:

Itt az első nátrium-akkumulátoros elektromos autó

Itt az első nátrium-akkumulátoros elektromos autó

A kínai JAC Motors vállalat hamarosan lerántja a leplet az első olyan elektromos autójáról, amelyben már nem lítium-, hanem nátriumalapú akkumulátor van. Az Engadget szerint a JAC Jivej (Yiwei) már januárban bemutatkozhat.

Bár a nátriumalapú akkumulátoroknak a lítium-ion egységekhez képest alacsonyabb az energiasűrűségük, a technológia mégis fenntarthatóbbnak tűnik, mivel alacsonyabb az előállítás költsége, jóval nagyobb a rendelkezésre álló alapanyag mennyisége, valamint a hideg időjárást is jobban bírja ez a technológia, mint a jelenlegi akkumulátorok.

Bár egyre többet hallani a kínai autóipar robbanásszerű előretöréséről, érdemes megjegyezni hogy a Volkswagennek 75 százalékos részesedése van a JAC-ban, annak anyavállalatában, a JAG-ban pedig 50 százalékos tulajdonnal bír. A másik tulajdonos ugyanakkor a kínai kormány, így az autóipar egyik legfurcsább felépítésű cégéről van szó, teszi hozzá a hvg.

A Jivej EV a lap szerint a 2023 elején már bejelentett Sehol E10X elektromos autó átmatricázott verziója. A Sehol hatótávolsága 252 km, az akkumulátor kapacitása 25 kWh, az energiasűrűsége pedig 120 Wh/kg, így a Jivejnél ennél valamivel kevesebbre lehet számítani.

The post Itt az első nátrium-akkumulátoros elektromos autó first appeared on 24.hu.