadta tehetségű játékosnak tartják, aki előtt még éveken, akár évtizedeken át szabad lehet a pálya a darts bármelyik színpadán. Ehhez képest Littler meglehetősen szerényen nyilatkozik arról, mennyire nem él különleges életet. Egy sajtótájékoztatón elárulta például napi rutinját: 

„Felkelek, Xboxozom, aztán megyek a dartstáblához. Nem hagyom el a házat.”

Visszatérne a valóságba

Noha Littler tett pár megkérdőjelezhető kijelentést, miszerint napi félórás edzéseket tart, mert azon túl már untatja a játék, alapvetően még a legnagyobb médiaőrületben is rendkívül éretten reagál mindenre. Kiemelte például: fontos számára, hogy a sportot tartsa szem előtt, megmaradjon olyannak, amilyen volt, és kicsit lazítson is.

„Csak haza akarok menni, visszakapcsolni az Xboxot, és lazítani. Őrületes verseny volt, remélem, visszatérhetek a valóságba” 

– mondta a Sky Newsnak méltósággal viselt, bár megkönnyezett döntős veresége után. 

És hogy mire akarja költeni a 2024-es vébén megkeresett összeget? A döntő előtt azt nyilatkozta: FIFA-pontokat szeretne venni az EA Sports FC játékában, valamint egy új kabátot és pár tréningruhát is be akar szerezni. Ezekre minden bizonnyal elég a 200 ezer fontos nyeremény, még akkor is, ha a brit adótörvények miatt ennek majdnem a felét „kiskorúként” is elbukja. Hozzávetőleg 90 ezer fontot ugyanis be kell fizetnie a brit államnak a nyereményből.

Ám adóteher ide vagy oda, pénzben, nyereményben és lehetőségekben 2024 számára minden bizonnyal csak a kezdet, és mivel ezt a sportágat akár 60 éves koráig is űzheti, úgy tűnik, ennek az Atombombának csak a csillagos ég szab majd határt.

The post Pelenkában kezdte, 16 éves korára tízmilliókat dobált össze – ő a darts új legendája appeared first on Forbes.hu.