:
Breaking News

Tényleg OLED-gyilkos a kínai ULED tévé? Megnéztük!

Tényleg OLED-gyilkos a kínai ULED tévé? Megnéztük!

A televíziópiacon idén óriásit robbantó Hisense kész meghódítani a prémium kategóriát is. Magyarországra is elhozta a csodafegyvernek szánt, extrákkal kitömött modelljét, amelyről azt állították, hogy a legjobb OLED tévékkel is felveszi a versenyt.

Bár idén a globális televíziós piac tovább csökken, de van olyan szereplő, amely nagyot tudott nőni. A piackutatási adatok szerint a Hisense 2023-ban 12,4 százalékkal több tévét adott el, mint tavaly, és ezzel második helyre jött fel a Samsung mögé.

A konszern a jó eredményeit elsősorban az igen jó ár/érték arányú, olcsóbb modelljeinek köszönheti, de régóta komoly energiákat öl abba is, hogy a prémium ligában is pozíciókat építsen ki.

Hisense UXKQ ULED tévé. Kép: Hisense

E harcban nagy szerepet szán a Hisense UXKQ nevű ULED modellnek, amely a vállalat munkatársainak állítása szerint a jelenlegi legjobbnak számító OLED televíziókkal is partiban van. Ezek nagy szavak, és mivel a termék hazánkba is megérkezett, ki tudtuk deríteni, hogy mindebből mi igaz.

ULED? Az meg mi?

A név azt sugallja, hogy itt egy egyedi képalkotási technológiáról van szó, ami esetleg az OLED fejlettebb változata is lehet, azonban erről szó sincs.

Ez az ULED tévé Magyarországra is megérkezett.

A Hisense ugyanis az ULED terminust a prémium ligás, mondjuk úgy „Ultra Jó” készülékeire használja, amibe bepakolta az aktuálisan (leg)fejlettebb technológiáit.

Szóval ez nem más, mint az iparágban tipikusnak is nevezhető, egyes cégek által előszeretettel alkalmazott trükközés az elnevezéssel, ami a szó szoros értelmében nem állít valótlant, de arra alkalmas, hogy tévútra vezesse a laikus felhasználókat és vásárlókat.

A Hisense UXKQ ULED tévé például LCD technológiára épül, úgy hogy a panelt kiegészítették egy, rendkívül kis méretű, átlátszó kristályokat, úgynevezett kvantumpontokat tartalmazó filmréteggel, amelynek hatására papíron nő a fényerő. Illetve megkapta a cég Mini LED háttérvilágítási rendszerét, aminek extrája, hogy a megszokottnál jóval több dióda biztosítja a háttérfényt.

A modell Mini LED háttérvilágításra épül. Kép: Hisense

A LED-eket 1456 egyedileg szabályozható fényerejű zónára osztották, ami sokkal magasabb szám, mint amit az átlagos LCD televíziók produkálnak. Viszont az is tény, hogy a riválisnak kikiáltott OLED készülékekben több, mint 8 millió ilyen zóna van, hiszen azoknál minden egyes képpont fényessége egyedileg beállítható.

Látványvilág

Tehát ha csak pusztán az alapokat nézzük, akkor szó nincs arról, hogy ez az ULED tévé felülmúlná az OLED készülékeket. A tesztélés során pedig világossá vált, hogy képminőség terén nem jobb azoknál, sőt. A fekete szemre nagyon meggyőző, de a műszeres mérések során kiderült, hogy valójában inkább nagyon-nagyon sötétszürkét látunk.

A kép minősége rendben van.

A LED-eket pedig az elektronika akkor sem kapcsolja ki teljesen, amikor fekete homogén képet pakolunk a kijelzőre, és a háttérfény a sarkoknál igen enyhén át is szűrődik. Ez a hétköznapi használat során egyébként nem tűnik fel, csak ha direkt erre koncentrál az ember, ám ettől még tény, hogy ilyesmitől az OLED modellek esetében nem kell tartani.

A kontrasztosság egész jó, de tökéletesnek azért nem nevezném jó szívvel, ha pedig bekapcsoljuk a mesterséges kontrasztjavítást, akkor a finom átmenetek egy része egyszerűen eltűnik. Egy 4K-s készülékről van szó, tehát a részletesség megfelelő. Megkapta a cég felskálázási eljárását is, amely elméletileg képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására, de nem láttunk érdemi változást. Ez mondjuk nagy meglepetést nem okozott, hiszen a semmiből nem lehet csak úgy pixeleket elővarázsolni olyan hardverrel, amiket a tévékbe szerelnek. Bár más gyártó is kecsegtet ilyesmivel, de még sosem láttam, hogy valóban normálisan működött volna e szolgáltatás élőben.

A tévé játékra is gond nélkül alkalmas.

A színek egyébként markánsak, e téren jobban teljesít a modell, mint a szimpla LCD televíziók. A betekintési szög nem tökéletes, hiszen ha oldalról nézi valaki a képernyőt, akkor azt tapasztalja, hogy a tónusok enyhén fakulni kezdenek. A maximális fényereje a vizsgálatok alapján körülbelül 1750 nit, ami korrekt érték, és a valóságban is kellően látványosan jelennek meg a nagy dinamikatartományú tartalmak, valamint világosabb szobában sem mond csődöt a készülék.

A mozgások visszaadása során bele lehet futni enyhe akadásba, szaggatásba, de ezen könnyen lehet segíteni a Smooth Motion névre hallgató képjavító technológia aktiválásával. A modell maximális képfrissítési frekvenciája 144 Hz, azaz másodpercenként ennyi képkocka megjelenítésére képes. Ez a megszokottnál magasabb értéknek számít, ami a gamerek számára lehet fontos, épp úgy, mint hogy a bemeneti késleltetés kellemesen alacsony, csupán 11,2 ms. Mindennek köszönhetően a modell játékra is alkalmas, akár egy erős PC vagy egy nextgen konzol (PlayStation 5, Xbox Series X) mellett is beválhat.

Hangminőség

A megszokottnál sokkal komolyabb, oldalsó, felfelé pozicionált hangszórókkal és basszussugárzókkal kiegészített hangrendszere az átlagosnál jobb hangminőséget produkál. A megszólalás teltebb, organikusabb, a mély hangok is hallhatóak, és így e téren a legtöbb mai televíziót lefőzi.

A modell oldalt és felül extra hangszórókat is kapott.

Hibákba nem futottunk bele, a hangerő is kellően nagy, viszont a sztereó hangtér nem az igazi, és a pontosság sem tökéletes, hiszen a finom részleteket hajlamos elkenni. Emiatt azt mondanánk, hogy egy jobb külső hangrendszerrel, azaz például egy hangprojektorral vagy házimozi szettel nem veheti fel a versenyt.

Okos dolgok

A Hisense durván fél évtizede megkezdte saját, Vidaa névre hallgató okostévé rendszerének megalkotását, és természetesen e termékbe is ennek legfrissebb változata került.

A Vidaa sokat fejlődött, de a tökéletestől még távol áll.

Hajlamos néha megakadni, belassulni, előfordul, hogy egy-egy üzenet egymás után többször is felvillan, ami kicsit idegesítő. A grafikus kezelőfelület átlátható, és logikus struktúrájának köszönhetően minden hamar meglelhető.

A saját fejlesztésű Vidaa okostévé rendszert kapta meg.

Természetesen nem hiányoznak az internetes appok sem, és közel háromszáz darabból lehet válogatni. Akad itt mindenféle szoftver, és természetesen a manapság igen népszerű online streaming applikációk futtatására is mód nyílik. Viszont e téren a kínálat nem teljes, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is hiányoznak olyan fontos darabok, mint amilyen például az HBO. Teljesen érthetetlen, hogy egy ekkora vállalat, amely ennyi pénzből gazdálkodik, élvezi a kínai állam hallgatólagos támogatását, nem tud megoldani egy ilyen szintű problémát. Aki kiad egy ekkora vödör pénzt egy televízióra, joggal várhatná el, hogy e téren ne legyen korlátok közé szorítva.

Külső

A vastag készülékház a mai szupervékony OLED-ek korában kicsit bumfordinak tűnik, de hát ezzel azért komoly gond nincs, mert úgyis szemből nézzük a kijelzőt. Ráadásul a dizájnerek próbáltak játszani a felülettel, és kiemelték az oldalt elhelyezett hangszórókat, úgyhogy végeredményül egy többé-kevésbé egyedi külsejű termék született.

Meglehetősen konzervatív külsővel bír.

De azért azt nem mondanánk, hogy egy olyan különleges státuszszimbólumról van szó, amire a vendégeink is felkapják a fejüket, mint például a The Frame tévé. Természetesen a falra is fel lehet akasztani, a masszív talp stabilan tartja a képernyőt, de annak döntését, forgatását sajnos nem teszi lehetővé.

Megéri az árát?

Az nem is lehet kérdés, hogy a Hisense UXKQ az átlagosnál jobb televízió, de extrém kiemelkedőnek nem lehet nevezni.

Mondjanak bármit a cég képviselői, az OLED készüléktől képminőség terén elmarad, a Vidaa okostévé rendszeren pedig még sokat kell dolgozni, hogy igazán versenyképes legyen.

Ehhez képest az ára viszont meglehetősen combos. A nálunk járt 65 hüvelykes, azaz 165 centiméteres képátlóval bíró változat durván 850 000 forintba kerül. Ennyi pénzért pedig már megkapjuk az idei legjobb LG OLED tévét – sőt a Hisense drágább, mint a csúcs Samsung OLED modell. Mindent mérlegre téve az a véleményem, hogy a tudásához képest ennyiért túlárazott.

The post Tényleg OLED-gyilkos a kínai ULED tévé? Megnéztük! appeared first on Forbes.hu.