:
Breaking News

Hibátlan hétvégi program: Csorbató, a Tátra ékköve

Hibátlan hétvégi program: Csorbató, a Tátra ékköve

Gyönyörű, izgalmas, sokoldalú és családbarát. Ilyen a hazánkból gyorsan elérhető Magas-Tátra egyik legszebb falva, Csorbató. Van 5 érvünk, hogy miért érdemes meglátogatni!

Magyarország pazar földrajzi adottságokkal bír, van rengeteg gyönyörű tájunk, amelyeket az év minden szakában érdemes és lehet is felkeresni. Azonban, mint ahogy a tenger, úgy az égbe törő hegyek hiányoznak, ez nem is lehet vita tárgya. De emiatt sem kell annyira szomorkodni, hiszen az országhatárhoz viszonylag közel több, egyszerűen megközelíthető hegység is található.

A táj gyönyörű!

Ilyen például a Magas-Tátra is, amelynek egyik ékköve az 1350 méteren fekvő Csorbató, ami kiváló úticél lehet egy (hosszú) hétvégére is. Számos programot kínál, kisgyerekes családok számára is akár, és tényleg nincs messze, sőt, egyszerűen gyönyörű helyen van. Jöjjenek a részletek!

Csorbató – Hasznos infók!

A Magas-Tátra a világ legkisebb magashegysége, amely hatalmas csúcsaival, bővizű patakjaival, susogó erdeivel, hófödte lankáival rengeteg turistát vonz.

Csorbató egy igazi üdülőfalu rengeteg szállodával és vendéglátóipari egységgel.

Ennek megfelelően, területén számos település található, amelyek közül a legmagasabban fekvő, az egyik legfejlettebb, és legtöbb szolgáltatást kínáló Csorbató, azaz szlovák nevén Štrbské Pleso.

Nevét a faluval mára összenőtt, meglepően nagy Csorba-tóról kapta, ami már önmagában is különlegessé teszi, és kiemeli a többi hasonló helység közül.

Csorbató ugyanis egy igazi turisztikai központ, ahol van szupermarket, sportbolt, gyógyszertár, ATM és persze egy halom szálláshely. A választék pedig az olcsó Airbnb-szobáktól a négycsillagos luxus-wellness hotelekig terjed. A foglalásról viszont érdemes időben gondoskodni, mert a zsúfoltabb időszakokra akár már hónapokkal korábban elfogyhatnak a helyek.

A település a Magas-Tátra szívében helyezkedik el.

A faluban számos étterem, büfé, illetve egyéb vendéglátóipari egység található, tehát senkinek sem kell tartania attól, hogy éhen vagy szomjan marad. Arra ne számítson senki, hogy itt fogja megkapni élete legjobb gasztronómiai élményét, de az ilyen helyekre általában nem is ezért látogatnak a klasszikus turisták.

Magyar gyökerek

Csorbató és úgy általában a tátrai turizmus létrejöttében hazánk fiai óriási szerepet játszottak. Közéjük tartozik Szentiványi József magyar nemes, akinek egykor birtokában volt a Csorba-tó és a körülötte fekvő terület. 1872-ben egy bárki által látogatható vadászházat, majd menedékházat építtetett a tó partján, és rengeteget áldozott ezek karbantartására, illetve a turistaútvonalak létrehozásásra is. Emlékét éppen ezért szobor, illetve tábla őrzi a faluban, amelynek főutcáját is róla nevezték el.

A tátrai turizmus megteremtésében a magyarok óriási szerepet játszottak

Közlekedés

Budapesttől autópályán néhány óra alatt elérhető, csak az utolsó 15 kilométeren kell egy szolidabb szerpentint leküzdeni. Hólánccal érdemes készülni, hiszen előfordul, hogy késő tavasszal és kora ősszel is fehérbe borul a táj, a közösségi oldalak pedig tele vannak a csúszkáló járművek által okozott tátrai balesetekről szóló beszámolókkal.

A hegyi településeket vasút köti össze.

Emellett indulnak Csorbatóra Magyarországról buszjáratok is, valamint vonattal is el lehet ide jutni, de ezek értelemszerűen sokkal-sokkal több időt vesznek igénybe, és kényelmetlenebbek is. A vasút főleg visszafelé egy kész rémálom, hiszen az átszállás miatt Kassán fél napot kell eltölteni. És bár a belváros gyönyörű, csomagokkal felpakolva mégsem nagy élmény, és a pályaudvaron várni órákon át sem az igazi.

Személy szerint nagy pártolója vagyok a tömegközlekedésnek, ám kipróbálva minden opciót, azt mondanám, hogy az autó az aduász a pakliban ez esetben.

Ha már a vonatnál tartottunk, akkor muszáj megemlíteni, hogy a Magas-Tátra falvait remekül kiépített, kiváló szerelvényekkel ellátott vasútvonal köti össze.

Télen-nyáron sok a látogató.

Amennyiben valaki átruccanna máshova, választhatja ezt az opciót is. Nem kerül sokba, kényelmes, a jegyet meg lehet rá venni a neten is, az autós közlekedés pedig a hegyen sokszor kész katasztrófa, főleg rossz időben.

Mit lehet itt csinálni?

Idősek, középkorúak, tinédzserek, de még a kisgyerekes családok is számos módon elüthetik az időt Csorbató környékén. Maga a település sokoldalú, bár az tény, hogy leginkább azok találhatják meg itt a számításukat, akik a természet közelségét keresik. Szóval aki kulturális élményekre vágyik, jobban teszi, ha máshova megy nyaralni vagy telelni.

Téli sportok

A településre több sípálya is befut, illetve természetesen a felvonók is innen indulnak. Ezek a központból kényelmes sétával elérhetőek, de busszal is el lehet ide jönni. Az infrastruktúra jól kiépített, és a síelés, boardozás mellett lehet sífutni is a tavat is érintő, erdőben futó, hangulatos pályán. Természetesen ha valaki csak libegőzni szeretne, arra is van mód, hiszen a csúcsról akár le is hozza a felvonó.

A téli sportok szerelmesei is megtalálhatják a számításaikat

Szánkózásra is van lehetőség, de ha valaki alapvetően erre vágyik, annak érdemes ellátogatnia a településtől 16 kilométeres távolságra lévő Ótátrafüredre. Onnan ugyanis felvonóval vagy gyalog lehet eljutni a Tarajka nevű csúcsra, ahonnan egy hatalmas, több kilométeres hosszúságú, igen látványos – és természetesen elképesztően népszerű – szánkópálya vezet le a faluba. Ha valaki már a Tarajkán jár, betérhet az itt található különleges jégtemplomba, ahol olykor koncerteket is tartanak.

Kirándulások és menedékházak

Aki szeret kirándulni, az itt megtalálja a számítását, ez nem is kérdés. Számos turistaút indul ugyanis innen, amelyek között mindenki találhat a felkészültségének, erőnlétének megfelelőt. Az ösvényeket rendben tartják, a jelölésekre, táblákra is odafigyelnek, és mivel rengeteg a túrázó, még hóesés után is hamar mindenki számára járhatóvá válnak az utak.

A két, mindenki számára ajánlott úticél a Fátyol-vízesés (Vodopád Skok) és a Poprádi-tó (Popradské pleso), amelyekkel nem lehet hibázni.

Az erdei menedékházak meleg ételeket is kínálnak.

Az út és a végállomás is gyönyörű mindkét esetben, és a túranehézség sem vészes. Aki viszont nagyobb kihívásokra vágyik, az tovább indulhat a magasabban fekvő részek irányába. A kifejezetten túrázóknak fejlesztett, ingyenes Zaži Tatry alkalmazás segítségével bárki könnyen kereshet útvonalakat, illetve utánanézhet, éppen hol jár, úgyhogy ezt mindenképpen érdemes letölteni.

A túrázók számára is sok szépséget tartogat a környék.

A hegységben számos menedékház található, természetesen a népszerű ösvények mentén vagy végén. Ezek nem aprócska kalyibák, hanem viszonylag nagy, melegkonyhával és sokszor szálláshelyekkel is rendelkező épületek a vadon közepén.

Óriási élmény a túrázás során egy-egy ilyenbe betérni és elfogyasztani egy levest, sütit vagy legalább egy kávét.

A szabályok betartására és a megfelelő felszerelésre viszont nagyon érdemes odafigyelni! A Magas-Tátrában évente többen is életüket vesztik különféle balesetek következtében. Ez persze annyira nem is meglepő, hiszen sokan vágnak neki makkos cipőben, ünnepi topánban, láthatóan nem megfelelő öltözetben a túráknak, és bizony ittas emberekbe is bele lehet futni.

A sífutókat hangulatos pályák várják

Pedig bármikor feltámadhat a szél, pillanatok alatt jöhet egy vihar, hogy az alattomos jégfoltokról már ne is beszéljünk. Szóval ajánlott bármilyen kiránduláshoz bakancsot húzni, gondoskodni arról, hogy a csúszásgátló, illetve a bot se maradjon otthon, és valóban tiszta fejjel elindulni az erdőbe.

Wellness, fürdő

Csorbatón számos wellness-szolgáltatást kínáló szálloda található. Azaz lehet szaunázni, úszni, a jacuzziban pihenni, és még arra is van mód, hogy a hidegben baktató turistákat bámulja az ember a jó melegből, akár egy könyvvel vagy a telefonnal a kezében.

A faluban több wellness hotel is található. Akár a medencéből is lehet gyönyörködni a tájban

A közeli Poprádon például hagyományos, termálvizes gyógyfürdő és óriási aquapark is található.

Séta a tó körül


A Csorba-tó körül egy gyönyörű, durván két kilométeres, szépen kiépített, megfelelően kivilágított sétaút is kanyarog. Itt sokan andalognak nappal és éjjel is. A partján található egy egészen korrekt játszótér, valamint akadnak itt éttermek, kávézók is.

A tó körüli séta nappal és éjjel is jó mulatság

Ha pedig kellően hideg van, és a jégpáncél vastagra hízott, akkor akár korizni is lehet a befagyott tó felületén.

Talán ebből is látszik, hogy Csorbató, és úgy általában a Magas-Tátra kiváló hely lehet arra, hogy az ember eltöltsön itt néhány napot vagy akár egy hetet is.

The post Hibátlan hétvégi program: Csorbató, a Tátra ékköve appeared first on Forbes.hu.