:

Beindul a gigantikus irodabiznisz: a Mol-torony mellé költözhet a MÁV és több állami hivatal

Beindul a gigantikus irodabiznisz: a Mol-torony mellé költözhet a MÁV és több állami hivatal

Több állami intézmény és állami tulajdonú cég is a NER-es vállalkozók tulajdonában álló BudaParton bérelhet majd irodákat.

A MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is a Nádorkertnél épülő BudaParton bérelhet majd irodát – derül ki a Telex által megszerzett dokumentumokból. Az intézmények már szerződést is köthettek a BudaParttal, mert a dokumentumok szerint a még fel nem épült házak terveit az ő előzetes igényeikhez igazítják majd.

A MÁV például egy 15 emeletes új székházat venne ki, oda költözne a MÁV-csoport nagy része a Volánbusszal együtt.

A portál emlékeztet, a BudaPart projekt keretében irodaházak és lakóházak tömkelegét építik fel a Lágymányosi-öböl melletti Nádorkert városrészben. A projekt egyik első eleme a Mol-torony volt, de mellette felépült már több lakóház és iroda is.

A BudaParton épülő irodaházak megrendelője a Kopaszi Gát Zrt., az ingatlanfejlesztő (tehát az építkezés fővállalkozója) a Property Market Kft., utóbbi a Market-csoport részeként Garancsi István és Scheer Sándor tulajdonában van. A Kopaszi Gát Zrt.-nek négy tulajdonosa van, ezek:

4Z Investments Zrt. (tulajdonos: Hernádi Zsolt); Sinus Investment Zrt. (tulajdonos: Garancsi István); Market Asset Management Zrt. (a Market-csoport része); és a Dam Invest Kft., amely a Főnix Vagyonkezelő tulajdona, az utóbbit Tiborcz Istvánhoz szokták kötni.

A BudaPart építése 2016-ban kezdődött, az kiemelt kormányzati beruházás, így az önkormányzatnak nincs beleszólása abba, mi történik a területén. A projektbe 2022-ben társult be egy Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető cég. A Garancsi István és Scheer Sándor érdekeltségébe tartozó Property Market a parton egy irodaházat már eladott, a Budapart Gate-et a bécsi székhelyű S Immo AG vette meg.

Üzlet Vaszkó Iván 8 perc olvasás
Ilyen lesz tízezrek élete a budai rozsdaövezetben
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Tiborcz beszállt, hamar állami hátszelet kapott a városfejlesztés
Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
A magyar energetikai óriás is beköltözik a Kopaszihoz

Érdekesség, hogy a magyar állam nemrég már gigantikus irodavásárlásba is kezdett, amikor 244 milliárdért megvették a Zugló központjában épülő irodakomplexumot, amelyet az egyre több állami beruházásban megjelenő Bayer Construct fejleszt. A Bayer Construct vezetője, Balázs Attila a Telexnek nemrég azt mondta, hogy őket az állam kereste meg, szerinte azért, mert rengeteg új, energiahatékony irodára van szükségük. Sok állami intézmény mai irodája elavult, és sokat spórolhatnának, ha újakba költöznének.

The post Beindul a gigantikus irodabiznisz: a Mol-torony mellé költözhet a MÁV és több állami hivatal appeared first on Forbes.hu.