:

Amerikai internetszolgáltatót használt a kínai kémléggömb

Amerikai internetszolgáltatót használt a kínai kémléggömb

Februárban bejárta a világsajtót a hír, hogy egy kínai léggömböt észleltek az Egyesült Államokban, amelyet aztán le is lőttek egy vadászgépről. A gyanú szerint a ballon egy kémeszköz volt, Peking eleinte tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz, utóbb pedig azt állította, hogy a szerkezet csak meteorológiai adatgyűjtést végzett.

Az NBC News most két jelenlegi és egy korábbi, az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva azt állítja, az amerikai hírszerzés már a kilövést megelőzően nyomon követte a léggömböt – írja az Insider.

Mint kiderült, az eszköz egy amerikai székhelyű internetszolgáltatót használt a navigáláshoz.

A Biden-adminisztráció az észlelést követően bírósági végzést kért, amely lehetővé tette a hírszerzési megfigyelést. Bár nem tudni, hogy a végzést megadták-e, az amerikai fél a források szerint adatokat gyűjtött a léggömbről, az amerikai internetes cégnek köszönhetően többek között Kínába és Kínából küldött üzeneteket is fogtak.

A ballonon állítólag különböző amerikai technológiákat használt. Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője kitart amellett, hogy a léggömb elsősorban időjárási adatokat gyűjtött. Az eszköz Alaszkától Dél-Karolina partjaiig utazott, mielőtt megsemmisítették.

Repülése során a léggömb, amelyet Killeen-23-nak neveztek el, állítólag valós idejű információkat küldött amerikai katonai létesítményekről. A Pentagon szerint az elmúlt években többször is láttak kémballonokat az Egyesült Államok felett.

The post Amerikai internetszolgáltatót használt a kínai kémléggömb first appeared on 24.hu.